Брига о младом грожђу у пролеће

Млади су виноград од тренутка садње својих садница у отвореном тлу и током прве двије сезоне. Врло је важно правилно се бринути о њему, јер се у том периоду формира винова лоза. Потребно је осигурати да они активно расту и развијају се. Како да се брине о младом винограду у пролеће, а дискутоваће се у наставку.

Брига за младо вино грожђе директно утиче на принос бобица

Како да се брине о младим виноградима у пролеће

У пролеће обично се сади укоријењене младице грожђа. И од првих дана треба да се побринете за то како би се нормално укоријенили на отвореном пољу, почели активан раст.Садјено грожђе треба да расте у првој години, тако да има најмање 5 пупољака на изданцима и да буде довољно јак да издржи зимске мразеве.

Колико ће снажни изданци расти у првој години зависи од тога како винова лоза расте у будућности. Да бисте то урадили, урадите следеће:

  • На укоријењеном расаднику остају не више од два најјача изданка, а остатак се једноставно брише. То се може урадити чак и пре него што су биљке посађене на отвореном терену.
  • Ако још није направљена решетка испод младог винограда, онда се могу направити привремене траке. Да би се то урадило, штапови до 1.5 м високи на почетку и на крају реда, и на њихвезују танки конопац на сваких 0,2 м. Није потребно стављати потпоре за сваку садницу грожђа, јер је неприкладно везати младице с њима. Док је свака винова лоза још увек мала, неће бити никаквог посебног оптерећења на привременим решеткама, а за неколико година биће могуће направити трајни дизајн за узгој винове лозе.
  • Пуцњеве треба поставити у усправан положај и везати конопац за конопац тако да брже расту. Ова врста подвезица "повлачи" пуца. Али немојте их превише везати да не оштетите стабљике.
  • У пролеће, такође је неопходно избити растуће пасторке (посебно близанце или мајице), антене. На виновој лози старости мање од 2 године потребно је уклонити све јајнике који се формирају. Свеједно неће сазревати, већ само одабрати корисне супстанце које су толико потребне за раст избојака. Приликом избацивања посинка треба оставити "конопљу", тако да преостали чворови нису оштећени.
  • Залијевање грожђа у прољеће треба бити у изобиљу - једна лоза захтијева најмање 10-15 литара воде по води. Ако је време суво, наводњавање је потребно сваких 6-7 дана, а ако је облачно и кишовито, смањује се број залијевања. У овом случају, довољно је да се под виновом жбуном наноси вода сваких 15-20 дана. У пролеће можете да штедите течности за винову лозу - интензивно расту и захтевају влажну земљу.
  • Гнојење грожђа које није достигло две године боље је извршити у пролеће него под кореном. Најефикасније коришћење фолијарног третмана, вино добија хранљиве материјемного брже.Ова врста ђубрива истовремено служи и за превенцију таквих болести грожђа, као лажне или пепелнице.У пролеће треба да проведете један такав прељев.За прскање се могу користити биолошки производи који садрже келате елемената као што су Цу, Фе, Зн, Ца, Б, П, Н, К, Мн, Мо.Екстра коријенски облози се изводе уз помоћ вртне прскалице или обичном метлом.Они се изводе у ветровито облачно време, како не би спалили лишће винограда.

Млади изданци треба да буду постављени вертикално

Како везати грожђе?

За повезивање младог винограда у пролеће, требаће вам најлонски конопац, који се прво користи у производњи привремених трака.Тада се може користити за трајну изградњу.

Такодје је потребно припремити памучну тканину нарезану на траке.Ширина пруга треба да буде око 2 цм, а дужина до 15 цм. За то се обично користе стари покривачи или друга слична тканина.

Можете користити пластичне траке из врећица, али такве подвезице су довољне за једну годину.Основни квалитет таквих трака је да не повређују младе стабљике грожђа, не одвајају се, и није било потребе за везивањем више од два чвора.Неопходно је имати довољан број подвезица прије покретања сличне процедуре:

  • Подвезица винове лозе за коноп се изводи на сљедећи начин.Центар низа се наноси на стабљику на нивоу доњег растегнутогтвине.Тада се трака омотава око изданка, окреће крајеве везе између себе, један крај се чврсто стеже два или три пута око узице (или жице), а крајеви крпе су везани заједно са једним или два чвора.
  • Полиетиленске траке обично су везане у неколико чворова јер служе само једну сезону, а до јесени ће се ипак ослободити један чвор.
  • Неугодно је везати грожђе не за привремену решетку, већ за клин.Овај метод се састоји у следећем: конопац са петљом на крају је везан за клин, а петља се налази изнад чвора за избегавање.Трака тканине омотана је око стабљике испод чвора и везана за петљу у напетости.
  • Узгој винове лозе постепено је везан за слиједеће растегнуте комаде конопца.Можете везати грожђе не за сваку растегнуту жицу, већ кроз једну.

Није тешко одржавати такве догађаје у прољеће, обично је довољно један сат дневно да се брине о двогодишњем винограду.Свака винова лоза не расте тако брзо, тако да нећете морати више времена бринути за свој млади виноград.