Брига о садном материјалу: где је на лицу места боље засадити грожђе

Садња грожђа почиње са избором места на локацији.Биљка није захтјевна за његу, брзо се прилагођава климатским увјетима.Главни услов у бризи је контрола светлости.Оно што грожђе не може да преживи је сенка.Нека расте у хладу, али плодови тога не треба очекивати.Коначно, грожђе ће умријети без преживљавања мраза.Грожђе - вишегодишња биљка.

Грожђе је непретенциозна биљка, али не подноси нијансу.биљке, дају предност јужном дијелу локалитета.Погодно мјесто за садњу је јужни дио куће.Са јужног зида се садни материјал загрева и чак и ноћу добија потребну топлоту, што позитивно утиче на раст винограда.

Није могуће садити грожђе у северном делу и под утицајем ветрова.То ће довести до замрзавања културе и ране смрти. Подручје на којем је одлучено да се сади грожђе треба да буде лагано и топло са умереним нивоом влажности.Редослијед садње грожђа треба почети на сјеверу и завршити на југу.Држите раздаљину од око три метра између садница ако су слабе, а четири метра свака ако су грмови јаки.

Припрема парцеле за садњу грожђа почиње унапред.Одговарајуће величине за подземне јаме су педесет центиметара у дубину и ширину.Око три канте органског ђубрива и песка за глинену структуру земљишта се уливају у ископану јаму.Када се земља збије, органско ђубриво поновити у истој количини и сипати малу количину плодног тла.Четрдесет центиметара треба да остане до врха тла.Немогуће је засадити дубље или више од овог нивоа, како би се спријечило замрзавање садног материјала зими и омогућило загријавање коријена.

Постоје многе сорте грожђа које се узгајају од памтивијека.Успјех садње винове лозе зависи од врсте саднице коју користите и од тога где растете. Пошто грожђе захтева светлост и топлоту, ова два фактора су важни услови за даљу садњу биљке.

Брига за грожђе није тешка ако све радње извршите благовремено и одговорно у садњи и узгоју грожђа.Без обзира на врсте сорти, избор локације је заједничка особина за бригу о биљци.

Дијаграм и димензије јаме за садњу грожђа;слојеви експандиране глине (шљунак) и земље са песком, хумусом и пепелом

Избор садница и садње

Материјална нега и садња се састоји од неколико фаза:

  • а) припрема земљишта за садњу;
  • избор садног материјала који ће се најбоље укоријенити у вашим климатским условима;
  • правилно постављање биљке у тло;
  • даљебрига

Користите двогодишње саднице да их посадите, прво обрадите грожђе. Уклоните оштећене корене и горње гране. Оставите само корене доњег чвора. Дубина садње саднице треба да буде четрдесет центиметара, тако да се избојци на странама режу тако да не ометају то.

Изнад нивоа тла остављају пар шпијунки за сваки пар. Сипајте малу количину брдовитог тла на дно припремљене јаме и поставите садницу, претходно разваљајући коријење.

Равномерно распоредите коријенски систем тако да се не савија. На пола дубине јаме, покријте младицу земљом и збијете је, излијте три кашике воде на врх и пустите да материјал запечати. Вода се апсорбује, сипајте преосталу количину земље на врх. Горња тачка корена, њен излаз мора бити виши од пет центиметара од ивице јаме. Ово помаже биљци да преживи мраз и допушта да грожђе правилно расте.

Построение само от красно грозје

Ако је садница стара само годину дана, она би такође требало да буде засађена, али треба да буде покривена земљом како се биљка развија и доње гране се уклањају. Сама јама у коју ћете садити грожђе мора се збити додатним материјалом тако да задржи свој облик. Зато штитите биљку од утицаја топљења снега и кише, неће се испрати. Ако поседујете саднице које не цветају, можете их посадити почевши од априла, после загревања земље до нивоа од десет степени. Цветне младице већ сијајудолазак маја, како би их се спријечило да се смрзну и умиру. Пре садње грожђа, гаси се, штити од могућих мраза и припрема за зиму. Трајање отврдњавања је четири дана, излагање биљке отвореном месту и затварање од ветра.

Боље је одмах наћи одговарајућу негу грожђа у фази садње, како би се избегло нежељено време и труд. Грожђе није каприциозна биљка, расте у свим климатским условима и прилагођена је различитим условима.

Боље је изабрати праву младицу и заплет. Приступ садње треба да буде проактиван и темељит. То ће вам омогућити да избегнете непотребне проблеме у чувању садног материјала. Биљка најбоље расте у топлим климама са добрим осветљењем парцеле. Пажљив одабир локације и правилна локација винограда је кључ за будућу бербу биљке.

Проналажење одговарајућег места за садњу грожђа је тешко. Потрага за местом и садницом постаје дуг и исцрпљујући процес, али без њега гајење грожђа не може бити успешно. Садњом и узгојем усева очекујемо висок принос биљке. Богата и великодушна берба садног материјала не може се постићи без примјене мјера за проналажење мјеста за садњу.