Бертове крушке, опис укуса који личи на диње Крушка

Крушка је једно од најважнијих воћака у нашим воћњацима, иза стабла јабуке.Од свог припитомљавања (у антици) узгајане су хиљаде сорти крушке.За разлику од најближег рођака, дуње (често се користи као залиха за племените сорте), већина сорти крушке се размножава отвореним опрашивањем, тако да би се различите сорте требале налазити на значајној удаљености једна од друге.Најбоље од свих опрашених су крушке сорте Бера и Конференција, Комис.

Бера Крушка је веома стара сорта, али хировита

Опис

Бера крушка је веома стара сорта, али хировита.Сорта долази из Белгије или Француске, узгајана је 1811. године.Дрво расте снажно и формира пирамидалну круну.Крушка је отпорна на мраз и издржава отпор краста.Цвјета у мају, колективна зрелост долази крајем октобра.Пролази период плодног оплодње прилично касно.Облик крушке је јајолик, плодови расту до средње или велике величине.

Зрели в септември-октомври.Ако крушке дуго остану на дрвету, изгубиће свој изузетан укус.Након уклањања, могу се дуго чувати на хладном месту, као што су фрижидер или подрум.

Плодови:

 • су веома велике или средње величине (8-11 цм дужине);
 • у облику јајета;
 • зеленкасто-жута кожа са светломрђа, понекад са црвеним руменилом;
 • благо деформисан;
 • веома укусно, слатко, са зачинским мирисом.

Прије стотину година вјеровало се да су Бера крушке биле претешке за раст.Никада нису били посебно популарни, али су увек желели да их виде на столовима.

Најбоље мјесто за засађивање крушке је југоисточна страна , сунчано.Приликом садње мора се имати на уму да тло не треба бити исцрпљено, плодно, благо кисело.Као стока користе се саднице култивисаних сорти крушака и садница шумских крушака.Добро калемљена на залиху дуње, у овом слуцају, потребна је додатна облога.Дрво мора бити заштићено од дјеловања вјетрова, јер се боји ураганских вјетрова и олуја.У јаком урагану, плодови могу пасти са дрвета.

Она има прилично велику отпорност на мраз, што је њено достојанство, али младе саднице треба замотати за зимски период.Крушка је врло осјетљива на гљивичне болести и има тенденцију пуцања плодова.

Природа крушке је хировита, али се може регенерисати након болести и зимских повреда.

Хрушке имају прилично високу отпорност на мраз, што је и његова предност

Сорте сорти

Бера Диел

Крушкаје врста белгијске бере.Узгојио га је вртлар по имену Меурус.

Јеан Баптисте ван Монс (1765–1842), познати белгијски ботаничар и вртлар, дао јој је своје име.Крушка је добила и име од чувеног вртлара, др. Фриедрицха Аугустуса Диела Адријана (1756–1839),који је у својим вртовима, како описује, засадио 12.000 воћака.

На територији бившег Совјетског Савеза, крушка Бера Диел се појавила у деветнаестом веку, у западној Белорусији.Дрвеће је било засађено на школским теренима, плодови крушке су веома волели децу.

Иако није лако произвести сорту, саднице се још увијек продају.Продају се и много се узгајају у баштама Белгије, Бугарске, Француске и Мађарске.

Бера Харди

Стара сорта француског порекла, добијена као резултат слободног опрашивања, названа је по тадашњем директору луксембуршког врта, М. Хардију.Дрво расте високо и снажно, круница је конусног облика, издигнута према горе, прилично густа, са хоризонтално раширеним гранама и гранама другог реда које висе са бројним остругом.

Бера је одлична за аматерске слијетање, јер је незахтјевна за услове.Плодови сазревају у септембру.

Плод крушке је велик или средње величине, тежине 150–160 г, понекад и више од 200г.Кора сорте је густа, сува, прекривена златно-смеђим тачкама, на сунчаној страни - црвенкаста.Месо је кремасто, масно, кисело, веома сочно, зачињено, укусно.

​​

Бера Бошк

Ово је стара француска сорта, широко распрострањена не само у западној Европи, већ и на територији свих земаља ЗНД-а, балтичких земаља, централне Азије.Сорта је коришћена у стварању врста крушака (20 комада).Врло вриједан, плодови његових дугачких и чврсто држаних дрвећа сипају сок од јантара.

Порекло сјемена, из којег је узгајан Баер, није познато, култивисана биљка је крајем КСВИИИ вијека узгајала Боскол еколог. Прва жетва Бера Босца примљена је 1835. године. О Бера Боск из вртлара аматера и индустријских произвођача нема ни једне негативне критике. Карактеристичне карактеристике ове сорте Бера су:

 • велики слатки плодови;
 • одличне карактеристике укуса.
Високо дрво има необичну густу, распрострањену и асиметричну круну. Гране се протежу према горе, налик на пирамиду. Младе младице брзо расту, гране су дуге. Крушка почиње да доноси плод шест до седам година након садње на сталном месту раста. На дуњи су се први плодови појавили у четвртој години.

Бера Бошк - стара француска сорта

Плодови су велики, тежине од 190 до 250 г. Облик плода сличи бочици. Опис показује да плодови који се узгајају на једном стаблу могу значајно да се разликују по изгледу. Кожа пива је танка, груба, златне боје, са црвенокосом угодном оком, може бити тамна, са руменом страном.

Пулпа има деликатан укус. Веома нежан, топи се у устима, мирисан, са аромом бадема, кремасто, слатко, бело или крем боје. Опис укуса одговара процени од 4, 4-4, 8 бодова.

Воће је богато витаминима, великом количином аскорбинске киселине. Одликују се високим садржајем шећера и количином П-активних катехина (42,3 мг /100 г пулпе). У првој половини септембракрушке постижу зрелост. Толерише транспорт на велике удаљености, просечан квалитет чувања (до 35 дана). Предности Бера Боска укључују:

 • велике и атрактивне плодове;
 • карактеристике високог квалитета;
 • плодност;
 • непретенциозност према условима узгоја (ако има довољно влаге, добро се храни на лаким тлима);
 • висока отпорност на гљивичне болести.

Међу недостацима треба навести:

 • ниска отпорност на мраз (саднице треба заштитити за зимски период, одрасли толеришу чак и оштре зиме);
 • различит период сазревања плода на дрвету;
 • разноликост по изгледу, разноликост;
 • потреба за редовним формирањем круна (резидба).

Приликом дуготрајног складиштења у фрижидеру мијења се окус крушке. Постаје тврд, тврд и хрскав, мање сочан.

Бера Мицхурин

Родитељи сорте су Француз Бере Роиал и дивља Усури. Врсте које је развио Михурин изгубиле су свој значај, како у индустријским размерама, тако и код вртлара аматера, због развоја нових, продуктивнијих сорти. Расте дрвеће се може наћи само у приватним баштама, није могуће купити саднице ове врсте у расадницима.

Крушка је велика и јака. Круна је широка, пирамида, шири се. Листови су овалног облика, свијетлозелени са сребрном нијансом, шиљатог врха. Листна плоча је закривљена, ивица је валовита.

Продуктивност је висока. Бер воћеМицхурин средње величине, кратак, често асиметричан.Плодови са пријатном грубом кожом, при пуној зрелости боја плода је светло зелене боје, са благим мрљама руменила.Током дуготрајног складиштења, воће постаје жуто.

Месо је сочно, беле боје, густе, сочне, са благо приметном киселошћу.Садржај шећера у крушкама износи 10,5%.Воће отпорно на красту.

Крушка се користи за стварање нових типова крушке, који имају високи вијек трајања.Бера Мицхурин је родитељ више од педесет нових сорти крушака: Ленинакан, Мермер, Хелен и други.