Болести и лечење брадзота код оваца и како се борити Овце

Брадзот овце икозе је акутна заразна болест.Карактеристична својства су упални процеси у дуоденуму и ренет на слузницама.Карактеристика ове болести је дегенерација паренхимног органа.Ништа мање важна карактеристика - брзо распадање мртве животиње и општа интоксикација целог тела животиње.

Брездот удари овце у свим климатским зонама

Брадзотове овце су први пут открили И. Нилсон у земљама сјеверне Европе још 1888. године.Он је идентификовао узрочника болести.Брадзот се налази свуда, гдје се узгајају овце, а налазе се иу Русији.У нашој земљи је први пут откривен давне 1929. године.Назив болести није измишљен, али је у његовим биљешкама описао Андреев К.П. Брадзот се сусрео иу сушним и пустињским подручјима иу блажим климатским условима.

Према статистичким подацима, брадзот узрокује непроцјењиву штету свим пољопривредним и индустријским узгојем стоке.Ова болест заузима прво место међу главним болестима оваца и оваца.Када се фокус инфекције појави у стаду, он погађа око петнаест до двадесет посто укупне популације.

И с неисправним илинеблаговремена примјена превентивних мјера смрт животиња достиже стопостотну стопу.

Брездот может унистить всички стока овцев

Патогени и њихове особине

  • Цхлостридиум одеманитес и цхлостридиум септицум су главни узрочници брадзоте овнова и оваца. Ако их увећате под микроскопом, изгледају као танке споре и покретне шипке. Њихове величине су дужине од два до десет микрона. Имају заобљене крајеве. Ако је ово млада култура - најчешће је грам-позитивна. Приликом полагања на серозну мембрану на штаповима формирају се филаменти до петсто микрона. То је његова посебност.
  • Цхлостридиум Септицум - константно живи у гастроинтестиналном тракту овце. Када дође до поремећаја метаболизма, ослаби желучани мотилитет, настају недостатне желучане секреције, излучивање мукозних зидова и тиме омогући да патоген продре дубље и убрзано се тамо развије, од чега долази до ентеротоксемије.
  • При кључању, споре узрочника брадзота су прилично стабилне. За потпуно уништење патогена често је потребно најмање шездесет минута.
  • Болест је чешће изложена јаким и здравим особама, чија је просечна старост око две године. Време године у случају болести нема предност.

Млади појединци се прво разболи

Облици болести и фактори ризика

Постоје дваГлавни облици болести:

  1. Сталл - утиче на младе животиње старости између три и седам месеци и јавља се током њиховог боравка у штали.
  2. Пашњак - налази се код јаких и здравих појединаца, углавном на пашњацима и ливадама.

Врхунац учесталости брадзота пада на летњи период и поклапа се са сушним периодом, али није ријеткост у ливадама на низинама.То је због чињенице да је трава загађена земљом и муљем, у којој се налази узрочник. Стагнантна вода из отворених резервоара такође постаје узрочник узрочника.

Инфицирани пашњак је упечатљив фактор у развоју брадзота. Накнадно уклањање и прерада овчје паше из лешева погођених животиња често провоцира настанак болести. Смрзнута храна или оштар прехладење животиње такође доприноси смањењу имунитета и његовом поразу.

Фактор који предиспонира развој болести је оштар прелазак са исхране са сувом концентрисаном храном на исхрану на пашној зеленој храни. Нагла промена исхране нарушава метаболизам оваца, чини слузокожу флексибилнијом за патоген. Зато стручњаци препоручују постепено пребацивање животиња у траву и обрнуто.

Још један подједнако опасан фактор је испаша животиња у мочварама, гдје је патоген најчешће захваћен травом.

Оштар прелаз на зелену крмуможе изазвати узнемиреност

Ток болести и њени главни симптоми

Највише је присутан фулминантни облик болести. Власник нема времена да дође до својих чула и на вријеме да схвати који је разлог губитка стада, јер већина тога неће бити. Чак и увече, овце се осећају сјајно и не дају епидемиолошке знаке, а ујутру потпуно другачију слику. Смрт у овом облику настаје након два сата и ријетко достиже осам.

Животиње имају јаке конвулзивне симптоме, ентеротоксемију, оштро падају на тло, очи су поцрвенеле и има благи темпанитис.

Тјелесна температура болесне животиње варира у распону од четрдесет степени Целзијуса, животиња је немирна, пјенаста слина са крвавим нечистоћама се ослобађа из уста. Период оштрог узбуђеног стања брзо се мијења у стање апатије и слабости.

Са продуженим обликом болести, животиња има повишену телесну температуру до четрдесет једног степена Целзијуса, дисање и откуцаји срца су брзи. Из усне дупље се излучује бистра пјенушава текућина, узбуђују се овце, натечен им је абдомен, јављају се симптоми ентеротоксемије. Пре почетка смрти температура тела опада. Болесна овца умире од дванаест до четрнаест сати након појаве првих симптома.

Чак и ујутро, здраво стадо увече може покосити болест

Принципи лечења и превенције болести

Животиња саКод акутног тијека болести, тешко је пружити правовремену помоћ и прописати исправан третман. Најчешће умиру.Али са продуженим током болести, има више времена да се помогне болесној животињи. У таквим случајевима користе се антибиотици из бројних цефалоспорина. Користе се у складу са приложеним упутствима. Као симптоматско лечење прописују се срчани гликозиди и умирујући нервни систем, као и средства за уклањање токсина, која су важна за ентеротоксемију. Сви третмани се изводе под надзором специјалисте. Само-третман не води увек до жељеног резултата.

У време СССР-а, ГНКИ вакцина је била широко распрострањена. Ова вакцина је коришћена у лечењу одраслих животиња и младих животиња. Ова вакцина се користи два пута у размаку од две недеље. Примењује се интрамускуларно, одраслима 2-3 мл., Младе животиње - 1-1,5 мл. на првом и другом пријему, респективно.

Главна и најважнија превентивна мјера је вакцинација, као и правовремено откривање погођених животиња и њихова изолација од здравог стада.