Болест ораха љешњака

Љешњаци (лешник) је веома популаран. Од осталих ораха разликује се по укусу и необичном изгледу. Грм није брижљив, али склон болестима и штеточинама. Болест лешника је веома слична оној која се јавља у другим биљкама.

Листни кукавица разара листове лешника

Поред разних болести, постоје и штеточине лешника. И први и други могу једнако наудити грму.Болести и штеточине једнако су опасне за љешњаке. Правилна брига је примарна превенција.

Болести лешника

Упркос чињеници да су лешници отпорни на болести, постоје ситуације када се и даље јављају, најчешће због неправилне неге, дугих мраза и сталних киша.

Уобичајене болести лешника:

 • бактеријска опекотина;
 • вирус мозаика јабука;
 • место хлоротичног прстена;
 • црна мрља;
 • пепелница;
 • лисна рђа;
 • рак ораха;
 • оидиум;
 • Виллемини некроза.

Свака од болести на свој начин је опасна за биљку, па је неопходно знати шта се дешава током болести са орахом и како се носити са њом.болест.

Бактеријска опекотина

Ова болест потпуно утиче на орах.Први знак је појава смеђих мрља на листовима.Ако се ова болест пронађе, онда плодови једноставно немају времена да сазрију.

Борба против ове болести треба да се спроведе што је пре могуће.Сва захваћена подручја треба уклонити и третирати фунгицидима.Неопходно је распршити биљку неколико пута.Да бисте избегли појаву бактеријске опекотине, морате пажљиво да се побринете за грмље.

Вирус мозаика јабука

Вирус мозаика јабука је изворно настао из саднице.Ако се појави, на листовима се формирају жуте мрље.Одмах наћи болест је тешко, јер се можда скрива, и на крају се поново манифестује.

​​

Не можете се борити против вируса, јер живи дубоко у биљци.Једино што можете да урадите је да обрежете и ископате грм, и посадите младо дрво на његово место.Земљиште ће морати добро да се обради.

Вирус мозаика јабука се појављује као светла тачка на листовима

Црна тачка

Ова болест се јавља у облику малих риба.Величина једне формације може достићи промјер од 0,5 мм.Најчешће се појављује на почетку љета.Узрок његовог појављивања је превише влажан ваздух.

Борба против ове болести ораха је једноставна.Неопходно је придржавати се правила садње и његе, у јесен свакако уклонити лишће, јер добро задржавају влагу.

Пепелица

Пепелица или пепелница се развија на лишћу,паукова мрежа и бијели цват.Дев утиче не само на горњи слој листа, већ и на дно.Болест се брзо шири, па треба редовно прегледати лешник због његовог присуства.

Као превентивну мјеру, љешњаци би требали бити правилно посађени.Локација на којој расте треба да буде пространа, добро проветрена.Ако се болест много проширила, онда третирајте лишће фунгицидима.

Руст

Не види ову болест на биљци је тешко, јер се јавља у облику јарко црвених тачака.Оне помало подсјећају на полен цвијећа.Ова болест брзо уништава не само саму биљку, већ и плодове.

Стога је вредно редовно прегледати лишће, и ако се појави таква болест, одмах предузмите акцију. Прије свега, сакупите сва отпала лишћа и запалите их. Онда третирајте биљку посебним алатом који се може купити у било којој продавници башти.

Ово су најчешће болести лешника.Појављују се из разних разлога, али ако се борите са њима на време, дрво ће вас одушевити својим плодовима, као и раније.

Рјешење љешњака јасно је видљиво на листовима биљке

Паразити љешњака

У модерном свијету, ослобађа се више од 70 врста инсеката који утичу на љешњак.

Следећи инсекти се најчешће налазе на лишћу:

 • жижак;
 • барбел;
 • лист хлеб.

Сваки од ових инсеката редовно покушава да једе сок и плодове биљке.

Валнут Веевил

Овај паразит је пронађенгде год има лешника. Тамо где има много биљака, може да убије око 50% усева. Најчешће се овај инсект појављује у прољеће. Мали је и црне боје. Можете га видети голим оком.

Као превентивну мјеру, потребно је редовно чистити лишће, које је пало у јесен, да би се земља ослободила.Ако се појавио буба, онда је потребно прерадити орах са растворима Фозалона или Карбофоса.

Валнут веевил - најопаснији штеточина

Барбел

Ово је најопаснији инсект за љешњаке. Има црну боју и дужине је 12 мм. Појављује се на пролеће када је вани већ топло. Ако нападне грм, листови постају жути и отпадају.

Када се појави, потребно је одмах одсјећи све захваћене гране и спалити их, обрадити постројење "БИ-58" или "Карбофос".

Леаф беетле

Овај паразит воли лишће љешњака. Буба је љубичаста, дужине 6 мм. Кукци уништавају лишће и младице. Због свог дјеловања, многи грмови не дају плодове.

Да бисте се носили са овим штеточинама, морате подузети акцију на прољеће, након третирања ораха с „Рогор“ или „Карбофос“. У овом тренутку, потребно је да отпустите земљу и уклоните гушће.