Берба боровница

Берба боровница

У организацији пројекта АгроЛиб, 2013 године су у сеоским библиотекама јагодинске општине организована предавања о условима и процесу узгајања боровница у Србији. Том приликом је учествовао и Гвозден Џелатовић, који је претходне године ушао у тај бизнис, а на предавањима је поделио своја искуства са тадашњим и будућим узгајивачима боровница.

Гвозден је ода тада на свом имању у Врановцу инсталирао систем за противградну заштиту, систем за поливање кап по кап, пратио је упутства које је добио на едукацијама и предавањима, и ево… Ове године је организовао прву бербу.

Прочитајте кратак текст који нам је Гвозден Џелатовић послао, у жељи да подели своја искуства и срећу са нама. Погледајте и импресивне фотографије са бербе.

„Ево и прилога у слици и речи са бербе боровница на мом засаду у селу Врановцу код Јагодине:

Након 3 године рада дошао је дан бербе боровница. Окупило се 10-так неискусних берача али са јаком вољом да се посао уради како ваља. Сунчано време са лаганим ветром и лепо расположење допринели су да након 8 сати активног рада дођемо до количине од 150 килограма упаковане боровнице прве класе сорте duke (дјук). Боровница је истог дана испоручена познатом купцу.

Ове године очекује се око 700 килограма боровнице са површине од 35 ари на којој је посађено 650 садница боровнице. Пун род очекује се 2018. године и принос од 3.000 килограма.

Засад је опремљен системом за наводњавање „кап по кап“, мрежом за засену, а која штити и од града.

Боровница се бере у периоду од 15.06. до 15.07. и након тога крећу припреме за наредну сезону. У плану је увођење аутоматског система за прихрану боровнице који ће бити саставни део система за наводњавање.

Боровница са наше плантаже налази се у мега маркетима широм Србије, а један део биће испоручен хладњачама које се баве откупом воћа за тржиште Русије.“