Библиотеке – места за сеоска окупљања

Библиотеке – места за сеоска окупљања

Пољопривредници из јагодинског краја у Србији сваки дан одлазе у сеоску библиотеку како би унапредили посао.

Због недостатка средстава и застарелих књижних фондова, у Србији је све мање сеоских библиотека.

Јагодинска библиотека осмислила је програм њиховог оживљавања. Након вишегодишњег прилагођавања потребама локалног становништва, сеоске библиотеке сада успешно послују.

Пре него што се упусти у пољопривредне радове, Жарко Милић обавезно консултује стручну литературу. Овога пута занима га шљива.

„По литератури коју сам добио од библиотекарке Светлане у Багрдану, ја сам посадио врсту ораха, уствари две, које су изванредне и које су већ почеле да рађају. Сад поново долазим, редован сам читалац, те ћу да посадим три хектара шљиве“, каже Милић.

Библиотека у Багрдану није радила пуних 20 година. Поново је отворена захваљујући пројекту јагодинске библиотеке.

Идеја је једноставна – напунити полице књигама које занимају пољопривреднике.

“Част ми је када помогнем пољопривреднику који дође и потражи ми да засади орахе, шљиве… Ја могу да нађем из литературе и са сајта све потребне податке и да помогнем у његовом проблему“, објашњава Светлана Крстић, библиотекарка у Багрдану.

Сеоске библиотеке из јагодинског краја

Поред нових књига, налази се и бесплатна компјутерска обука. Пчелар Бранислав Милановић ту је имао први сусрет са рачунаром и интернетом.

“Ја сам мислио да та библиотека, да ту само читају деца књиге… Дошао је и тај интернет и данас библиотека у свему може помоћи.“

Мештанима је од посебне користи наменска wеб страница Агролиб, путем које сада налазе купце за своје производе.

„Сеоске библиотеке из јагодинског краја јасно показују како добра идеја која препознаје потребе локалног становништва за кратко време може унапредити квалитет живота. Захваљујући сајту Агролиб, неколико стотина пољопривредника данас успешно продаје своје производе широм региона“, извештава Јелена Милутиновић.

Овакав концепт примењују још четири библиотеке у селима јагодинске општине. И у свима је врло прометно. Библиотеке су тако постале главна места за сеоска окупљања.

„Скоро сваког дана долазимо, уторком ту је пијаца, пијачни дан, ми се скупимо да немамо где да седнемо фактички, и причамо о свему, и о пчеларству и о пољопривреди, шта кога интересује“, каже Милановић.

Више од 1.000 људи на панел дискусијама

Пројекат Агролиб добио је бројна међународна признања. Најзначајнија је награда Америчког библиотечког друштва, а ову иновативну идеју новчано је наградила и Фондација Билл Гатеса.

За концепт пољопривредне библиотеке интересују се и колеге из Врања, Алексинца, Штипа, Бјелог Поља.

„Оно што нас чини посебно поносним, то је да данас негде око 900 становника села користи услуге наших пољопривредних библиотека, више од 1.000 људи је долазило на те панел дискусије и предавање, а наш сајт годишње користи много пољопривредника“, истиче Весна Црнковић, директорka Библиотеке у Јагодини.

Захваљујући чланској карти сеоске библиотеке, Бранислав је освојио нова тржишта. Мед из његових кошница сада одлази и ван граница Србије.

Извор: Al Jazeera