Благи кут грожђа

За многе љетне становнике, путовање у земљу током љетњег периода није идентификовано само проблемима у дворишту, већ и потрази за одмором, хладноћом и пријатним, засјењеним свијетом изван града.А шта ако прво не падне на памет лук за грожђе, када размишљам о уређењу тако сумњивог угла!

Лук грожђа ће украсити сваку парцелу у дворишту

Избор места у летњој колиби где се лук може инсталирати испод грожђа може се претворити у узбудљив хоби.Који, у крајњој линији, могу да промене ваш простор за роштиљ или игралиште, и да им дају поглед који се диви изгледу како уредника сајта тако и гостију у летњој сезони. Избор локације и врсте материјала за израду лука може потрајати неко вријеме, јер ће и простор и изглед бити битни. Уосталом, то зависи од врсте грожђа које ћете украсити, и како ће изглед ваше летње кућице зависити од избора локације, на једној или другој удаљености од одређених објеката.

Избор материјала за лук

Избор материјалазависи од локације и услова смјештаја за грожђе. Из ког места на удаљености од куће, и које функционалности желите да му дате. Уосталом, може се прилагодити и за узгој сортног грожђа, што ће лук дати функцију винограда, а за узгој украсног грожђа, које му даје и, сходно томе, цијелу љетњу колибу, изузетно естетски изглед са функцијом засјењивања.

И не треба заборавити да је грожђе култура која воли сунце и, према томе, избор њене локације треба да падне на одговарајуће место.

Лук за грожђе треба да се постави на добро осветљеном месту

Избор места за лук

Његова величина зависи од избора локације за лук. Али под било којим околностима, висина лука не сме бити мања од једног метра изнад висине просечне особе. И не нарушавају укупну композицију локације, чији је центар кућа.Лук не би требао бити превисок ако се налази у близини куће.Ако је сврха подизања лука да се направи сенка за кућу, онда је за то погодан полу-лук, који је фиксиран са једне стране на зид или кров куће. У свим осталим аспектима, потребно је кренути од сврсисходности коришћења лука за одређено мјесто, водећи се релевантним разматрањима.

Избор материјала

Може се направити лук:

  • од дрвених греда и летвица;
  • пластичне цеви;
  • од металних шипки и металних цеви;
  • металних конструкција, под условом да се користи апарат за заваривање.

Можете правити оригиналне лукове за грожђе из обичне шуме

Лук из дрвених шипки

Овај лук је погодан за узгајање сортног грожђа, које доноси годишње стотине килограма воћа.Конструкција метала за заваривање коштаће неколико пута више, а лук шипки или пластичних цеви ризикује савијање под тежином усева.Сасвим је лако изградити дрвени лук властитим рукама, имати барем неке вјештине у раду с дрветом и сет потребних алата.

Дрвени елементи будуће конструкције требају бити претходно импрегнирани антисептиком, обложени лаком и влагом отпорним.То ће осигурати дуг радни вијек.

Почетак рада, прије свега, потребно је осигурати подлогу дрвене конструкције у контакту са земљом како би се спријечило труљење дрвета.Ако пратите сва правила рада са дрвеним конструкцијама у контакту са влажном земљом, онда могу служити најмање педесет година.Да дрво не труне, онај дио који ће бити уроњен у тло мора бити чврсто омотан кровним материјалом, а кровни материјал причвршћен жицом.

Под сваком дрвеном луком, потребно је направити удубљење у земљи од најмање шездесет центиметара да би се постигла максимална стабилност.Након спуштања у удубљење шипки, они се морају прикопати, чврсто набити тло сваких 5˗10 цм гурају у удубљење земље.51који ће се градити лук, можете почети да имплементира планове.Треба напоменути да растојање између горњих уздужних или попречних дасака дрвеног лука мора бити најмање шездесет центиметара, иначе винова лоза испод тежине плода може пасти између њих.

Правилно постављен дрвени лук може трајати и до 50 година

Лук пластичних цеви

Овај дизајн је направљен од пластичних цеви за грејањеили снабдевање водом, представљено у целој структури са само једним пречником.Да бисте сами изградили лук пластичних цеви, прво морате направити детаљан цртеж.Упознавање са свим врстама прикључака, славина и прикључака који се користе у релевантном пољу.У овом случају, можете креирати дизајн било које врсте, величине и начина примјене.

Овај дизајн је лаган, јак и издржљив.За разлику од дрвета или метала, није изложен труљењу или корозији.

Пламеница и специјално лемило за пластичне инсталационе радове користе се за савијање и причвршћивање конструкција.На местима где је цев савијена под великим углом, стручњаци саветују да се приликом савијања напуне та места изнутра песком како би се избегло пуцање цеви.Ова процедура ће дати места завоју под великим степеном, глаткијим обликом.

Основа за причвршћивање лука пластичних цеви су бетонски дубоки канали или бетонплочице. Потоњи ће целој структури дати елегантан и естетски изглед. Подножје бетонског ступа треба бити уроњено у тло не мање од четрдесет центиметара, како би се осигурала стабилност цијеле конструкције. Ако планирате користити стубове за базу лука, онда када припремате материјал за израду лука, потребно је и припремити плоче и чавле за оплату.

Дијелови цијеви на које ће се причврстити цијела конструкција морају бити уливени или уроњени у цементни малтер у жељеном положају, за вријеме рада са цементним малтером.

Лукови разних облика могу бити направљени од пластичних цеви

Лук металних шипки и цеви

Ако постоје металне шипке и цеви, али није могуће користити машину за заваривање у вашој летњићарници да бисте направили лук, онда је сасвим могуће да га сами направите уз помоћ детаљног цртежа, доступних материјала и импровизованих средстава. За реализацију плана потребно је измерити и направити у земљи удубљења од најмање четрдесет центиметара за њихово заливање бетоном као основом конструкције.

Са одређеним растојањем између сваког од удубљења, у зависности од тога колико дуго је планирана конструкција, или у зависности од дужине постојећих металних шипки за уздужно повезивање. Затим шупљине улијте отопином бетона и уметните у њу металне цијеви које су прикладне у промјеру за улаз металних шипки, из којих ће се створити оквир лука.

Металне шипке које служе као основа за лук могу се причврстити вијцима, пре-заковица крајева шипки и бушење рупа у њима.Из тако издужених шипки, можете савити лук одговарајуће величине и уметнути његове крајеве у цијеви уроњене у замрзнути бетон. Или да се увуче у шипке намењене врху, и да се причврсте за вертикално постављене штапове који су заглављени у цеви.

Или можете створити У-облик за базу лука. Шипке намењене за уздужну везу са шипкама од којих се аркаде састоје, причвршћене су на њих или жицом или помоћу вијака кроз рупе које су претходно направљене у закованим местима. Растојање између шипки предвиђених за уздужно повезивање не би требало да пређе шездесет центиметара да би се избегло падање винове лозе.

Када се раствор цемента стврдне, потребно је уметнути металне шипке у цеви, сипати преостали слободни простор дуж пречника цеви са раствором бетона.

Металне шипке лукова треба уронити у бетон

Лук из металних конструкција

Као иу случају пластичних цеви, овај тип конструкције отвара широко поље за фантазије, на основу којег можете направити оригинални цртеж за лук од металних конструкција.

Било које металне гредице, укључујући шипке канала ицијеви за подножје конструкције, те завршне обраде танким металним шипкама за круну врха лука с различитим металним облицима у облику саксија за цвијеће, фењера и свијећњака.Готову структуру могуће је обојити аеросолном лименком боје за вањске радове, у боји и мјесту које одговара мјесту и ситуацији.

Све се то може учинити властитим рукама, материјалом, вјештинама и апаратом за заваривање, или ангажирањем стручњака.Који, према вашем цртежу и цртежу, у металу остварује читав комплекс ваших фантазија.

Као и лук пластичних цијеви, бетонски стубови од метала, накнадно обојени у одређену боју, могу послужити као основа за конструкцију лука.Основе стубова скривених испод земље морају бити најмање педесет центиметара.

Метални лук може бити рафиниран и замршен по облику

Брига о грожђу које расте на луку

Крошње грожђа које се пружају уздуж структурних елеменаталуковима, потребна је брига током читаве летње сезоне.Лети, током раста и цветања, клице које се одвајају на страну треба да буду орезане, а нове клице треба послати у правом смеру раста, везујући их неко време.

У јесен, након двије или три седмице након пада лишћа, грожђе се мора сећи. Како то радити исправно, како не би наштетило култури, детаљније је описано у релевантним чланцима.