Болести након тељења код крава: симптоми и третман Краве

Тељење - стрес за тело крава, а након престанка трудноће, материца има здравствених проблема који проистичу иззбог компликација материнства.Постоје парезе, закашњели постељи, оштећење гениталног апарата и друге болести.Често је то повезано са лошим условима одржавања и исхране, слабим имунитетом или недостатком пажње власника.

Често, након тељења, крава има компликације

Болести стада утичу на његову продуктивност и здравље потомака.Рано откривање и лечење ће помоћи сточарима да се врате истим високим стопама.

Одбијање да се уздигне

Понекад представник стада, након што је изашао, не устане сам, а чак и ако се диже, он брзо поново пада (али не губи свест, као што је то био случај код парезе). Ово се јавља као наставак пренаталног лечења или се јавља одмах након дозволе за трудноћу.Међу узроцима изненадног постпарталног полагања, које се чешће јавља код говеда, а не код коза или оваца, назива се:

 • неуравнотежена исхрана током периода трудноће и сушења (што узрокује парезу или задржавање послије порода);
 • продужени и тешки рад са повредама карлицекости;
 • поремећаји нервних завршетака глутеалне и сакрално-лумбалне регије;
 • реуматске мишићне појаве.

Приликом дијагнозе полагања ветеринар одмах уклања угануће или преломе.У случају да нема компликација, животиња се опоравља у року од 3-10 дана.Када се појаве компликације:

 • исцрпљеност;
 • прележанина;
 • ГИТ поремећаји (констипација);
 • тровање крви;
 • пролапс гениталија.

У раним фазама материнства, животињама ће бити потребне мјере третмана у зависности од узрока.2-3 пута дневно, окрећу се са једне стране на другу како би избегли ране од притиска, масажу леђа и помагање да се издржи.Нанесите иритантне лекове који се трљају у ноге крава.Угрижени облог се ставља на сакрум.Комплицирани ток је тешко лијечити и завршава смрћу стоке.

Стару краву треба редовно преобратити

Проблеми са пострбом

Међу говедом је најчешћа порођај након тељења.То се дешава ако се не јавља спонтано након 6-8 сати.Фетална љуска виси доле до скочног зглоба, животиња се напреже. Дан касније, као посљедица кашњења, послије порода се распада, што доводи до даљњих поремећаја (упала зидова вагине и перитонеума, инфекције крви). Међу узроцима болести су:

 • слабост мишићне материце, која се јавља као резултат неуравнотежене исхране са недостатком витамина и минерала.елементи;
 • недостатак кретања током трудноће;
 • поремећаји материце;
 • повезаност ембрионалних и мајчинских плацената (за неке болести: бруцелоза, ендометритис).

Правовремени комплексни третман, који има за циљ повећање отпорности организма и тонуса материце, спасит ће животињу. На почетку кашњења, користити стимулацију одвајања лекова након порођаја - ергот (у облику екстракта или ињекције), прозерина и синестрола у раствору. Њихова употреба ће избацити преостало ткиво унутра. Да би се спречило гнојење и сепсе током ретенције, унети краве у утеринску шупљину (у пропорцијама које вам је препоручио лекар) пеницилин, стрептомицин или биомицин. У ту сврху се користе бијели стрептоцид и норсулфазол.

Ако се после третмана у раној фази лечења, кашњење настави, онда на почетку другог дана након завршетка тељења, краве се подвргавају операцији.

Претходно третирати спољашњим и унутрашњим гениталијама дезинфицијенсима, пресрести постељицу и увртати 1-2 пута.

Нормално, после рођења треба да остане после максимално 8 сати после тељења

.

У простор између њега и слузнице материце, један до пет литара натријум хлорида загреваног на 42 степена у 5% раствору убризгава се кроз гумену цев. Затим се постељица пажљиво одваја од матерничних трупова, почевши од најближих. По завршетку операције, претходно примењени раствор за дезинфекцију се уклања из шупљине материце кроз ректум.

Превентивне мере за болест - исхрана, кретање на свежем ваздуху, интрамускуларне ињекције тетравита и тривитамина 10 мл. Помаже да се избегну фрустрације и глукоза (40% раствор).

Оштећење гениталија

Руптура вагиналног зида

Разлози због којих се вагина руптира су прејаки покушаји, атипична локација телета, велика величина фетуса (или вишеструкост).Понекад су зидови гениталних органа сломљени због непрофесионалне акушерске помоћи.Симптоми болести:

 • за плитке повреде - локално крварење;
 • кроз перфорацију - потпуно нарушавање зидова органа, губитак других унутрашњих органа у вагиналну шупљину (црева, бешика).
Прогноза болести је често неповољна за краве: њихова вагина се сужава, што доводи до неплодности или накнадних проблема у хотелу. Као третман, унутра се убризгавају брисеви натопљени течним препаратима, који заустављају крварење и дезинфицирају ране. Није допуштено испирање оштећеног органа.

Након руптуре вагине, крава ретко наставља да доноси телад

Пролапсе

Материјал, када испадне, је у обрнутом положају, након неког времена на органу настају пукотине и едеми, површина се упали и захваћа некрозом. Абнормалности се јављају након одвајања од трудноће или неколико сати касније, са проширеним цервиксом. Њихови разлози:

 • дуготрајне снагепокушаји крава, које се не заустављају ни након тељења;
 • брза достава;
 • кршење правила садржаја.

Третман за ову болест је брзо репозиционирање у почетну позицију.За помоћ у овом случају обратите се ветеринару.Након уклањања постељице, спољашњи део се третира калијум перманганатом (разблажен водом у односу 1 до 10).

Животињи се помаже да заузме позу у којој је стражњица изнад фронте.Затим, опрезно, постављају материцу и изглађују њене наборе.

Како би се спријечила болест, погођене краве су постављене тако да су предње ноге ниже од стражњих ногу и додатно прошивене.79токсичне супстанце и патогени из материце и репродуктивног система.Ту је и последица оштећења родног канала.Болесна животиња слаби, губи апетит, температура расте.Непокретност се јавља, јављају се гастроинтестинални поремећаји.

Ове болести карактерише увећана материца, која болно реагује на палпацију и пуна је течности.Сам орган или врат су упаљени. Да би се излијечио болесни узорак, пољопривредници користе интрамускуларне ињекције пеницилина или стрептомицина (дозирање препоручено од стране ветеринара).Интравенозна доза разриједити до 40% глукозе 200-300 милилитара 2-3 пута дневно.У исто времекористити стрептоцид 5-10 два пута дневно, биомитин и террамицин.

Сточарство побољшава услове становања, храни разне уравнотежене хране и додатно обезбеђује рибље уље, витамине.

Рибно уље - добра превенција интоксикације

Постпартална пареза

Рез је резултат тељења као неуролошког вирусног процеса инхибиције тела и завршава се стањем парализе телесних области животиње: фаринкса, језика, ногу. Вирус погађа мозак и кичмену мождину, нервни систем. Болесна копија губи свест. То се дешава код представника стада са високом млечном продуктивношћу. Узроци њихове болести:

 • неуравнотежена исхрана током спавања, што доводи до недостатка калцијума и глукозе;
 • превелики проценат концентрата са недостатком грубе и сочне хране.

Међу симптомима парезе је апатија, животиња не расте, нема апетита. Врат је савијен. У тешким случајевима, глава почива на грудима. Температура пада, кожа и база рогова су хладни. Полу затворене очи, испадне језик. Трајање развоја парезе је 2-3 дана.

Кофеин се користи за лечење парезе

Третирајте болест субкутаним убризгавањем кофеина (раствор од 4 г у 10-20 милилитара воде) и млевења. Животиња је умотана, периодично помаже у дефекацији. Калцијум хлорид (раствор 10 процената, 100-200 мл по глави) и глукоза (раствор 40 процената, 150-250 мл свака 2-3 сата) се убризгавају против парезе.

Превентивне мере за спречавањеПаресис - дневна вежба у периоду трудноће.

Смањите удео концентрата у менију 14 дана пре испоруке.Корисно је лемити калцијум хлорид у раствору од 10%, шећера или глукозе (раствор од 25%, интравенски 200-400 мл) неколико дана пре одобрења од трудноће и неколико дана након тога.

Матерински процес се често одвија без накнадних компликација код здравих крава, али ослабљени узорци су изложени јаком стресу.Као резултат тога, на крају тељења јављају се постнаталне болести у њиховим телима (пареза, лепљење, постељице и друго).У недостатку третмана у почетним фазама, ове болести су пуне компликација и доводе до смрти стоке.