Биљка и средства за борбу против ње

За грожђе да добије дијагнозу - плијесан (плијесан), исто као и за особу - како би сазнали да има ракНиједна од ових сорти нема пуну отпорност на болест, иако постоје врсте које је мање вероватно да ће је ухватити.Ако не предузмете акцију, болест без непотребних жаљења и милости уништиће све благо њежно пристајање.И сан о укусној жетви са тихим шуштањем руши се у шаку пепела.

Ниједна сорта грожђа нема пуну отпорност на плијесан

Али увијек постоји нада и они који пате могу спасити своје винограде од пропасти.Да бисте то урадили, потребно је мало пажње, мало знања и пуно труда.И ако је све у складу са Божјим планом, плантажа ће и даље одушевити своје власнике зеленим гранама и блиставим, раскошним бобицама на сунцу.

Први кораци су плијесан

Узрок инфекције овом ужасном болешћу са занимљивим именом је гљива Пласмопара витицола из породице Пероноспорацеае.Први пут је о томе чуо у САД-у 1834. године.Плијесан паразитира грожђе све док не узрокује да невољни носилац умре.Године 1878. плијесан се преселио из Сједињених Држава у Европу, гдје је себи дао богату фешту међу француским виноградима.

С плијесни, он је с правом узео из руку виноградара титулу "плантаже ужасних прождирања" и настанио се у Европи и земљамадео СССР-а (не рачунајући територију Централне Азије).

Зимске прехладе не убијају плијесан.Под маском ооспорске плијесни која се скрива у палим листовима све до прољећа. Ооспоре су спорови који садрже велику количину хранљивих материја и могу преживјети најнеповољније климатске услове - вишак влаге, суше и мраза.Они настају као резултат сексуалне фузије језгара хифа (гљивичних влакана), у ткивима захваћених или старих листова.Процес њиховог стварања почиње од тренутка инфекције биљке, у пролеће и лето, али у великим количинама формирају се у јесен.

Ооспоре клијају у пролеће када се земља смочи и температура ваздуха се подигне на + 8 ° Ц.Зимски спорови стичу спорангије - спорове који производе спорове.Уз помоћ ветра и прскања росе или кише, спорангије се шире кроз биљке и ослобађају зооспоре.Посљедња, патетична створења, ситни комади плазме, лишени шкољке, продиру кроз поре у доњем дијелу лишћа, заразе грожђе.

Споре спужви распрострањене у прскању кише

Екстракција хране

Након што је продрла у биљно ткиво, гљивица почиње да се развија, расте, разгранава се, постепеновише простора унутар грожђа.Филаменти пробијају ћелије биљке и почињу јести "храну".Почиње период инкубације, чије трајање зависи од времена, што је топлије, то се тај период брже завршава.У мају - јуну траје око 15 дана, у јуну - пет данамање, ау последња два врела летња месеца - не више од недељу дана.

Израчунајте време за које гљива инфицира свог домаћина, морате се ослонити на локалне климатске карактеристике. Што су на југу плантаже, то се брже појављују прве манифестације инфекције.Под оптималним условима за Пласмопара витицола, то се дешава у року од неколико сати након што хифе нападну зелене органе.Најповољније окружење за развој плијесни је:

 • Температура зрака је од 18 до 26 ° Ц.Доња шипка са којом започиње овај процес: 8-10 ° Ц.Инфекција се не дешава код степена изнад 30 степени Целзијуса.
 • Висока влажност ваздуха или постројења након јаке кише.
 • Смањен имунитет грожђа услед недостатка минерала, посебно калијума, или превелике количине азотних ђубрива.

Након што се фиксирала у тијелу несретног носача, гљива формира органе за размножавање, са спорама на крајевима.Уз најлакши повјетарац вјетра, спорангије се одвајају од листа и шаљу како би упознале нови живот на другом грожђу, које није довољно сретно да буде на путу њиховог лета.Ове младе споре су осетљиве на суви ваздух, али када уђу у мокро окружење, почиње процес заразе нове жртве.Гљива се множи скоковима и границама, понављајући циклус узгоја изнова и изнова.Процес заустављања само неповратне смрти биљке или почетка хладног времена.

Плоса се распространат, чтоби состоание не будет у потпуности разрушен

Симптоми пепелнице

болест је племенита ствар, али без способности да се утврди природа болести, бескорисно је борити се с њом.Ова болест се лако замењује са другим обољењима, укључујући и другу, гљивичну инфекцију: рубелу.Сличност с њом у пламењачи је на мјестима која покривају листове као одговор на некултурно дјеловање микроорганизма.

За контролу рубеоле, исте мере се примењују против патогена најопасније гљивичне болести, али је економски губитак од плијесни непропорционално већи, а борба против њега је очајнија и тежа. Стога је препоручљиво примијенити мјере чим се пронађе нежељени гост.

Препознајте инфекцију са Пласмопара витицола на основу следећих симптома:

 • Оштећена подручја листова обасјавају, појављују се мале масне жућкасте мрље - округле код младих биљака и са угловима обриса;одрасли и стари примерци.Постепено се ови трагови рада гљивица, стапају, сликају цијели лист у болној боји.Ако је засађена сорта отпорна на болести, мрље ће бити врло ситне, сличне траговима ињекција.
 • Појављивање мрља значи да је период инкубације завршен и да је почео процес оплемењивања.У мокрим ноћним временима, гљивица повлачи своје репродуктивне органе кроз уста, због чега се на површини листа појављују визуелни докази о безобразној гљивици.Кластери спорофора се могу видети голим оком: изгледају као беличаста длака на доњој страни листа.
 • Болест утиче на све зелене органе.биљке. Кливе и цвасти су закржљали, жути и временом потамнели. Ако је време било кишовито, почеле су да труне и постану прекривене пљеснивим додиром; и сува у сувим условима.
 • Болесне, зреле бобице су деформисане, на стабљама се појављују тамне мрље, текстура постаје кожаста и смежурана. Такви плодови нису погодни за храну. Ако је болест дошла до сазревања бобица, неће преживети: сазријевају или се осуше и отпале - резултат зависи од времена.

Ако је време влажно, грожђе је прекривено белим пахуљицама

Превенција

Инфекција слаби биљку и ако се она не рјешава, могуће је изгубити не само усјев, већ и цијелу плантажу. Тешко је излечити биљку од ове болести, па је боље не допустити је.Превентивне мјере које се састоје од претходног третирања тла и наводне жртве катастрофе помоћи ће. Све сорте грожђа су осетљиве на патоген у различитим степенима, тако да се мора спровести превенција.

 • Изабрати биљке са отпорношћу на плијесан (а по могућности и на друге болести). Погођени органи сорти отпорних на Пласмопара витицола одумиру, ефекти болести на њих су мање изражени. Европске врсте су мање припремљене за гљиве. Поуздана опција - хибридне сорте америчког порекла, укрштене са европским. Сазнајте колико често регион има избијање плијесни. Сорте Аркади, Делигхт, Вицториа, Цодреанка су ране, отпорне су на мраз и нису погодне за многегљивичне болести.
 • Будите пажљиви на одабир садница, они морају бити здрави, са снажним и развијеним коренима: то је кључ њиховог будућег доброг раста.
 • Агротехничке мјере (обрезивање грмља, њихово проветравање (непропусност ствара услове за развој патогена), уклањање заражених листова и изданака, малчирање и дубоко орање, ђубрење минералним ђубривима, посебно калијумом, дренажно заливање, да би се избегло влажење лишћа; орање падавог лишћа да се ослободе ооспора које се скривају у њима.
 • Третман хемикалијама да би се спријечиле болести и олакшала борба с њом (након чишћења грмља од зимских склоништа, палог лишћа и тла под грмљем и између редова, третираних из сперифи хибернације, нитрафена или ДНОЦ; прскање грожђа почиње у прољеће када се појаве први листови Ако је време суво, превенција се може обавити касније, али пре цветања, а следећа фаза у третману грмља почиње активним растом изданака и процедура се понавља после цветања. Па, дани.За овај рад користе се Бордеаук текући или бакрени без фунгицида, спречавање се редовно понавља под неповољним, влажним и топлим временом.

Грозје Вицториа - једна од сорти отпорних на плијесан

Мере за борбу против плесни

Борба против болести зависи од времена почетка и краја периода инкубације. Израчунајте време уназадпажњу на животну средину. Ооспоре клијају на температурама изнад 8оЦ и обилном учешћу падавина, дан када постоје повољне могућности за инфекцију назива се "критична" и затегне посматрање.

 • Биљка се третира све док се на листовима не појави бјелкаста превлака налик спору. Пре појаве пиштоља, прерађују се и саднице, грожђе које је прошле сезоне претрпјело озбиљна оштећења и оне сорте које не толеришу ефекте гљивица.
 • Ако су одабране сорте отпорне на плијесан, третман се може обавити након појаве рације.

Бордеаук течност је у прошлости била главно средство бављења плијесни и још увијек држи водећу позицију. Узмите лек 1 или 2%. За борбу против болести можете користити и Ридомил Гаулт, Хорус, Профит и друга рјешења која се активно супротстављају гљивицама.

Приликом избора прикладног средства за бављење болешћу, његове предности и недостатке треба узети у обзир. Дакле, лекови који садрже бакар, одлични су против спора, заустављају њихов развој, али могу изазвати непоправљиву штету зеленом штићенику. Компонента бакра може изазвати опекотине или додати токсичност биљци, што неће донијети корист плодовима и здрављу људи који су их пробали. Опште правило за употребу таквих лекова је њихово коришћење пре или после жетве.

Тако да борба не само да је завршила побједом, већ и није оставила попратно разарање, било би погодно као превентивно оружјеорганска решења. Жртвовати своје здравље или не јесте избор који сви узгајивачи морају да направе.

Плијесан је стални пратилац свих виноградара, спремних да прогутају плодове многих дана рада као похлепно, јер Змија прождире Раов брод. Али како Апопхис побјеђује, тако је гљива присиљена да се повуче уз помоћ пажљиве превенције и сигурног уништења непријатеља кемијским средствима.