Болест краста на јабукама и крушкама, методе контроле Крушка

Узрочници краста су на крушкама и на стаблима јабуке.Појављује се краста на крушци док пупољци ничу по њој.Ово је много раније него на стаблима јабука.Али, начини суочавања са болешћу су исти.

Краста на крушки се појављује када пупољци цветају на њему

Зашто се краста појављује на крушкама и на стаблима јабуке?

Краста је гљивична болест и није тако лако се борити против ње, али је могуће, обично се развија на јабукама и крушкама током кишног и хладног лета.Са топлином и сувоћом, болест се можда неће појавити.Од које влаге и температуре ваздуха зависи проценат инфекције дрвета.Важно је разумети давлажност може створити не само кишно вријеме , већ и росу током ноћи.Дакле, понекад се у врелим летњацима могу појавити гљиве на воћкама.

Идентификација болести по првим знаковима

Да бисте сазнали да ли постоји краста на јабукама или крушкама, можете прегледати њихово лишће.Ако имају црне баршунасте честице - то је знак болести.У раним фазама инфекције, на листовима јабуке и крушке видљива су нејасна клоротичка места.Инфекција почиње да уништава биљно ткиво.Након неколико дана, мрље постају тамније и на њима се јасно види цвјетање баршуна.Ако не предузмете никакве мерегљива ће се развити кроз круну.

Превентивне мере за ширење краста

Да би се спречила појава краста, треба предузети следеће мере:

 • Круна јабуке и крушке треба да буде осветљена сунцем.Када је влажно време добро, када је ветар прегорио.Тако се суши брже влага.У ту сврху је потребно сваке године скратити круну.
 • Пали заражени јесењи листови су главни извор ширења краста у пролеће.Да би се то избегло, потребно је сакупити лишће на јесен, сахранити их у земљу и ископати пролазе.Пошто се краста краста појављује раније, неопходно је уништити не само заражене листове, већ и болесне изданке.
 • Инфицирани листови се не могу спустити, већ уништити прскањем урее (7% - за 10 литара воде, 700 грама урее).Уреа је добра у борби против краста, убијајући инфекцију.
 • Као превентивну меру за појаву краста на јабукама и крушкама, корисно је третирати их Агатом - 25 К (разриједити три грама лијека у 10 литара воде).Ова процедура се спроводи у време прекида пупољка.Важно је знати да пупољци цветају у року од 2-3 дана, тако да се за то треба припремити унапријед.

На листовима крушке постоје једва приметне нејасне клоротичне мрље

Лечење краста

У почетним фазама болести, можете се слагати са Агатом 25КБордеаук мешавина се најчешће користи у третману јабука и крушака из краста који се често користе, који задржава своја својства учетрнаест дана. Током вегетације, 6-7 третмана се обавља у следећем редоследу:

 1. Први пут се дрво третира непосредно пре пупљења. Да бисте то урадили, у десет литара воде помијешајте 300 грама бакар сулфата и 350 грама вапна.
 2. Накнадно обрађивање обољелог стабла сваких четрнаест дана са нижом концентрацијом (100 грама витриола и иста количина креча се разрјеђује у 10 литара воде).

У одсуству Бордеаук мешавине, може се заменити за други препарат који садржи бакар.

Ефикасност су показали системски лекови:

 • Сцор дроге може да задржи своју имовину 20 дана. Третман са Скором се изводи само два пута. Први пут пре цветања дрвета и други пут 14 дана после цветања.
 • Стробе се користе за контролу краста на јабукама и крушкама, као и против пепелнице. Током летњег периода, Стробе не обављају више од три третмана у интервалу од две недеље. Лијек остаје активан 35 дана. Дозвољено је комбиновати Стробе са другим фунгицидима.
 • Цхорус се разликује по томе што остаје на снази на температурама до -10 степени Целзијуса, остаје на дрвету и након кише. Лек се третира два пута у току сезоне. Први пут у време пупљења, други пут - на крају цветног стабла.

Минерална ђубрива са различитим концентрацијама су ефикасна за третирање краста:

 • Амонијев нитрат (10%);
 • амонијум сулфат (10%);
 • Хлоридкалијум (концентрација од 3 до 10%);
 • Калијум сулфат (3–10%);
 • Калијум нитрат (5 - 15%);
 • Калијумова со (5–10%).

Свеобухватна метода за уништавање краста је најефикаснија. Изведено из:

 1. У јесен, дрвеће се третира раствором са минералним ђубривом. Важно је знати да температура ваздуха током обраде не сме бити испод четири степена Целзијуса. Поред третмана и превенције болести, повећат ће се и принос воћака.
 2. У пролеће, дрво се третира Бордеаук текућином пре цветања. Будите сигурни да рукујете деблима стабала. Ако нема Бордеаук течности, користите други лек са бакром.
 3. После периода цветања, попрскати га једним од фунгицида.

Када купујете младице или јабуке, боље је одабрати сорте које су отпорне на Порсцхе.