Болести патлиџана: зашто листови жуте и увену Еггплант

Жута на лишћу патлиџана - јасан знак неправилне његе или настале болести. На доњем лишћу биљке формира се жути цвет, а затим се шири по грму. Резултат ове појаве је смрт патлиџана.

Жута боја садница патлиџана због недостатка исхране

Разлог жутости лишћа

Први и најчешћи узрок жутог цвета на листовима патлиџана - кршење плодореда.

Важно је поштовати правила редосљеда садње како би се избјегло ометање развоја биљке и не би се лишила културе потребних храњивих твари садржаних у тлу.

Ако неисправно посадите патлиџан и обезбедите погрешну негу, то ће бити пропуштено:

  • светло;
  • хранљиве материје;
  • влага.

Као резултат тога, жетва патлиџана ће се свести на ништа. Постоји неколико разлога због којих жути патлиџан лишће. Једна од њих је повезана са насталим болестима.

Посљедица гљивице је пораз тла и подземног слоја патлиџана. Међу знаковима гљивице је жути цвет, који доводи до слетања на смрт.

Да би површински слој имао зелену боју и да се правилно развија, поврће се храни азотом, супстанцом која је одговорна за правилан развој зеленила.

Недостатак азота у периоду активног раста испољава жуту боју лишћа

.

Недостатак азотапраћен жућењем и увенућем доњих листова биљке.

Листови патлиџана почињу да постају жути, суви и сушени након пресађивања на нову локацију.То је због осетљивости биљке на промену услова животне средине.У овој ситуацији, ако урадите праву бригу, патлиџан ће поново добити здрав изглед и потпуно ће се развити.

Разлог за увијање листа може бити недостатак светлости.Поред ђубрива, жутила, сувоће и падајућих листова утиче неправилна нега: недостатак светлости, неправилно заливање, неправилна примена ђубрива, неправилно одабрана површина за садњу.

Недостатак светлости се испољава жутом бојом великих листова

Ако патлиџану недостаје светлост, у овом случају, пребаците биљку са груменом земље на осветљену област.

Када на отвореном пољу грм почне да се суши, то је због чињенице да се заливање проводи претерано често.Затим ће се лишће почети савијати.Потребно је редовно и умерено заливање.

Неправилно залијевање узрокује смрт зелених дијелова

На отвореном тлу, као иу структурама стакленика, патлиџан постаје жртва крпеља, због чега се лисице патлиџана увијају.Погодније место за узгој крпеља је стање у стакленицима.Да бисте га елиминисали, морате узети патлиџан на отворено тло и пресадити га.Смањење температуре у малој количини погодно је за уклањање крпеља, али јаке капљице могу уништити садни материјал.

Ако листови увену, осуше и падну, то може бити последица гљивица.

Фитофтороза патлиџана испољава жућкасто, а затим и смрт лишћа и плодова

Уобичајена гљивична болест на коју патлиџан трпи кашаљ. Ако се на доњим листовима појаве смеђе мрље, ово је важан знак, након чега треба да се огласи аларм док не промене боју у црну и рашири се по грму.

Мере за негу

Важна брига је правовременост. Нема потребе да чекате да знаци болести или неправилне неге повриједе читав грм. Одмах третирајте патлиџан или промените пружену негу, прегледајте извршене радње.

Апхидс он еггплант ©

Да би се спречила појава болести, неопходно је обезбедити правилну негу и алтернативне културе на месту. За третман биљака из гљива, потребно је извршити прераду посебним средствима: антрацолом или сугласно. Након десет дана од тренутка пресађивања садница, прерадите поврће да бисте га спречили.

После тога, сваких четрнаест дана поновите извршену профилаксу. Завршна обрада се врши недељу дана пре жетве.

Разлог за промену боје и структуре листа је код болести као што су:

  1. Мозаик дувана и краставаца.
  2. Плетени мозаик.

Мозаик вируса патлиџана

Светле зелене боје појављују се у непосредној близини вена - знакарисе мосаиц. Ова места ако се не предузму акције ће се ширити и расти. Резултат је заустављање развоја воћа.

Вирусна болест патлиџана је такође мозаик од краставаца, који се карактерише зеленим тачкама светлих и тамних нијанси, што ће резултирати отицањем. Плетени мозаик праћен је смеђим пјегама.

Жутење листов патлиџана - први знаки мозаика духана

Само правилна нега и третман могу спријечити појаву садног материјала. Након сакупљања корова, потребно је урадити чишћење биљних остатака са локације, јер могу бити извори болести.

Боље је узгајати ово поврће на отвореном простору, јер услови у стакленицима могу бити непогодни и узроковати више потешкоћа у заштити садње него што је то случај на отвореном.

Успоставити јасан распоред наводњавања, исхране и прераде поврћа, како би се благовремено и умјерено провеле све мјере за његу. Правилна култивација је најбоља превенција болести.