Брига о гроздовима грожђа

Грожђе је универзално воће.Може се конзумирати свјеже, од воћног сока или куханог грожђаног компота, али главна сврха грожђа је прављење вина.Насупрот њиховој разноврсности, да би се добила добра жетва, виногради захтевају пажљиво одржавање.Виноградарске плантаже захтевају пажњу током целе године: у пролеће винова лоза се мора исећи, у лето мора бити попрскана и заливена, у јесен ће бити убрана, а зими мора бити замотана.Посебна брига захтева гроздове.Ово је бобица која не воли додатна оптерећења, потребно је редовно пратити формирање кластера.

Карактеристике пролећне неге за грожђе

Пролеће је време да се почне активно бринути о винограду.Комплекс мера се састоји у следећем:

  1. Када је топло време напољу (током дана није мање од 10, а ноћу не мање од 0 степени), време је да се нахрани грмље грожђа.
  2. Распршивати грмље средствима биљних болести и инсеката.
  3. Са појавом првих пупољака, лоза се мора ослободити вишка изданака.Остаци се изводе 3 пута, остављајући самонајразвијеније бубреге. Правилно формирање грмља ће их заштитити од преоптерећења.
  4. Не смијемо заборавити коров који расте из ризома, они ће одузети влагу.
  5. Посебну пажњу треба обратити на поновно храњење, препоручује се да се произведе 10 дана пре цветања.
  6. Током периода цветања, горњи цвет је уклоњен, чиме се регулише оптерећење грожђа.

Не смемо заборавити да је, за разлику од распршивања винограда у јесен, боље користити биолошке супстанце у прољеће, него јаке кемикалије.

Оптерећење грмља: шта угрожава додатне групе?

У циљу жетве пуноправног усјева, виноградари посвећују дужну пажњу бризи о лози и гроздовима.Као директна опасност за усјев је преоптерећење грмља, вишак грожђа.Да би се то спречило, број кластера је у корелацији са квалитетом и старошћу винове лозе. На младим стабљикама не могу оставити пуно бобица, још увијек не могу поднијети такву тежину. Да би се спречило загушење грмља, препоручује се да се уклони са његовог дела плода. То не треба урадити када су бобице скоро спремне за живот, већ када су величине грашка. Умерени број гроздова обезбедиће јагодама отворен приступ сунчевим зрацима, а једна гомила грожђа неће затворити другу. Не препоручује се да заборавите на лишће. Ако очигледно покривају плодове, такође их треба уклонити тако да не засију плодове. Што је мањи грожђе на воћном виновом лозубобице ће бити веће. Увек уклоните оне кластере на којима има мање плодова и они су мањи по величини.

Лети се грожђе мора пререзати пре и после цветења. Чак иу моменту када су се гроздови већ појавили, препоручује се уклањање вишка изданака.

Загушење може настати и због временских услова. Вруће вријеме и недостатак влаге утјечу на снагу лозе, чинећи је флексибилнијом и мање издржљивом. Винова лоза може да се савија и од јаких ветрова, након чега постоји ризик да се гроздови само одломи. Уобичајено је оставити два гроздова на јаким изданцима, на слабим изданцима - једну гомилу грожђа.Прекомерно оптерећење грмља не утиче само на количину усева, већ и на његов квалитет.Ако пратите стање лозе, бобице ће бити сочне и слатке. Ако на стрелицама оставите велики број грожђа, количина шећера у бобицама ће бити знатно нижа.

Скрб за виноград љети

Прва фаза у збрињавању грожђа у летњој сезони је штипање винове лозе. Стисните неки тип. То се ради како би се спречио раст висине винове лозе. Захваљујући овој процедури, хранљиве материје из тла почињу да тече директно у гроздове који су у процесу сазревања и зато им је потребна природна исхрана.

Прскање грожђа неће изазвати никакве потешкоће, ако знате које дроге, када и како то урадити.

Следећи корак је посинак и одијевање.Препоручује се да се виноград храни само у првој половини лета, у другом је боље да се суздржи од биолошког прскања.Не препоручује се исхрана у другој половини јула и августа, како не би изазвали раст нових стријела, а не преоптеретити грмље.У супротном, морат ћете поново заузети формирање и обрезивање винове лозе.

Контрола штеточина

Многе сорте грожђа лако се могу подвргнути гљивичним болестима, стога се током цијеле сезоне, винова лоза и гроздови грожђа морају третирати органским супстанцама које ће спријечити оштећење плодова и помоћи очувању усјева.У време сазревања усева воле да једу укусне бобице и инсекте, слатке и киселе бобице такође воле пчеле, осе, мухе и птице.Оно што је најнеприхватљивије ако изаберу за то гробницу, неће се тако лако повући, нема сумње у то. Као превентивна мјера, у виноградима су објешени сјајни предмети и звона.Трепереће светло и звук дувања ветра ће одвратити непозване "госте", што ће повећати шансе за очување жетве.Обично, први гроздови грожђа покваре птице, кљуцајући бобице.Онда се инсекти скупљају у исте бобице, сисајући сок.Да не би привукли пажњу штеточина, потребно је редовно пратити стање гроздова и покушати одмах обрезати размажене бобице.

Брига за лозу у јесен

Брига о лози и након бербе је такође важна.Након што су сви гроздови уклоњени из руку, можетепрерадити виноград из биљних инфекција, а такође и превентивно прскање против штеточина. Ако се на јесен игноришу ове мјере, онда ће се у прољеће суочити с болестима и инвазијама инсеката много пута теже. Када нема воћа на лози, моћни лекови се могу користити за лечење, чији је ефекат много већи него код дијететских суплемената.