Бибер, правилна култивација и нега на отвореном пољу. Пеппер

Како извршитигајење паприке на отвореном пољу и стварање бриге?Слатка паприка - јужна култура и захтијева топлину и влагу.У средњој стази, паприка се на отвореном тлу узгаја кроз саднице и уз помоћ пластеника.Да бисте узгајали жељени принос, потребна вам је посебна нега.

Папар добро расте на отвореном терену средњег појаса

Припрема земље

Узгој паприке у отвореном тлу захтева одговарајућу припрему тла.

Слатка паприка у отвореном тлу расте боље на местима са благом климом и на месту где има више сунца и мање ветра.Да би се заштитили од ветра, направите штит од биљака или изградите ограду.

За узгој паприке на отвореном простору, важно је разумети након чега је култура ефикаснија за узгој паприке.

Боље је засадити паприке на месту где расту купус, бундеве, краставци, махунарке и столно поврће. На местима са претходним усевом парадајза, патлиџана, кромпира, не препоручује се садња паприке три године, пошто се болести овог поврћа шире земљом.

Земла, издвоена за паприка, треба да се карактеризираплодност, задржавање влаге.Тло почиње да се припрема у јесен.Чишћењем жетве у јесен, потребно је пажљиво прикупити остатке претходног усјева и ископати земљу.Они такође оплођују земљиште, обогаћујући са таквим супстанцама (по 1 квадратном метру):

 • суперфосфат у запремини од 30-50 г;
 • дрвени пепео - 50-80 г;
 • хумус - од 5 до 10 кг.

На мјестима гдје су оплођена свјежим гнојивом, немогуће је засадити слатке паприке, јер нема потребе за органским свјежим преливом.Попрсје азота у земљишту изазива активан раст вегетативних делова паприке, а јајник је тако слабо очуван, што утиче на принос.

У јесен, место где планирају да се паприка укопају дубоко. У пролеће, земља се отпушта и храни ђубривима фосфором, калијумом и азотом.Земља је благо ископана и изравната прије садње садница.

Бундева је велики прекурсор за папар

Како правилно посадити садницу?

Тек када се мраз заврши, препоручује се засадити бибер.Ово је друга половина маја.Садња се врши по схеми 60-70 к 20-30 цм.

Пре садње, важно је залити саднице тако да папар не увену.Осушена паприка се не укорени добро, њен раст се одлаже, што доводи до пада првих пупова.Дакле, рана жетва је изгубљена.

Ако је време врело, најбоље је слетети увече.У суморном времену препоручује се јутарње слетање.

Припремите бунаре за садњу и сипајте водом.Препоручује се да се у сваки бунар сипа до два литра воде (минимум литара),које треба загрејати на сунцу. Саднице сеју дубље него што су посађене у лонцима, као саднице. На стабљици прекривеном земљом формирају се адвентни корени који могу хранити биљку.

Посађене саднице паприке у бунарима, уз обезбеђивање довољног заливања

Како залити слатку паприку?

Саднице слатке паприке захтијевају посебну његу.

Да би се младунче брже смирило, потребно је залити под корен свака 2-3 дана. За једну садницу троши 1-2 литре воде. Ако је време вруће, вода сваког дана. Седам дана касније, саднице се проверавају, а тамо где је паприка умрла, из резервата се засади нови младица. Смањите количину заливања. Ово се назива "танко" наводњавање. Важно је да не оштетите биљке обилним заливањем. Како одредити биљну потребу за водом? Ако биљка потамни - то је знак да је вода потребна. Немојте дозволити дуге вене. Ако листови увену у врућини, то није разлог за заливање.

Када плодови сазревају, заливање се врши једном сваких 5-6 дана. У врућини се улива у јутарњим или вечерњим сатима.

Заливање младих паприка треба да буде редовно

Када попустити земљу?

Слатка паприка удобно расте у растресеној земљи. Не можете довести до појаве земљине коре.

Која је сврха попуштања тла?

 • Побољшава проток ваздуха до корена.
 • Биљка расте брже.
 • Стимулише функционисање микроорганизама.

Плачући земљу, ту је борбакоров.

Требало би да будете свесни спорог раста паприке у првих 10-14 дана, јер је ризом ојачан и није неопходно попуштање тла.

Прво отпуштање земљишта врши се након првог „танког“ залијевања. Коренски систем је у горњој кугли земље, па ће отпуштање бити плитко, на нивоу од 5-10 цм.

Ако је тло тешко, први пут да се попусти земља је дозвољено дубље, уништавајући тлу. Тако се земља боље загрева и емитује.

Надаље, опуштање се врши након сваке кише или залијевања, када је земља пресушила, али још нема коре.

Хиллинг се врши током цветања.

Разтовараване на земата около паприка треба редовно да се оправава

.

Храњење

Брига за папар неће донети жељену жетву ако се не храни.

Добро је оплодити саднице храном коприве. Да бисте то урадили, комбинујте коприве с водом у односу 1:10 и инсистирајте два дана. Последњи пут хранили су саднице 2 дана пре садње, повећавајући дозу ђубрива калијумом (7 г на 1 л течности).

Најмање три облоге се праве по сезони. Први пут током првог паљења (након искрцаја за две недеље). Гнојити гнојиво из стајњака, птичјег измета, мешањем са фосфатно-поташким ђубривом или дрвеним пепелом.

Гној се разређује са водом у односу 1: 4, птичји измет се разређује 1:10.Добро је измјењивати пилетину са нитрофоском (1 кашичица по канти текућине).

У раствору органског ђубрива (стајњак, ђубриво) је ефективно додати 40-60 г суперфосфата и калијум хлорида до 20град или дрвени пепео у износу од 150-200 г

Такође се користе минерална ђубрива. Да бисте то урадили, у 10 литара воде направите следеће супстанце:

 • амонијум нитрат - 15-20 г;
 • суперфосфат - 40-60 г;
 • калијум хлорид - 15-20 г.

Овај завој се користи за 8-10 садница.

Током формирања воћа, потреба за исхраном бибера се повећава. У овој фази је треће храњење. И други пут се хране на почетку плодова почиње повећањем дозе амонијум нитрата.

Ако плодови усјева сазрију мали, храните се четврти пут.

Важно је знати да када се брине о паприкама, користите завоје без хлора или са веома малим процентом. Паприка не подноси хлор. Али постоји добра замена за калијум хлорид - то је пепео од дрвета.

Суперфосфат - једно од главних ђубрива за бибер

Како заштитити паприке од мраза?

Након пада паприке, морате знати како заштитити усјев од мраза и оштећења. Брига о култури у вријеме мраза доводи до генијалности.

Из импровизованих материјала (комади дрвета, картона, тканине, итд.) Граде шаторе. Израђују се увече и уклањају ујутру. Али када хладноћа траје дуго, пожељно је да се филм примени.

Цветови и јајници често падају. Све због неповољних температурних услова за поврће (ниске или врло високе температуре). Суспензија раста се одвија на + 8-10 степени. Али ако је неколико дана топлота од 30-35 степени, пупољци такође падају.

Последица неблаговременог заливања је недостатак влаге. Сува земља такође смањује раст усјева.

Не можете засјенити бибер. Када нема довољно светла, нарочито током хладног пуцања, цветови и јајници такође падају.

Цвеће бугарског бибера може пасти због недостатка сунчане боје

Карактеристике бриге за бугарску паприку

\ т

Постоје неке посебности бриге за папар у циљу боље продуктивности:

 1. Будите сигурни да је паун папар - уклањање бочних и доњих посинака. Али када је време врело и суво, не препоручује се да га стављате. Лишће штити земљу од испаравања. Професионалци нуде, како би повећали жетву, изрезати централни цвет који је израстао из првог гранања.
 2. Током вегетације, неколико израслина се издуже, тако да не постоје сенке других грана.
 3. Уклоните биљне изданке који су испод главне гране и унутрашњих грана. Једном сваких 10 дана прунед.
 4. Корисно за паприке које опрашују инсекте. Привлачи их прскање биљке, током цветања са раствором шећера (100 г шећера и 2 г борне киселине се разблажује у 1 литру топле воде).
 5. Наношењем малчане сламе са сломљеном сламом (до 10 цм слоја), учесталост наводњавања ће се смањити.
 6. Приликом дојења, важно је да се култура веже одмах након окопавања и малчирања.

Малчирање папра помаже у смањењу учесталости заливања

Дератизација

Пепер је осетљив наболести, стога захтева посебну бригу.

Али већина паприке пати од штеточина (кашичица, шишмиш, лисна уши, колорадски кукуруз, медвјед, пужев).

Да би се спријечило оштећење биљке, оне се опрашују дрвеним пепелом (три пута по сезони).Да бисте се борили са лисним ушима, можете растворити серум водом (0,5 литара серума по канти течности).И посути врх лишћа дрвеним пепелом.

Уз сав савјет, можете узгајати велику жетву слатке паприке.