Бели лук на Уралу је култура коју вреди видети Гарлиц

Чешњак је култура која ужива распрострањену љубав вртлара и пољопривредних инжењера широм света.И било би чудно да ово вредно поврће није вољено и да се не узгаја на Уралу.Али да би чешњак својим жетвом задовољио домаћине, мора се познавати правила агротехнологије за њену култивацију и оне када је треба садити, како се бринути и чувати.

Пролећни бели лук се чува дуже, има мање опак окус

Шта изабрати зима или пролеће

Зимски бели лук најбоље се посади у земљу на крајуОктобар - почетак новембра.Коријен чешњака добро је, а крајем јула производи обилну жетву великих и јаких лука.Када је јесенска садња краћа сезона раста.Луковице расту.За зиму можете засадити не само зубе, већ и зрачне сијалице.

Пролећни бели лук се дуже складишти и има мање опојни укус.Али какав бели лук одабрати и посадити у вашој башти - одлучите.

Припрема земљишта

\ т

3-4 седмице прије слијетања на кревете потребно је припремити кревете.

 • Ископајте земљу до дубине од 25-30 цм.
 • Допринос за 1 квадрат. метар десет литара канта трулог стајњака. Ископај кревет са стајњаком.
 • По 1 м² метар за прављење десет литара кашике пиљевине, 1 литра дрвеног пепела, 120 г суперфосфата, 1 литра сувог птичјег измета, 1 литра прашкастог креча. Отпустите земљу грабљем.
 • Формирајте кревет и оставите до садње чешњака за зиму.

Карактеристике слетања

Урал је посебно мјесто, а клима је овдје посебна, љети је вруће, зими хладно, стога се приликом садње чешњака у земљу треба строго придржавати датума сјетве и узети у обзир посебности уралске климе и запамтити да чешњак доноси одличну бербу на структуралним тлима. На киселим земљиштима расте тврда, болесна, мала сијалица. У овом случају, потребно је деоксидирати земљиште. На 1 квадрат. метар биљних кревета чини 10-15 кг хидратисаног креча. Ова мера не само да ће добити богату жетву, већ ће обезбедити и дугорочно складиштење.

Датуми садње не би требало одлагати, јер у сухом и добро загрејаном земљишту надземни зелени дио биљке је добро формиран и развијен, у који ће ићи сви хранљиви састојци, а коренов систем ће бити слаб. Поврће неће имати исхрану, жетва и њен квалитет ће се смањити.

Зимски вртови се најчешће узгајају у кућним вртовима, јер су они вишеплодне и мање подложне болестима и штеточинама. Међутим, током времена, биљке старе и почињу да боли, величина сијалица се смањује. У циљу очувања и повећања приноса, сијају се луковицама (чешњак не даје права семена у нашим условима). Облик ваздушног лука, њихов број, боја зависи од сорте. Мали бујони и њихов велики број (до 450 у цвату), у варијантама са великим и високим петељкама. Луковице велике (до 30 комада у цвату), заобљене или равне заокружене у сортама са ниским стрелицама.

Приликом садње јужних сорти могу се формирати ослабљене стрелице са 3–7 великих издужених луковица. Величина сијалице није повезана са величином сијалица. Сорте малих жаруља могу имати веома велику сијалицу, а сорте великих сијалица имају сијалицу средње величине.

Не одлагајте сађење чешњака

Садња зимских зуба чешњака

Ова метода вам омогућава да у јулу наредне године добијете пуноће жаруља. Код садње ваздушних сијалица, усјеви се добијају после две године. Приликом садње зуба, значајан део жетве се узима за садњу, постоји могућност оштећења услед болести (бактериоза, трулеж, итд.). Зиме на Уралу су оштре и постоји велика вероватноћа смрзавања. У овом случају, саднице ће бити неравномерне, на преосталим биљкама ће листови почети да постају жути рано и део усева ће нестати током складиштења. Инфекција ће се проширити на здраве зубе.

Процес садње ваздушне сијалицедуже, али болести се не преносе једна другој и прилично је једноставно добити здраве ствари. Основна правила при слетању зуба:

 1. Изаберите за садњу здравих луковица које имају велике каранфиле, оне формирају на генетском нивоу формирање истих великих и великих клинчића. Не користите унутрашње зубе. Посадити зимски чешњак 3-4 недеље пре почетка замрзнутог мраза. На Средњем Уралу, ово је период од треће декаде септембра до друге декаде октобра. На јужном Уралу, оптимални датуми садње за ову културу су од 5. до 10. октобра.
 2. Редовно ажурирати чешњак (једном сваких 4-6 година). Можете надоградити куповином сертификованих сировина у фармама воћа и поврћа. Можете се надоградити ако растете из ваздушних сијалица. Не уклањајте неколико цветних стрелица од белог лука. Сакупите луковице лука, сухе и почетком марта, посадите у земљу. Од јула ће се формирати главе (један зуби). У октобру, појединачни зуби ће бити посађени у земљу, тако да у јулу наредне године сакупи пуноправну жетву обновљеног чешњака.
 3. Приликом садње редова белог лука треба поставити на растојању од 30-35 цм.
 4. Педунксима се може одредити зрелост и спремност за жетву чешњака, па оставити 2-3 стреле на креветима, остатак уништити на самом почетку. Након што се махуне почну отварати, чешњак је спреман за жетву.
 5. Дубина засађивања чешњака је 13-18 цм, на тој дубини земљишта створени су најповољнији услови за кореновање и формирање луковице.
 6. Не заборавитемалча (слама, пиљевина или други органски материјали). У пролеће на једном слоју малча додајте нови. Слој малча неће дозволити да се земља замрзне и чешњак неће замрзнути, а влага ће остати у земљишту због њене исхране.
 7. Проверите квалитет земљишта у којем планирате да засадите чешњак. Воли плодну, влажну, али не и мокру земљу и сунчана подручја.
 8. Не заборавите на храњење белим луком са минералним ђубривима. Између редова редовно стављајте нови слој малча. Са раним увенућем или када су листови чешњака почели да жуте крајем маја или почетком лета, храните га био-растом на 1 део инфузије и 3 литре воде.
 9. Бели лук и јагода су одлично уз раме. Уз недостатак простора у њиховој летњиковици, засадите чешњак између грмова јагоде.

Садња ваздушним сијалицама је дужи процес, али се болести не преносе једна другој.

Садња са ваздушним сијалицама

 1. Могуће је засадити све жаруље које су формиране и сазреле у земљи. Зреле су на цветним стрелицама које су остављене на највећим и најјачим биљкама. На почетку раста, стрелице се савијају као спирала и исправљају се како расту.
 2. Након што се стрелице подигну и лук се формира, а поклопац на њима пукне, скупите их у мале гомиле и обесите их 2-3 недеље да се осуше. Након што се стабљика осуши, одвојите булбуле од стабљике, пазећи да не оштетите њихове чоколаде.
 3. Могуће је садити лук у пролеће, или у јесен, свака од опција има својупредности и недостаци.Није увек могуће држати сијалице у савршеном стању за пролећну садњу, многе од њих успевају да се осуше пре пролећа.Стога, када се сади за зиму, стварају се повољни услови у земљишту за укорјењивање и клијање лука у пролеће.
 4. Прије садње, мали лук се 24 сата намака у води, мијењајући воду 3-4 пута.Незрели лук лебди горе, они морају бити одбачени.
 5. Препоручује се засадити луковице у земљу на удаљености од 3-5 цм у низу, на дубини од 2-3 цм и размаку између редова од 15-20 цм.
 6. Као и зуби,посађене за зиму, кревети са жаруљом малчаром са слојем хумуса, покривају, ако је потребно, филмом или неким другим покровним материјалом и од горњег поклопца са смрековим гранама.Уситњавање вам омогућава да заштитите слијетање за зиму од смрзавања.Без подузимања ових заштитних мјера, луковице засађене за зиму у климатским увјетима на Уралу се готово потпуно замрзну.

Садња пролећног чешњака све више шири своје границе и прелази из централног дела у Урал, где су заслужено добијали почасно место у сваком врту, јер се дуже складишти, има више зуба, сазрева брже.Али како семенски материјал мора да користи сијалицу, која се добија од зимских сорти белог лука.

Сађење пролећног белог лука са сијалицама

Неки баштовани препоручују узгој чешњака на Уралу у два спрата.У тлу направите рупу до дубине од 20 цм, ставите чешањ чешњака,посути хумусом и ставити још један каранфил на дубину од 10 цм. На истом месту можете добити две пуне главе белог лука, оне ће се нормално развијати, јер се налазе на различитим дубинама. Ово слијетање вам омогућава да добијете од 1 квадрата. метар бербе двоструко више.

За информациа

Пролећни бели лук се састоји од неколико редова каранфила (2-3). Пречник зуба 2-3 мм, прекривен сјајним унутрашњим љускама. Главе пролећног поврћа могу се складиштити до годину и по дана. Зимска сорта има 5–8 великих каранфилића распоређених у једном реду око главног стабла.

Зимска стрелица од чешњака, која у јуну ослобађа цветну стрелицу и разликује се од прољећа у богатији и разноликији скуп корисних твари.

Бионнаста за допуну белог лука

Припрема: Улијте 1 кг коприве са 20 литара воде, а за 4-5 дана припремите храњиву инфузију. Разблажите инфузију у односу 1: 3 и нахраните биљке. Ова облога јача биљке и побољшава структуру земљишта.

Услови зрења чешњака на Уралу

Због климатских карактеристика, зимски бели лук на Уралу сазрева крајем јула, а пролећни период сазревања је крај августа - почетак септембра. За формирање величине сијалице, важно је какво ће бити вријеме у љето: ако је љетња сезона суха, луковице и зуби ће бити мали. У случају кишног лета постоји велика вјероватноћа да ће поврће трунути.

Вегетативни период зимског белог лука је 100–110 дана од тренутка појаве првих изданака у кревету, пролеће - 115–135 дана.

Осим генералногправила, треба да знате карактеристике сорте и њихову примену у односу на одређену област. Сорта "Алцор" има вегетацију од 94 дана, отпорна је на гљивичне болести и није подложна вирусу жутог патуљастог.

Још једна сорта зимског чешњака "Новосибирск" добро расте и доноси плодове у уралној клими, његова сезона раста је само 85 дана.

Новосибирскски сорта чешњака добро расте и носи плодове

Али се не ослањамо у потпуности на информације о књизи, већ на просечне податке.Неопходно је пажљиво пратити стање садњеи правовремено предузети мјере, ако је потребно: ђубрење минералним ђубривима, борба против сумње на болест.

Зрелост белог лука

 1. 15-20 недеља пре жетве потребно је зауставити залијевање чешњака како би се заштитиле главе од гљивичних обољења и трулеж. Уклоните цветне стријеле и везати надземни дио чешњака у чвор. То доприноси повећању масе сијалице, шаљући све хранљиве материје за њено формирање.
 2. Пажљиво копајте земљу око главе лука. Љуске морају бити густе и љуске.
 3. Врат лажног стабљика чешњака треба да буде мекан, стабљика, листови жути.
 4. Поклопац сијалице треба да буде напукнут.

Зимски чешњак погодан за узгој на Уралу

Между хибридних сорти чешњака, произведених на Уралу, посебну пажњу треба посветити:

Скифф - средња зимска сорта.Ваге са љубичастим венама. Луковице су мале, јаке. Месо је оштро, укусно, густо. Повећана отпорност на бактериозу, бела трулеж.

Башкир 85 - зимска сорта са кратком вегетацијом (85–90 дана). Сијалице са белом љуском. Сијалице су светло љубичасте. Сорта је отпорна на ресуспендирање, бактеријску трулеж, лук на лук.

Градековски - зима, рано. Период вегетације је 81-86 дана. Сијалице мале 5-6 каранфилића са белом и лила коре. Пулпа је густа, са оштрим оштрим окусом, лила нијансом. Брошке од тамног лила, овалног облика.

Софиевски - високододатна и отпорна на мраз. Пулпа густа са укусом просечне оштрине. Ваге беле са љубичастим нијансама. Отпоран на гљивичне болести. Захтева директан приступ сунчевој светлости.

Разноврсност чесна Софиевски - високоделен и мразовиј

Добриниа је сорта средње зрења. Одговарајући на благовремено заливање и плијевање. Добро чуван, отпоран на гљивичне болести. У климатским условима Уралс се складишти без губитка вањских и квалитетних карактеристика за шест мјесеци.

Лиубасха је зимска сорта, коју карактерише отпорност на сушу и мраз. Чува се (9-10 месеци) без губитка укуса.

Жетва

Када се узгаја чешњак на Уралу, важно је узети у обзир особитости одабране сорте, слиједити правила, утврђене увјете садње, одржавања, наводњавања, плијевљења, климатских увјета. С обзиром на све нијансе, можете добити добар принос чешњака од стотину на Уралуклима.

И пролећни и зимски бели лук, ако се пожање касније, ће бити горе ускладиштени.Његова сигурност и одржавање квалитета зависи од правовременог чишћења.

Правила за уклањање сијалица из земље

 1. Чишћење треба обавити у сухом времену, пожељно у вечерњим сатима или ујутро, када нема жарког сунца, и када врећа у којој се налазе жаруље почне прснути на лијевим цвјетним стрелицама.
 2. Пажљиво извадите главе чешњака са вилама, како не би оштетили љуску и не изазвали болест луковица.
 3. Ставите луковице ископане из земље на сунчано мјесто и добро осушите (4–5 дана).
 4. Пажљиво очистите жаруље прљавштине и залепљене земље.Везати у снопове и покушати да не оштетимо корење и оставимо их за даље складиштење.

Неки препоручују да се свјеже ископани чешњак испере са земље у хладној води.Нека се оциједи и објеси их да се осуше.Након тога, подрежите корење и стабљике.Оставите чешњак у лимбуу још 7-10 дана да се осуши.

Поједини зуби израсли из брошева уклањају се када листови постану жути, касније од усева који се добија из клинчића (средина августа).Немогуће је закаснити са жетвом, јер се тада појединачни зуби почињу поново коријенити и тешко ће их наћи у земљишту.

Појединачни зуби се бирају ручно како се не би оштетио крхки садни материјал, затим се осуше на сунцу 2-4 дана, а затим осуше у добро проветреној просторији везаној у снопове или положене на решетку.

После чешњакасуво, потребно је подрезати корење и стабљике

Крајем септембра, један зуби су посађени у земљу и у јулу прикупљају одличне велике луковице мирисног чешњака.

Како чувати чешњак

У случају биљке осушене на сунцу, корени се секу, остављајући 1-2 цм.на величину сијалица или плетеница у плетеници.Што је већа сијалица, то ће дуже задржати корисна својства.

Када су луковице добро осушене у суспензији, ставите их на хладно место, подрум или фрижидер и чувајте на температури (0–5 степени).Код овог начина складиштења важна је влажност у просторији, а ако је већа од 70%, сијалице ће трунути.

Поврће се такође чува у дрвеним кутијама са отворима за перфорацију у бочним зидовима.

 1. Направите или покупите дрвену кутију (може бити пакет) која одговара вашој величини.
 2. Избушите рупе у бочним зидовима.
 3. На дну, напуните сол слојем (2-3 цм) и ставите слој главе чешњака.
 4. Заменити слојеве соли и сијалица.
 5. Алтернатива за со: дрвни пепео или пиљевина.

Луковице чешњака могу се складиштити у платненим или папирним врећама, у суспендованом стању, чиме се обезбеђује пријем свежег ваздуха и собне температуре од 1-5 степени Целзијуса.

Главе чешњака остављене за складиштење треба периодично проверавати, отклањати оштећене болести и оне које су осушене.То се мора запамтитиПромене температуре негативно утичу на безбедност усева и тајминг.

Људи потписују и саде чешњак на Уралу

Људи у Русији одувек су се разликовали посебним опажањем и мудрошћу. Наши преци су одавно приметили да је засађен зимски бели лук:

  \ т
 1. Када се птице окупљају у јатима и одлазе у далеке земље.
 2. Када се руке смрзну на улици и носе рукавице.
 3. Немогуће је ходати бос по мокром тлу: хладно.
 4. Зимски чешњак засађен је прије почетка посредовања (14. октобар). На овај дан постоје јесен и зима.