Бибер: формирање Бусх Пеппер

показати својим мање сретним сусједима велике и свијетле плодове, бобице и поврће из свог врта.И то се не хвали, него заслужује понос људи који су успели да схвате трикове "баштенских универзитета".Узгој сваког воћа и поврћа је у складу са својим законима и правилима.Данас бих вам желио рећи како да формирате бумбар да добијете максимални принос.

Формирање паприке је поуздан начин да се повећа његов принос

Потреба за формирањем сортних грмова

За добар принос слатке паприке, морате првоодаберите оцјену.Главни критеријум одабира су климатски услови.Баштован може изабрати следеће опције:

 • Ултра ране сорте које постижу техничку зрелост за мање од 100 дана.
 • Рана паприка, способна да уђе у фазу техничке зрелости за 100-120 дана.
 • Средње ране сорте, које сазревају до 135 дана.
 • Касно сазријевање 140-150 дана.
 • Врло касне сорте техничке зрелости за 150 или више дана.

Важна улога уИзбор сорти игра процењену висину биљака. Овде постоји следећа градација:

 • Грмови који су мањи од 50 цм сматрају се подмјерним.
 • Медијуми могу досећи 100 цм.
 • Висок - до 200 цм.

Слатка паприка високих сорти треба да формира грм.Ако не обраћате довољно пажње на ово питање или на погрешан начин формирате шешир, онда можете заборавити на висок принос.

Потребно је формирање високог паприка

Фазно формирање грма

Фазе формирања бибера могу се сматрати само за потпуно здраве грмове. Врло је важно извршити све манипулације оштрим и чистим алатом, како не би заразили биљке са разним болестима. Формирана је висока разноврсност у четири фазе. Током сезоне, грмови су везани и ослобођени од оштећених и осушених листова.

Прва фаза - крунски буд

Садница бибера је једнострука, али када расте на 17–20 цм, биљка почиње да се разгранава. На месту формирања грана почиње формирање првог цвета. За њега је чврсто заглавио име крунског пупољака. Прва фаза формирања грма је да се овај пупољак уништи. Ова једноставна акција ће омогућити бољи развој културе.

Понекад биљка расте неколико пупољака круница. У овом случају потребно је уклонити све цвјетове који настају како би биљка добро гранала.

Манипулација се врши чак и ако су саднице везале крунупупољци без чекања на слетање у земљу.

Први пупољци треба уклонити

Друга фаза - одвајање вишка

Када биљка има 10-12 листова, пређите на другу фазу формације.Паприке треба да се ослободе непотребних грана.Биљка је остављена 2, максимално 3 изданка, формирана из вилице крунских пупољака.Непотребне, слабије гране се скраћују без жаљења, уклањајући апикалну тачку раста.

Преостале гране су изданци првог реда, такозвани скелетни.Они ће чинити основу одраслог грма.

Надаље, биље се проматра, уз напомену о гранању скелетних трепавица.На сваком скелетном бичу појављује се виљушка са пупољком. Од свих нових изданака, морате изабрати најјачег и задржати остатак изнад првог листа.Ово ће обезбедити хранљиве материје за јајник паприке.

Операција се понавља са сваком граном грма.Сви слаби избојци ће ослабити биљку у цјелини, тако да морају бити уклоњени.На свакој грани ће се формирати цветни пупољак у коме ће се везати паприка.Али сви пупољци који су се појавили у интернодијама треба уклонити.Нормално за високе биљке је 17-25 јајника.

Слабе избојке треба уклонити

Трећа фаза је неплодни изданак

Пеперасти грм наставља да расте чак и након што је узгајивач поврћа уклонио сав вишак изданакаостављајући праву количину јајника.Због тога је потребно повремено прегледати вишегодишње кревете, идентификујући празне изданке.Они супојављују се мало испод места где се главна стабљика разгранала.

Поред додатних грана, у овој фази лишће се ломи, стварајући додатну сенку и не учествујући у исхрани јајника. Поред тога, сва оштећена лишћа се уклањају из грма како би се избегао развој биљних болести.

Ако је власник локације пожалио на врт и није уклонио вишак лишћа на вријеме, плодови се неће појавити на мјесту обилног цвјетања, а принос паприке ће се примјетно смањити.

Обрезивање додатних листова се одвија на следећи начин:

 • Чим су плодови доње руке ушли у фазу техничке зрелости, листови главног стабла су орезани, али нису одсечени одједном, већ по 2 комада одједном.
 • Следеће уклањање листа врши се након појаве паприке из друге руке.
 • Сличне акције се спроводе у односу на све плодове сазревања. Последње уклањање листова се врши најкасније шест недеља пре пуног зрења свих паприка.

Један и по мјесец прије пуне жетве, кревет није дотакнут. Биљке требају мир.

Лишће бибера не би требало да заклања плодове

Четврта фаза је штипање бубрега

Да би се формирале велике и слатке плодове, биљци ће требати снага која се може изгубити у одржавању нових јајника. Многи неискусни вртлари праве исту грешку, остављају више јајника него што могу да хране биљку.Као што се сећате, на једном грму не сме бити остављено више од 25 цветова (најчешће се формира 15-17 цветова, иостало се немилосрдно прекида).Цвијеће, које се појавило у каснијој фази, неће повећати принос, већ ће ослабити већ формиране плодове. То значи да је неопходно спровести четврту фазу формирања грма бибера - да би стезали све тачке раста на главним гранама, након што се формира довољан број јајника. Тако ће биљка моћи да усмери све сокове и снагу на раст воћа.

На чаше слатке бибера не би требало да буде више од 15-17 јајника

Да ли је потребно формирати средње и краткотрајне сорте

Ако је избор вртлара пао на ниске или средње растуће сорте паприке, онда неће бити потребно посветити толико времена формирању грмља. За биљке до 100 цм високе, једноставно уклоните стерилне изданке, тако да не троше снагу на "паразите". Затим уклоните вишак листова да бисте побољшали осветљење јајника.

Није потребно штипање и обрезивање вишка изданака за ниске и средње сорте. Врсте патуљака су подвргнуте минималној формацији само ако су саднице пресађене.

Високе сорте бибера могу донијети веће приносе, али ће захтијевати више времена и пажње од домаћина. Бит ће потребно осмислити схему садње за саднице, како би се направила решетка за везивање скелетних изданака (и сваки скелетни пуцањ ће се морати везати одвојено). Удаљеност за засађивање висококвалитетних сорти не би требала бити мања од 40 цм, а размак између редова требао би бити 65-70 цм.тачно, онда жетва може бити заслужено поносна.