Брига о грожђу почетком пролећа

Пролеће је време када вртлари почињу да се муче.Снег се топи, излажући хладну и влажну земљу.Набрекните, пуцају бубрези.Морају бити заштићени од мраза, који је често у средњој стази током овог периода године.Потребно је припремити инвентар за рад.Да избришемо дрвеће, ископамо их, посадимо.Оваква врста неге се не избегава и виноградари.На крају крајева, у централној Русији правилна брига и брига за винову лозу ће резултирати обилном жетвом.Власници винограда су забринути како да се правилно брину о грожђу у средњој стази.Грожђе, култура која захтијева бригу, у прољеће јој је потребна посебна њега.Још увијек слаба након зимовања, грмови су изложени ризику да постану болесни или да постану жртве штеточина.Грожђе је такође оштећено неочекиваним мразом.Покривање сорти грожђа, отворено и незаштићено, може бити тешко оштећено, па чак и угинути од неочекиваног значајног пада температуре.

Грожђе у пролеће захтева посебну негу

Грожђе у рано пролеће.Март

Почетком марта власник винограда обично припрема инвентар за сезону.Поправља таписерију, јер захтева редовно одржавање.Зимски ветрови у средњој стази су јаки и могу оштетитиподршку. Пожељно је да се до тог времена заврши обрезивање не-покривених сорти, јер ће активни покрет сокова почети још мало и у виновој лози, а онда ће таква брига само нашкодити биљци.Било какво орезивање или чак лом лозе у прољеће, у вријеме када се биљка пробуди, испуњена је оним што почиње такозваним "вино ласкањем".Ово је одлив сокова из места механичких оштећења на винову лозу. Шта је то опасно плакање винове лозе? Може проузроковати значајне штете на биљкама. Не заборавите да дуготрајно плакање доводи до исушивања грма. Могуће је зауставити плакање винове лозе и за то постоји неколико начина. Једна од старих метода дједа је премазивање сока винове лозе Сурик бојом на ланено уље са додатком креде и борне киселине. Модерна техника која престаје плакати је употреба балзама “Вештачка кора”.

Продужено плакање винове лозе доводи до дехидрације грма

Април. Покривање обелодањивања сорти и сродних поступака

У априлу, у централној Русији, ако су главна зимица прошла, можете постепено открити зимске кревете, земљу и друге покривне материјале, покривајући винову лозу.Не могу се одмах отворити, јер влажне, слабе лозе нису спремне за таква преоптерећења. Током времена, изложени избојци изданака су везани за решетку за потпуно сушење. У овом тренутку на неким изданцима можете приметити беличаст цвет, али не морате да бринете о томе. Проћи ће након неког времена.

Када су младице добреосушите, ставите их на решетку у правилном положају и везани.Треба имати на уму да су воћни изданци грма, када се одржава овај догађај, везани за доњу решетку.

Грожђе је везано за решетку одмах након отварања

Лечење болести и штеточина

Као што је већ наведено, у пролеће је грожђе прилично слабо иосјетљиви на болести и нападе разних штеточина.Како би се грмље заштитило од такве судбине, ревни власник врши превентивни третман винограда, чак и ако нема трагова болести.У ту сврху, Нитрофен се користи као универзални лијек за борбу против свих врста паразита.Његова доза приликом прскања: 200 грама на 10 литара воде.Међутим, треба напоменути да је неопходно прскати винову лозу са Нитрофеном пре него што пупољци процветају.Такође користе Бордовску мешавину (мешавину бакар сулфата и креча) против гљивичних обољења, инсектицид Карбофос и препарат против крпеља Окиг.Хлороза је једна од најчешћих болести грожђа.Разлог томе је превелика количина влаге и недостатак гвожђа у земљишту.Да би се то спречило, биљке се прскају раствором жељезовог сулфата, који, поред функције третмана, тежи да одгоди пупљење грожђа и тиме их спречава да се смрзну, у случају неочекиваних мраза.

Прскање винове лозе је важан дио дојења, које се одвија периодично док пупољци не почну цвјетати.

Још један проблем у узгајивачу у средњој стази је рак бактерија. Пажљиво прегледајте винову лозу када их извадите из зимских склоништа. Ако се на изданцима могу видети чудни изданци, треба их одмах изрезати и спалити заједно са делом изданака. Поставите резове за третирање и покријте вртним травњаком. Болне биљке би требало да буду много мање заливене и храњене ове године. Таква смањена исхрана ће појачати имунолошки систем биљке и носити се са преосталом инфекцијом.

Што се тиче распореда наводњавања, о томе нема консензуса. Ако је зима била сњежна, онда није потребно залијевати грожђе у прољеће, јер има довољно влаге у тлу. А од прекомерног влажења винове лозе имају плијесан. Ако зима није задовољна обиљем снијега, онда вода грожђе треба неколико пута прије цватње. Први пут се то ради када је опасност од мраза прошла. Друге недеље пре цветања.

Бордојска мешавина помаже против гљивичних обољења

Храњење грожђа у пролеће

Да би се гарантовала добра жетва, земљиште винограда требало би да буде богато хранљивим материјама. Временом, њихов садржај у земљи пада, а винова лоза пати од тога. Квалитет усева се погоршава. Вероватније је да ће биљке патити од суша и мраза. Неискусан баштован може на такав начин да размишља да је потребно само неколико пута у сезони направити сложена ђубрива, а проблем ће бити решен. Али ово мишљење је погрешно, јер у различито доба године грожђе у тлуПотребни су различити нутријенти.И зато је веома важно имати информације - која гнојива треба примијенити у које вријеме!

Грозје захтева такве хранљиве материје:

  • азот (за зелену биљку);
  • фосфор (за цвасти, зреле бобице);
  • калијум (зреле бобице);
  • бакар (отпорност на смрзавање и толеранција на сушу);
  • бор (квалитет кукуруза);
  • ​​
  • цинк (повећани приноси).

У прољеће у средњој стази, прва прерада винове лозе врши се и прије него што се грожђе отвори након зимовања.Да бисте то учинили, користите следећи састав минералних ђубрива на 10 литара воде: суперфосфат - 20 г, амонијум нитрат - 10 г, калијумова со - 5 г. Овај састав је довољан за ђубрење једног грма.Други пут се жбуње храни истим саставом пре цветања.

Наравно, сама минерална ђубрива не могу задовољити потребе биљака.Грожђе се мора наносити на земљиште органских ђубрива, наиме стајњака.

Примена ђубрива побољшава пропустљивост ваздуха и пропусност земљишта, и омогућава развој микроорганизама, неопходних за корење биљака, за бољу апсорпцију хранљивих материја.Ако није могуће направити стајњак, компост ће га успјешно замијенити.Припрема се од биљног и прехрамбеног отпада, пепела и других органских смећа.

Друго квалитетно органско ђубриво може послужити као измет птица.Важно за микроелементе винове лозе и друге кориснесупстанце су у њему у лако пробављивом облику. Пре употребе разређује се водом у размери од 1 до 4, а пре наношења се поново разређује са 1 до 10. Сваки грм троши 0,5 литара ове инфузије ђубрива.

Разведени измет птиц - еколошко и лако пробављиво ђубриво

мај. Греен Воркс

Почетком маја, у средњој стази, зелени избојци грожђа почињу да активно расту и треба почети радити с њима. Након цветања пупољака, уклоните вишак изданака грожђа, први у години. Такозвана олупина. Потребно је уклонити додатне пупољке из лигнификованог изданка, као и екстра изданке другог и трећег реда. Неопходно је оставити само најразвијеније од њих. Други фрагмент изданака се прави када достижу висину од 15 цм, а трећи - 35-40 центиметара.

Како расту избојци, они се морају стално везати за решетку и померати више.Нега и облик. Такође, вреди правити периодичне подвезице дуж жице. Не заборавите на уклањање пасторка. До почетка цветања (у многим варијантама, почиње крајем маја), потребно је уклонити вишак цватова како би се смањило оптерећење грмља и постигао квалитетнији усјев.

Брига за лозу је тежак и мукотрпан подухват. Много времена и труда утрошено је на виноград. Међутим, особа која се бави грожђем са душом, обавља све процедуре и правила, виноград ће дати стоструко. А када дође жетва, то јебиће прави празник за узгајивача, јер ће плодови његовог рада бити величанствени. Надамо се да ће овај чланак помоћи читаоцима да разумију основе бриге за ову заиста величанствену биљку и охрабре их да стекну ново искуство у овом тешком задатку.