Боље хранити чешњак у јесен и пролеће Чешњак

]

Као и сваки други усев у башти, бели лук троши пуно хранљивих материја и здравих елемената из окружења за квалитетан и здрав раст.Недостатак било каквих елемената озбиљно утиче на приносе.Да је чешњак у креветима увек леп и велик, треба га благовремено нахранити.Постоји логично питање - како нахранити чешњак како би се постигао максимални ефекат и ништа не покварио?

Да би се повећало здравље белог лука, потребно је додатно храњење

Чешњак пролази кроз неколико фаза раста и развоја током активног вегетативног периода.На свакој од њих, почевши од садње и завршавајући са коначним формирањем сијалице, захтевају се специфичне хранљиве материје.

На основу ових потреба, изграђен је систем храњења, одређен је избор супстанци и елемената.Ђубриво за чешњак треба правити благовремено иу правим количинама.Поред тога, важно питање за многе баштованке је да ли је могуће оплодити лук и бели лук истовремено?Познавање особина и случајности, спасит ће гнојиво и драгоцјено вријеме у њези чешњака и лука.

Основна правила за храњење

Зимски лук је отпоран на мраз и влажанбиљка је осетљива на повећану киселост земљишта. Ове факторе треба увек узети у обзир, укључујући и поступке оплодње.

Зимске сорте морају се хранити не само у пролеће, већ иу јесен, након садње. 20-25 дана пре садње на јесен, ђубриво се мора нанети на земљиште.

Хумус се уводи као хранљива материја. У хумусу се додају у малим количинама: дрвени пепео, као и фосфатна и поташна ђубрива. Оплодња се врши приликом копања лежишта за садњу. Поред тога, након завршетка садње, слој иструнутог стајњака је положен на кревет.

2-3 недели пред засадаване на кревет

.

У пролеће, након што се снег отопи, чешњак почиње ницати и активно се развијати. У овом тренутку, биљкама је потребна максимална "подршка".

Најбоље је да се чешњак храни на пролеће након 7-10 дана након што се снег спусти са кревета.

Ситуација са пролећним белим луком је другачија. Пошто се сади у пролеће, оплодња се врши у каснијем периоду. Оријентир потребан за гнојење чешњака - повећан раст и почетак формирања јајника. Ђубрива се често примењују истовремено са заливањем биљке. Оваквим приступом се избјегава штетно засићење тла влагом, јер се гнојива углавном разрјеђују у текућинама.

Хумус мора бити додан у кревет

Број завоја

У пролеће се чешњак оплођује најмање три пута.:

 1. У зимским облицима, 7–10 дана након спуштања са снијега. У прољеће - након формирања прва четири летка.
 2. Ђубрење се врши 15 дана након почетног храњења.
 3. Завршна обрада се врши у периоду до средине јуна. У овом тренутку, формирање луковице, која захтијева велику количину храњивих твари.

За пролећне и зимске облике, последње храњење се врши са неким разликама у времену, пошто су формирање и развој различити. Потребно је пратити степен формирања и развоја биљака. На основу тога изаберите оптимално време наношења ђубрива за бели лук.

Недостатак исхране узрокује жуту боју лишћа

Одабиром оптималног времена и испуњавања рокова за довршавање храњења омогућит ће вам се узгој здравог и квалитетног чешњака. Ако одступање од распореда са прва два храњења није критично, онда кашњење или журба током треће оплодње може озбиљно да утиче на принос. Рано увођење хранљивих састојака ће довести до активног развоја зеленила и стријела, а не до жаруља.

Одлагање ђубрива ће успорити формирање сијалица, њихов квалитет ће се значајно смањити, а вријеме жетве ће касније бити одложено.

​​

Амонијум нитрат - прво пролећно храњење

Приликом одређивања врсте ђубрива приликом исхране, потребно је узети у обзир особитости вегетативног развоја и утицај различитих супстанци на њега. ТакоДушична ђубрива се морају применити пре почетка формирања сијалице.Фосфорно-калијумова ђубрива се могу користити у било којој фази раста, пожељно их је примењивати у периоду формирања и раста луковица.

Време и састав ђубрива може се одредити у зависности од стања вашег белог лука.

Обрада се најчешће врши кореном

Ако листне плоче расту споро и он се суши, у тлу нема довољно хранљивих материја.У овом случају потребно је хранити биљку отопином урее, птичјим изметом.Раствор се добија разблаживањем ових супстанци у води (2 кашике у 10 литара воде).Калијумово ђубриво за бели лук је неопходно у случају када постоји појашњење листова и стабљика.За то може бити довољно додати мало дрвеног пепела након заливања или таложења.Ако се биљка осуши и постане жута, можете направити раствор амонијум нитрата.Једна кашика супстанце се додаје у 7 литара прокуване воде.

Фолиарна исхрана

Многи вртлари користе не само коријенске методе ђубрива.Правилним коришћењем великог ефекта има лисног ђубрива за бели лук.

Хранљиве материје се преносе у биљку прскањем на листове, стабљике и стрелице.Главна предност ове методе је: брза апсорпција и апсорпција нутријената.Најчешће се користи када је важно брзо извршити манипулацију протока нутријената у биљку.Потрошња ђубрива при коришћењу ове методе је много мања него код коријенског ђубрива, јер се постиже већи апсорпциони ефекат.

Екстра коренска обработка се изработва соедно с наводневаве

Прскање е најдобро се врши во времето, но не и кишно време.У ведрим временским условима, поступак се може обавити увече, када сунце више не осветљава кревете.

Важно је разумети да прскање није потпуно замјена за коријенску методу гнојива, већ може послужити само као додатна мјера.Прскање се врши 2 пута током периода активног раста биљке.

Шта користити за заваривање

За јесенски дресинг, зимски чешњак захтева органско ђубриво.Морају се направити на основу прорачуна - 6-8 кг по 1 квадрат.Поред органских материја, чешњак је користан за оплодњу са минералима - калијумовом соли и суперфосфатом.

Пилећи гној се користи само као инфузија

Како се храни чешњак у зависности од времена храњења?

 1. Прва дорада у прољеће се врши додавањем урее.У 10 литара воде разређује се са 1 кашиком супстанце.Десет литара раствора треба распоредити на 3-5 квадратних метара засада чешњака.
 2. За друго исхрањивање се користе комплексна комбинована азотно-фосфорно-калијумова ђубрива.Узгајају их строго у складу са препорукама произвођача.Десет литара раствора требало би да буде довољно за наводњавање 2-3 квадратна метра засађених кревета.
 3. Са трећим храњењемпримењује се суперфосфат. За 10 литара воде потребно је 2 кашике супстанце. Десет литара раствора користи се за 2 квадратна метра земље са растућим белим луком.

Гној се разтира 10 раз

.

У пролеће је најбоље користити следећа ђубрива:

 • Отопина дивизма. Садржи читав низ есенцијалних нутријената. У његовој припреми уочени су следећи односи: 7 делова воде, 1 део дивизма.
 • Гнојница. Производи се узгојем стајњака у води. Однос компоненти: 1 до 6. Ова врста ђубрива је корисна за повећање раста.
 • Асх. Омиљено храњење за већину биљака.
 • Авионско легло. У комбинацији са гнојем разблаженим у води. Однос компоненти: 1 део ђубрива и 10-15 делова воде.
 • Специјални препарати за ђубриво.

Пепел и уарър на уарме, и превенција на болези

Многи вртлари увијек примјењују расположиво, из горе наведене листе, органско ђубриво за чешњак за прољетно тродневно дресирање. На последњем трећем храњењу додају се уреа, калијум хлорид и суперфосфат.

Чешњак добро реагује на биљне инфузије у преливу

Разлике у обради чешњака и лука

Најчешће у башти кревети са чешњаком и луком су "раме уз раме". Често се дешавају ситуације када се и „гомољасти“ усјеви, и лук и бели лук, узгајају на истом тлу, на истом кревету. Природно је да оплодња за лук ибели лук се не дели и производи се истовремено. У таквој ситуацији, важно је знати како се лук разликује од чешњака у смислу дораде. Да ли је могуће увести храњиве твари за обје културе без промјене састава и волумена?

Готово комплексно ђубриво за лук и бели лук

За обе културе се у јесен додају органске хранљиве материје. Лук и бели лук се не препоручује за употребу свежег стајњака.

Лук, као бели лук, храни се до три пута у пролеће и лето. Разлике ће се односити на одређене датуме, будући да се вријеме засађивања, стопе раста и вријеме жетвених усјева разликују. Период између храњења луком је идентичан оном када се примењује ђубриво. Поред тога, користе се сличне ђубрива и концентрације раствора.

Могуће је хранити лук и бели лук паралелно са истим супстанцама.

Важно је пратити стање постројења и на основу тога исправити унос хранљивих материја. Приликом узгоја лука, важно је не само квалитет луковица, већ и зеленог лишћа, због чега се твари које садрже азот чешће користе за активирање раста ових дијелова биљке.