Берри је миловала сунце и воле вртлари

Платовски је сорта грожђа која припада техничкојбио је првобитно намењен за производњу и прераду вина.Најбоље од свега произведено од грожђа Платовски десерт и столна вина.Укус бобичастог воћа је веома пријатан, тако да су вртлари аматери сретни да засаде и узгајају културу својих вртова и користе свјеже.

Платовски грозд је сорта белог вина

Једина разлика је што морамо засадити неколико грмља више од десертних врста, због мале величинегроздови и бобице.

Путовање у прошлост

Око 400 година има најстарију винову лозу на свијету.Расте у граду Марибору, Словенија.Због своје старости, налази се у Гуиннессовој књизи рекорда, као најстарија винова лоза на свету.Доказ о старости винове лозе су две слике из 1657. и 1681. године зграде са грожђем.Сада су у регионалном архиву Штајерске, а локални историјски музеј у Марибору.1972. године, професор др. Рицхард Еркер, провео је студију која показује старост - она ​​је стара 350 година или чак 400 година.

Сваке године се сакупи 35 до 55 килограма грожђа од винове лозе, од чега се произведе 100 боца вина.У току је годишњи фестивалберба грожђа се прерађује у вино на традиционалан начин.

Стари виногради с Платовским на Криму

Реч вино потиче од латинске речи Винум, древни Римљани такозвана та течност.Његова етимологија је још увек неизвесна.

Вино је било део дневне исхране, као и верски обреди древног света.Опис древних обреда указује на то да је мешан са водом у односу 1: 5 (један део вина, плус 4 дела воде).

Вино је нашло своју примену у паганском и хришћанском учешћу.Први хришћански заштитник љубитеља вина био је Свети Мартин Тоурс, рођен у Сорабији (данас Сзомбатхели).Свети Винцент и Городскои били су главни покровитељи власника винограда и винара.

Бело вино произведено из Платоски

Карактеристика сорте ПлатовскиМарагацха и Заладенде.Кластери средње величине (100-200 г), конусног облика, сферичне бобице, заобљене, беличасто-жуте са пријатним руменилом на бачвама.У поређењу са другим сортама, мале бобице (1,5-2 г).Месо је слично, сочно, пријатног укуса, врло хармонично, слатко-кисело.Спољна љуска је танка, али веома тврда.Структура је умјерено дебела.

Довољно је отпоран на стандардне болести грожђа, мраз, погодан за узгој у подручјима са хладном климом.

Сорта Платовскии је веома слатка

Садржај шећера је 20,2-21%, киселост 8,9 г /л.

Опис својстава сорте Платовски указује на рано сазревање, које не прелази 110-115 дана.

Грожђе ове сорте има високе приносе и често се одликује високим садржајем природног остатка шећера. Грожђе има виши садржај киселине, који, у складу са осталим састојцима, ствара веома пријатно вино са богатом аромом и пријатном деликатном љутином и узвишеним укусом.

Платовски в двух мосности может бить випусками на сводах

Върху този производството, грозавата Платовскаа работает за изготовление висококвалитетних столовних и десертних вин.

Почетни виноградар, без обзира на врсту вина од којег се прави, мора имати на уму да посуда у којој се складишти утиче на коначну арому и укус. Храстове бачве омекшавају природну киселост, док посуде од нехрђајућег челика задржавају карактеристичан окус вина.

Мишљења

Разноликост својстава и позитивних особина грожђа је импресивна. Опис културе, упркос непривлачном изгледу гроздова и малих бобица, указује да су бобице отпорне на болести као што су мраз, плијесан, сива трулица, филоксера. Просечна отпорност на пепелницу.

Платовски виступает в други год.

Чак иу врелим и сувим летовима, добра жетва је обезбеђена ако узгајате „Платовски“ практичнобез заливања. За цијелу љетну сезону само 2-3 залијевање.

Предности сорте

 • незахтјевна и непретенциозна у условима раста;
 • отпоран на многе гљивичне болести;
 • одржава температуру на минус 30 степени;
 • не захтева додатну и сложену бригу;
 • очување плодности чак и под неповољним условима;
 • сакупљање шећера, зреле бобице могу дуго да виси на грму без губитка квалитета (30 или више дана);
 • погодан за производњу сокова, вина, сушења;
 • једноставан за транспорт;
 • лако узима додатне корење, укорени се у готово сваком тлу;
 • расте врло брзо у раним годинама.

Функционална процена

 1. Добра рочност - 80-85%.
 2. Плодност - 85-90%. Број кластера по бегу - 1.3.

Висок принос сорте Платовски

Обрезивање грожђа, према опису сорте, је кратко, остављајући 3-4 ока. Грожђе мора потпуно прекинути непотребне пупољке и избојке.

За добру акумулацију шећера, потребно је одрезати све листове који ометају добро сазревање гроздова.

Грожђе крајем септембра и почетком октобра задржава исти облик гроздова и бобица, као у августу на почетку зрења. Јагоде постају необично сочне, укусне и веома слатке.

Коришћење

Велика отпорност на мраз омогућава употребу грожђа за украшавање арбора и лукова у приватним кућама и приградским подручјима. Када се узгајаличне баште, које се користе у свежој храни, а од њега се припремају сокови, сирупи, кувани џем, вино.

Платовски'с фирст иеар бусх

Недостатак

Ако размишљате о производњи велике количине вина, мораћете да засадите више грмља него у случају столног грожђа. Због мале величине бобица и гроздова.

Брига и садња грожђа

Сорта Платовскии, за разлику од других сорти, не захтева посебну бригу. За ову особину посебно га цијене они који не желе узгајати сорте стоног грожђа и преферирају опције као што су Лидија и Исабелла у свом региону.

Након што је садница ископана и док није посађена, коријени би требали бити влажни.

Према томе, када се транспортује до места садње, најбоље је да се његови корени положе у пластичну кесу, након што се умотају у влажну крпу или новине, такав опис дају искусни вртлари. Садња се најбоље спроводи у пролеће него у јесен, да је млади грм имао времена да се укорени, узме додатне корене и припреми се за предстојећу зиму. Прије садње, провјерите квалитету коријена и обрежите све сломљене, беживотне до бијеле и сочне наочале.

Платовски овари

Иако је сорта Платовски непретенциозна према условима и растућем окружењу, најбоље је изабрати место које је добро осветљено сунцем, јер ће то значајно утицати на количину и квалитет усева, као и на период сазревања.

Грожђе ће лепо расти:

 • на нетакнутом мјесту или на мјесту гдје су биљке друге групе (јабучасто воће, коштунице) расле 3-5 година;
 • са дубином подземне воде 1-1,5 м;
 • где нема старих винова лоза која би инхибирала раст младе биљке.

Опис садње близу површинских подземних вода или са периодичним поплавама подручја, препоручује засађивање на насипима висине 0, 6 - 1,2 м и пречника у доњем делу до 2,5 м.