Брига за грожђе пре цветања

За сваку биљку, укључујући и грожђе, период цветања у пролеће је изузетно важан, јер управо у овој фази почиње прва фаза формирања будуће жетве.У будућности се може очекивати много опасности и невоља за винову лозу, због чега плодови могу патити, али је успјешно завршен период цветања и опрашивања даје несумњиву шансу да се добије великодушна берба сочних плодова.

Брига о грожђу прије цватње осигурава добру жетву

Чак и почетник вртлар разумије да би свака биљка требала имати добру стопу цвјетања.Не можете обратити пажњу на припрему биљке у пролеће за период цветања, али неколико једноставних корака ће дати опипљив резултат.Чак и традиционална нега винове лозе - везивање трепавица - већ утиче на повећање приноса било које сорте, а доследан и редован напор да се побољшају услови за узгој грожђа ће дати неупитан резултат приликом прикупљања одраслих зрелих четкица сочних плодова.

Како припремити грожђе за цватњу

Узгајивачи који желе да извуку највише из сваког грма не штеде времена и труда да се брину за своје парцеле са лозом.Време цветања код неких почетника не захтева посебну пажњу, али у међувремену, доУ прољеће, када се на трепавицама појаве први цвјетови, одређени грмови требају бити припремљени за појаву пупољака.

Разматрају се главне активности које треба обратити пажњу уочи цветања:

  • формирање грмља;
  • компетентно заливање;
  • рационирање цвасти;
  • утврђивање потребе за сигурносним залихама;
  • стањивање грмља прве године плодоношења;
  • откривање цвасти;
  • лозе за прељев, прскање.

Свако од ових догађаја неће узети пуно времена, али ће у будућности омогућити повећање приноса и избјегавање потешкоћа с опрашивањем и формирањем квалитетних јајника на сваком виноградском грму.У зависности од сорте грожђа и броја грмља, потребно је правилно израчунати вријеме када је вријеме за припрему винограда за вријеме појаве цвијећа и накнадно формирање гроздова.

Рационирање цвасти је једна од фаза пролећне неге

Формирање грма пре цветања

Брига о грожђу првенствено подразумијева редовно формирање круне биљке, уклањање вишка зеленила, контролу комплетности изданака и њихов број.Посебно је важно да се одржавају слични догађаји за жбуње са трансплантатима, хибридне сорте, нове врсте, чије карактеристике још нису у потпуности откривене.

За правилан развој и потпуни раст лозе, пажња се може и треба посветити следећим аспектима:

  1. Подвезица младих младица. Са појавом младих изданакаВажно је разумети да је пролећној биљци у пролеће потребан „оквир“, а прикладан и трајан костур који вуче винову лозу користиће се више од годину дана, тако да је боље да га одмах направите на савести. Млади изданци грожђа морају бити везани, а затим контролирати процес раста круне;
  2. Уређење и постављање. Што је вино прикладније, лакше ће бити склониште за зиму, жетву, да би се контролисало опште стање грма. Виноградар мора узети у обзир могућност фолијарног третмана биљке, оптимално сакупљање зрелих четкица, излагање сунцу у потребној количини и друге важне факторе;
  3. Штипање. Поступак се спроводи директно у формирању првих боја. Ограничавањем снабдевања храном до краја изданка за раст, максимални број могућих корисних и хранљивих састојака се шаље фетусу у развоју. Уобичајена грешка узгајивача почетника је рано клецање изданака, као резултат тога, енергија раста иде у формирање прекомерних посинка, а цвеће и будуће плодове не добијају побољшану исхрану.

Подвезица младих младица треба почети што је раније могуће

.

Правилно заливање је важно

Тешко је прецијенити степен важности правовременог и компетентног наводњавања, свака биљка треба влагу, у одређеним периодима животног циклуса, потреба за добивањем течности може се разликовати. За грожђе је важна правилност и степен влажности земљишта, што ће онда помоћи да се избегнеразбијене бобице након кишне сезоне.Не мање важна је и чињеница да је током периода цветања брига о лози мало другачија, изузетно је непожељно залити је.Боље је прскати биљку раствором бора, што повољно утиче на опште стање и даље сазревање.

Да се ​​јајници не распадају, баштовани покушавају да обезбеде влажност лоза пре времена, а не да залијевају грмље након што се на гранама појаве први цветови.Оптимална влажност се одржава до цветања у зони укорјењивања, наводњавање се обавља обилно, допуштено је третирати коријен тла корисним супстанцама и потребним микроелементима.И све док цветови не падну, грм се више не залива, али се може попрскати.

​​

Умерена аридност и температура ваздуха у опсегу од 25-30 степени Целзијуса могу се сматрати идеалним условима за цветање.У пролеће, само у неким регионима температура не достигне потребне показатеље, што може смањити квалитет опрашивања.

Под погодним климатским условима, претходно добро влажна квалитетна земља ће задржати потребну количину влаге током читавих 20 дана током којих ће грожђе процветати.Одвојено, треба напоменути да се свако распршивање врши и унапријед, најмање 7-10 дана прије краја маја, прије него што се вино скупи како би растворило своје прекрасно цвијеће.

Заливање грожђа неопходно је пре појаве јајника

Стопа броја цватова

Најчешће се овом поступку може посветити пажња само када се припремају сорте са великимвоће. Квалитет опрашивања у овом случају не изазива сумње, али би било исправније оставити по једно воће на сваком плодном изданку. На први поглед, највеће цвасти се одређују у будућности, остатак се ручно уклања да би се биљка спасила од накнадног прекомерног оптерећења. Пуна одрасла гомила грожђа може досећи грабље од 2 кг, потребна му је храна, презасићеност винове лозе јајницима неће омогућити сваком од њих да добије довољну количину хране, а квалитет усева може патити.

У случају када хибридна форма има само женски цвијет или је склона ломљењу јајника, правилна њега предлаже одређену опскрбу цватовима.

Најчешће вртлар уклања вишак пупољака, остављајући норме цвећа на гранама и још једну трећину како би добио жељени усев чак и са недовољним опрашивањем или претјераним расипањем. Број кластера који остају на грму зависи од сорте грожђа и може варирати од једног до три. Познат узгајивач, чак и са појавом цвећа у пролеће, може одредити најатрактивније у смислу будуће жетве и уклонити додатне. За почетнике, међутим, дозвољено је сачекати формирање четкица пре одвајања вишка, задржавајући само потребан број гроздова на лози.

На виновој лози оставе само највеће цватове

Откривање и опрашивање цвећа

Када је у питању потреба за отварањем цвасти, то значи помицање лишћа одвојено, али никако не уклањање. Дистрибутедгрешка да се уклоне лишће које блокира приступ цвећу и спречава опрашивање.Поред штете током важног периода за биљку, могуће је да будуће плодове лишимо могућности да побегну од прекомерног излагања сунцу у фази сазревања.Очување лишћа не изазива потешкоће, довољно је да се растави и фиксира 20 дана док се опрашивање не заврши.

Пракса показује да пажљиво и компетентно учешће вртлара у опрашивању има позитиван ефекат. Ручне методе опрашивања су познате и широко доступне, када узгајивач или прикладно средство могу обрадити цвијеће са димом или другим погодним алатом.Начин прскања плантаже са раствором пчелињег меда је такође ефикасан, привлачење пчела доприноси квалитетном и правовременом пуном опрашивању већег броја цветова.