Бијели широки пурани: правила одлазе и хране пуране

Узгој пурана је занимљиво, корисно и профитабилно занимање. Међутим, да би се добио жељени дијететски производ, неопходно је оптимално изабрати пасмину ћурећих пилића која ће расти у вашем дворишту. Једна од највреднијих пасмина данас је бела широка ћуретина, која има квалитетно дијететско месо, високу производњу јаја и атрактивну презентацију. Али, пре било каквог важног подухвата, потребно је добити максималне информације, а узгој живине није изузетак. Размотримо нијансе узгоја пурана ове пасмине.

Бела широка пурана може донети добру зараду свом власнику

Кратак опис

Најпопуларније врсте пурана на приватним фармама су америчке, канадске, холандске и британске. Бијела птица широких груди узгојена од узгајивача из Сједињених Држава. То се десило шездесетих година двадесетог века, а након 10 година ова пасмина је доведена на територију СССР-а.Птица је почела да ужива у својој заслуженој популарности, јер је била добро прилагођена, брзо расла, имала је добар пораст у месу и одличну производњу јаја.У ствари, ова пасмина се може назвати универзалном.

Бели широки пурани и ћурке се дијеле на 3 врсте:

  • Лака група - мале птице са малом тежином. Просечноза њих - 9 кг (мужјаци) и 6 кг (женке).Идеалан за индустријско држање и узгој.
  • Средња група - веће птице са тежинама од 15-7 кг.
  • Тешка група - ћурке и ћурке, које достижу озбиљне тежине.Мужјаци могу имати више од 24 кг, а за женке је нормална тежина од 10 кг.
  • Максимална величина и тежина белоглавих пурана достиже годину и по дана, након чега раст престаје.

Појава описаног пурана има низ карактеристичних карактеристика.Тело има нешто овални, вертикално издужени облик, груди, као што се види из назива пасмине, је широко и масивно.Што се тиче ногу, оне су јаке и широко постављене.Перје је бело, али на грудима увек има тамне мрље перја, кокоши га зову медаљон.

Бела пурица достиже максималну тежину у старости од једне и по године

Услови задржавања

За чување малог јата ћурки, можете прилагодити кокошињац или изградити нову собу.Пурани су много већи од пилића, а мјесто њиховог узгоја ће требати много више.За угодан раст и развој сваког појединца потребно је најмање 1 метар шеталишта.

Бијеле птице широких груди, као и обичне кокоши, спавају на перчама.Међутим, имајте на уму величину и тежину птица да бисте изабрали одговарајући сноп.Висина склоништа је око 80 цм, а размак између шипки је најмање 60 цм, а сваком појединцу треба издвојити 40 цм склоништа.

Птица с ниским температурама не плаши се, већ за угоднуТреба јој топла и сува соба. Главни непријатељ ове расе је влага. Главно правило бриге за ћурке је правовремено храњење и обезбеђивање топле, суве и чисте постељине у кући.

Да би се избегла гојазност код стоке у кући, неопходно је обезбедити могућност свакодневног ходања. Чак и зими, ћурке морају ходати најмање сат времена.

Бела пурана мора ходати дневно на свежем ваздуху

Шта хранити?

Оптимум је комбинована врста хране. У исхрани мора бити присутна сува и проклијала храна за житарице. Припремају се и суве и влажне каше. Од раног пролећа до касне јесени, ћурке треба да добију велику количину зеленила. За овај пашњак се користи.

Зими је неопходно увести витаминске додатке, који се састоје од сецкане шаргарепе, купуса и репе. Током периода траве, можете осушити различита зеленила, а затим додати витаминске мамце у стање паре.

Обично се исхрана ћурки врши 3 пута дневно, али током периода узгоја, потреба за храном се повећава, а број оброка може нарасти и до пет пута дневно. Ујутро и дању, препоручљиво је хранити их влажном кашом, а навечер сувим зрном.

За добијање сочног и меког меса важно је не само чување живине, већ и присуство великог броја сочног сточног фонда у исхрани.

Купус - извор витамина зими

Чување и храњење младих залиха

Узгој и збрињавање младих стоке -није превише проблематично. Перад бијеле пасмине широког прса је издржљива и непретенциозна.Прве дане свог живота проводе у кутији опремљеној по принципу броодера. Температура у њој није нижа од 36 ° Ц, осветљење ради нон-стоп.Током овог периода, бебама се обезбеђује осам оброка дневно.

Првото дълбът се за мешавина на сухите малени зрави и куханите јајни.Пилићи од 1 месеца преносе се у мешавину финих житарица и зеленила.Млада коприва, луцерка или листови купуса погодни су за ову сврху.Могуће је купити посебан састав хране за младе.

Ћурећи пилићи остају са кокошком до осам недеља.Турска - брижне мајке.Једна кокошка може пратити неколико десетака пилића (до 80 комада).

Мало о производњи јаја

Већ смо споменули показатеље тежине белог широког пурана.Сада вреди говорити о производњи јаја.Полагање јаја код женки почиње од деветог месеца и траје најмање шест месеци.Једна птица у овом периоду доноси до 120 јаја, које су много веће од пилића.Просечна тежина - 85 г.

Турска јаја су већа од пилића и прекривена смеђим мрљама

Бели пурани широких груди су одлична јаја за инкубацију.Према статистикама, 75% јаја се излеже.

Бела птица широког груди је годинама остала једна од најпрофитабилнијих раса на малим фармама и фармама. Трошкови одржавања стоке су у потпуности исплаћени већ у 20. седмици.За тодок месне птице успевају да задобију нормалну тежину.Пољопривредник почетник мора узети у обзир чињеницу да ће се његови трошкови брзо исплатити, али то ће захтијевати не само физичке напоре, већ и потребну количину знања о садржају хране и пасмине.