Брига за грожђе после зиме

Брига о грожђу након зимског периода укључује неколико корака који се морају слиједити како би се узгајала богата жетва. Посебно пажљиво то треба урадити у прве три године. Током овог периода се формира грм и он само добија на замаху.Најосновнији фактори који ће помоћи у правилном расту грожђа су брига након хибернације, подрезивање и храњење грма.Чак и почетнички узгајивач ће се носити с овим лаким задатком ако слиједи ова правила и препоруке.

Брига за грожђе у пролеће почиње када прођу јаки мраз, а термометар неће пасти испод -5 ° Ц

Правила за збрињавање грожђа након зиме

Да бисте узгајали богату жетву грожђа, морате се добро бринути о њему. Пре него што се ноћни мраз заврши, мора се прегледати, јер се грожђе може оштетити након зиме. Постоји неколико главних врста оштећења винове лозе.

Винова лоза је иструнула или осушила

Млада лоза може пресушити или трунути због нестабилног времена зими. Ако се осуши, онда када се исправи, може се разбити или сломити. У томеако је покварен, трс постаје таман, плесан и на њему се појављује бела патина. У овом случају, не журите да уништите грмље, то је поправљиво. Да бисте то урадили, користите густ рубероидни филм величине од 50 до 50 центиметара. У њему направите рупу у средини - 10 центиметара у пречнику. Копајте на врх пете, тако да се на њима појаве нови пупољци. Од њих ће ићи нови избојци грожђа. Покријте грм и сипајте топлу воду стимулатором раста. После три недеље, дођите до резултата.

У пролеће, отварајући винограде, нећете одмах утврдити како је прекомерно претерао

Фростс

Да неочекивани мразеви не оштете винову лозу и бубреге, након што сте уклонили склониште, треба их третирати бакар сулфатом. Ово неће само успорити њихово откривање, већ ће служити и за превенцију одређених болести грожђа. Као што је пепелница, сива плијесан, некроза.

Калуп и гљивице

Ако се не уклони рано рано и ваздух током дневних сати може се накупити кондензат испод филма покривања. То је препуно плесниве лозе и појаве гљивица на њима. Да бисте то избегли, морате се ослободити склоништа тако што ћете га уклонити у прилично сунчаном и топлом дану. Сипајте две канте земље око грожђа. Ова гомила земље штити корење од мраза. Причврстите винову лозу на земљу и покријте стакленом вуном. Пропушта ваздух, тако да вино неће трунути и на њему неће бити гљивица.

Грожђе је под утицајем различитих гљивичних обољења, од којих је најопаснијесматра се плијесни, оидијумом, антаркнозом, црном тачком, сивом и белом ротацијом

Откривање грожђа

Пролећна нега грожђа треба да почне када се температура ваздуха стабилно одржава на нивоу од +5 степени. Брига се састоји од неколико корака, који су описани у наставку:

  Вино мора бити ослобођено склоништа на вријеме. Да не би дошло до накупљања кондензата и винове лозе нису покривене гљивицама.
 1. Ако није време за ослобађање грмља из склоништа, онда ће пупољци и лишће почети да се отварају и могу пасти.
 2. У подручју гдје су могуће ноћне мразеве, грм треба отворити за тај дан и заклонити за ноћ.
 3. Могуће је направити неколико рупа у филму са којим је грмље прекривено, проветравати га и навикнути на отворени простор.
 4. Грм се може потпуно отворити тек након зимовања када се појаве зелени пупољци.

Тие тхе Винес Ригхт

Брига о грожђу подразумијева правилно повезивање винове лозе. Након уклањања покривног материјала, они су везани у снопове. Тек након престанка ноћних мразева, ове гомиле су одвезане и винове лозе су одвојено везане за решетку у правцу њиховог раста. Плодне гране се везују на доњем нивоу решетке. Ре-везање се врши у мају, када се појаве нови млади виногради.

Када се везују у винограду, вртлари постижу равномерну дистрибуцију изданака

Обрезивање и обликовање грма

Брига за грмове који доносе плодове разликује се од бригегодину дана.Грмље млађе од три године, обрезане само у пролеће.Они не доносе плодове и за њих постоји посебна шема обрезивања.

 1. Годишњи грм је одрезан за 1 или 2 центиметра виши од другог шпијуна ако се формирају два додатка.Ако је процес један, онда 4 бубрега.Са овим поставите базу грма у 4 пуца.
 2. Двогодишњи грм је подрезан за пар очију, а лозе које су расле током лета стављају се под покриће за зиму.
 3. Обрезивање трогодишњег жбуна, постављање грана воћа.Ово изрезивање је веома важно.Оставите двије лозе, а остатак одрежите.Одсечемо доњи изданак у два пупа, а горњи од 7 до 15 пупова у дужину.

После три године, грожђе се реже по једном обрасцу у јесен.Доња винова лоза је уклоњена јер омета раст младих младица.Пролећна нега укључује уклањање замрзнутих и оболелих вина.Нарезивање треба да буде глатко, боли вино мање.Да би се одредила сува лоза може се савити.Сува пауза, али не и жива.

Сухим гранама се не препоручује брисање свега.У случају да је цео грм пресушио, потребно је провјерити ризом грожђа јер он може умријети.Након резидбе суве гране треба третирати тло инсектицидним супстанцама, тако да паразити не почињу.Грожђе после зиме захтева велику пажњу и бригу за њих током овог периода мора бити пажљиво.

Грожђе за ђубриво у пролеће

Чување грожђа у пролеће је веома важно.Потребно му је благовремено и правилно храњење.

 1. Преуклоните покровни филм од грожђа, морате оплодити земљу.Погодно је да то радите по дану, када пролазите кроз грмље.Разблажите у канту воде - суперфосфат 20 грама, калијум сол 5 грама, амонијум нитрат 10 грама.Ово решење је довољно за 1 грм грожђа.
 2. Да би се грмље оболело, третирају се фунгициди када се појаве прва четири листа.Раствор за третман се разблажи кантом воде 200 грама нитрофена.
 3. Почетком маја, грмље се храни ђубривима тако да добију снагу пре цветања.