Брига за грожђе, или зашто листови постају црвени у грожђу

Вртлари који одлуче да по први пут почну узгајати грожђе могу бити збуњени због могућих болести грожђа.Најчешће се поставља питање: због чега лишће постаје црвено?

Поражавање лишћа грожђа је знак болести

Посебне особине грожђа

Грожђе је захтјевна биљка, много зависи од бриге о њима.Није важно да ли желите узгајати грожђе за воће или за декоративне сврхе.Свака, макар и најмања грешка вртлара, може довести до губитка жетве и оштећења изгледа винове лозе.Пре него што почнете са садњом грожђа на градилишту, темељито се упознајте са правилима за негу материјала.

Грожђе је најстарија култура која је узгајана и за бобице и за вино.И сам грм лозе створио је леп изглед куће.Постоји много сорти грожђа које се разликују у зависности од сврхе биљке и њеног укуса.Ова култура се односи на вишегодишње биљке, које расту у облику лијана у њиховом природном окружењу.

Позитивни услови за раст грожђа су добро осветљена и топла област са умереном влажношћу и плодним земљиштем.

Жбун биљке може нарасти до великих размера, све зависи од граница његовог раста који је потребан и правовременогклице за чишћење.Обим грожђа добија двадесет центиметара.Адаптивна својства грожђа уз одговарајућу негу су висока.Ако се бринете о грожђу, онда ће се брзо опоравити након краја зиме и не морате се додатно потрудити да биљци обезбедите хранљиве материје.

Лоза је отпорна и издржљива биљка

Трајање плодова грожђа готово је једнако животу особе, јер биљка може доносити плод око шездесет година.Отпорност биљке у мразу указује да корен може да поднесе до десет степени мраза, а горњи део биљке толерише мраз до тридесет степени.Ове особине се не могу приписати позитивном, али се јављају уз правилну негу садног материјала.Трајање животног циклуса грмља и његово плодоношење је под утицајем пружене неге и њеног квалитета.Што је боље, то ће вино дуже служити вртлару. Да би се открило присуство болести у грожђу, потребно је стално регулисати раст биљке и контролисати стање њених листова. Различите болести варирају:

  1. Грожђе често постаје осјетљиво на гљивице које погађају винову лозу и одлазе много година.У влажним климатским условима, лишће грожђа добија млечно цветање, које постепено мијења боју у црвено.Бобице у међувремену губе снагу и падају.Стопа ширења ове болестиневероватно, за само неколико дана цела берба грожђа може да умре. Стога је важно пажљиво пратити стање грмља и лишћа, што прво показује да нешто није у реду. Гљива се шири од ветра и брзо утиче на биљку.
  2. Друга гљива може нашкодити само лишћу и другим зеленим површинама винове лозе, а гроздови су покривени неким цветањем. Како болест напредује, биљка престаје да расте и умре. Лако се носи са гљивицама, јер не подноси ниске температуре и претежно је на једном одређеном мјесту.
  3. Обичну антракнозу болести грожђа прати уништење интегритета листова винове лозе. Грм је брзо изложен и попраћен је тамним мрљама на листовима, које на крају постају рупе. Болест доводи до смањења приноса и погоршања квалитета.

Будите опрезни са стањем грожђа. Боље је да болест на време приметите са биљком да бисте имали времена да је излечите и сачувате усев. Посебну пажњу треба обратити на биљку када лишће на листовима постане црвено. Овај феномен указује на појаву рубеоле у ​​грожђу.

Антракноза грожђа у раној фази се манифестује појавом бубуљица на листовима

.

Црвене на грожђу: методе контроле

Ова болест је карактеристична за јужне регионе земље и простире се на заразан начин или не. Зашто се црвене листове може схватити у периоду јаке топлоте иу тренуцима изненадних капитемпературеПошто је ово пратећа болест.За развој рубеле на лози повољни услови су: топлота, влажност, температурне промене.

Ако се рубеола на лози не формира због инфекције, онда је главни разлог неправилно храњење грожђа, односно недостатак неких минерала, зашто се болест брзо развија.

Болест се карактерише формирањем мрља црвене боје на целој лози у потпуности.Поред црвене, на листовима могу бити жућкасте нијансе.Узорци на листовима постају густи, превише неприродни за нормално, здраво стање листова.Недостатак правовременог лијечења црвенила лишћа изазива повећање у захваћеним подручјима на садном материјалу и смрти биљке.Мере за елиминисање болести се не разликују по комплексности, довољно је третирати биљку посебним раствором.

Ако је црвенило повезано са инфекцијом, онда је узрок гљива.Ова врста болести је теже суочити се.Гљива продире у унутрашњи део лозе и инфицира биљку изнутра.Гљивична болест чини грожђе слабим и рањивим, и временом изазива смрт садног материјала.Појава гљивичних мрља слична је неинфективној манифестацији болести.Осим лишћа, трпи остатак грма, грожђе потпуно губи снагу и очигледно тромо.Главно време за развој болести је мај.Цлиматицуслови у ово доба године су најповољнији, тако да у мају највећу пажњу треба посветити бризи за биљку.Чим видите црвене мрље на биљци, не вуците и одмах почните са третманом.Што пре предузмете акцију, већа је вјероватноћа да ћете спасити биљку и спасити усјев. Цео грм треба третирати посебним раствором. Третман се спроводи током курса, након првог третмана треба поновити третман недељу дана касније и неколико пута, све док се не убедите у опоравак грожђа.

Ако је црвенило узроковано гљивицом, грм треба третирати фунгицидом

.

Да бисте добили великодушну биљку, морате одабрати право место за садњу садница. Много тога зависи од ове акције. Пошто се биљка повољно развија у топлим климатским условима и на подручју са великом количином светлости, простор за садњу треба да се изабере на основу услова које захтева грожђе. За дораду грожђа потребно је направити фосу до мјеста гдје ћете ширити завој за коренски систем. Да бисте жбуну дали прилику да потпуно расте, потребно је да отклоните грешке у систему наводњавања. Култура толерише услове суше, али наводњавање треба да створи ниво влажности од око седамдесет процената да би грожђе добро расло и донело плодове.

Најбољи начин да се обезбеди наводњавање садног материјала је инсталација наводњавања на локацији, која ће у одређеним временским интервалима расподелити влагу на градилишту. Фреквенција наводњавања и запреминанаводњавање зависи од времена култивације и старости биљке.Количина влаге варира у зависности од стадијума развоја винове лозе и сазревања плодова на гроздовима.

Ране сорте су заливене средином јесени и неколико пута средином лета.Сорте са средњим периодима зрења залијевају се у касну јесен и једном у летњим месецима.Оне сорте које имају касну зрелост, први пут заливене у јесен и око четири пута током зрења усева.

Резидба игра кључну улогу у збрињавању грожђа.Квалитет чишћења грожђа зависи од његове отпорности на болести.У пролећној сезони биљка се чисти како би се регулисао раст биљака.Када је жетва већ убрана, лоза је потпуно пререзана пре мраза.Током вегетације, треба уклонити већину лозе, тако да ћете омогућити грму да дају нове избојке.

Гроздовец треба очистити од мртвих и нежељених избојака

.Најпре се уклањају осушене, завршне животне површине лозе.Након тога, грм се третира посебним средствима у облику подлоге и корена.Обезбеђивање кореновог система приступом свим неопходним минералима и витаминима у умереним количинама позитивно утиче на развој и раст биљке.

Алати који се користе за одржавање садног материјала могу се купити у специјализованим продавницама. Време дана је прикладно.За третман и негу биљке, то је јутро. Одлазак се одвија у фазама у облачном времену или на крају кише. Прво храњење и третман се врши у пролеће, следећи се врши на почетку вегетације. Важно је извршити прераду пре цветања грожђа. Црвенило на листовима, формирано у љето, захтијева непосредну обраду садног материјала. То је прихватљива фреквенција и количина бриге за винову лозу. Неке сорте захтевају чешће одржавање. Обрада се наставља колико год је потребно за ову врсту постројења. Али прерада мора да престане месец дана пре жетве. Када се плод сакупи, треба почети припремати грожђе за зиму.

Рубела је типична болест за винову лозу, а болест се шири почетком лета. То је природан процес у виновој лози, који није пружио одговарајућу негу. Нека се грожђе не може назвати избирљивом културом, али брига за њих је тешка и састоји се од многих фаза.

Црвене мрље су знак болести грожђа. Ако биљци обезбедите одговарајућу негу, можете предузети мере за лечење у клицама рубеоле и сачувати садни материјал и добити богату жетву.