Бели лук и његове врсте Чешњак

Чешњак је врло популаран међу становништвом. Свако ко има малу парцелу покушава да посади бели лук. Савршено се користи у кухању, као и као средство против многих болести. Сада сорте чешњака привлаче својом разноликошћу.

Чешњак има много корисних и лековитих својстава

Врсте белог лука

Бели лук је зимска врста и извор. Читајући називе врста чешњака, лако ћете разумети када ћете садити ову или ону врсту. Зимски чешњак се поставља на јесен, прољеће - у прољеће. Зимски плодови производе стрелицу са цватом у којој мале зори лук. И захваљујући томе, може се засадити са зубима, и може се сијати са луком.

Сорте зимског белог лука су плодније од пролећних. А зуби зимског воћа су већи. Али зимски усјеви се чувају лошије, а ако се зими замрзну и ако се мало смрзне. Пролећни бели лук толерише пролећно хлађење.

Сваки тип чешњака има предности, али и неке недостатке.

Разликујте пролећни бели лук одзима може бити на следећим знаковима :

  • Плодови зимских сорти имају штап у средини. Око зуба. Раздвојем клинчића, биће шипка. Пролећне шипке немају.
  • У пролећном чешњаку, зуби су распоређени спирално у 2-3 реда и што су ближе центру, то су мањи. Зимски зуби су лепо постављени у једном реду.
  • Сорте зимског чешњака имају мање каранфилића, али су и велике. Пролећни плодови имају веће зубе, али су мањи и могу се разликовати по величини.
  • Пролећни бели лук не може да производи стреле (осим сорте Гулливер). Зимски чешњак баца стријеле и луковице које се користе за репродукцију.

Летне сорте

Да бисте добили добру жетву, морате разумети коју сорту одабрати. Биљне биљне сорте чешњака морају бити у рано пролеће. Следи кратак опис најпопуларнијих сорти пролећног белог лука.

Пролећни бели лук се сади у рано пролеће чим влага земљишта дозволи

Вицторио

Разноликост средње зрелости, без стрелица, карактерише висок принос. Облик луковице је раван, са љускама жуто-беле боје, тежине око 40 грама. У једној глави може нарасти од 13 до 15 зуба. Сорта има отпорност на болести. Вицторио је савршено очуван. Обдарен полу-оштрим укусом.

Гулливер

Сорта припада средње касним врстама, одликује се високом плодношћу. Једина прољетна сорта која производи стрелице. Плодови су густи, заобљени, али благо спљоштени. Бојаваге прљаво бијеле.Карактерише га отпорност на болести.Гуливер има оштар укус.Лук, у просеку, може да достигне 90-120 грама.На једном воћу само 4-5 зуба, али велики.Ово се може видети на фотографији.Одлично очуван.

Гуливер је један од најоштријих укуса врсте

Еленовски

Припада врстама средњег периода.Сорта јеменовског белог лука се одликује стабилношћу усева и квалитетним плодовима.Главе су густе, заобљене, али спљоштене.Вањске љуске су бијеле, а изнутра кремасте с ружичастим нијансама.Окус воћа је полу-оштар, број зуба на њему достиже од 15 до 18 комада.Глава је мала, маса једне може бити 18–23 грама.

Еленовски је обдарена отпорношћу на многе болести чешњака.Добро чуван.

Иерсховски

Бели лук средње зрелости, без стрела са високим приносом.Плодови су заобљени.Суве беле ваге.Обезбеђен отпорношћу на болести.Укус ове врсте белог лука је полу-оштар.На једном луку може бити од 16 до 25 зуба.Иерсховски је добро чуван.

Соцхи 56

Сорта карактеризира средња зрелост, која даје високе приносе и без стрела.Плодови су округли и благо спљоштени.Ваге на Соцхи 56 суве су беле са љубичастим или ружичастим нијансама.Маса једног плода достиже око 50 грама.На глави има од 15 до 30 зуба.Обдарена разним врстама отпорности на многе болести.

Плод се не разликује превише зачињен укус.Перфецтли савед.

Флавор

Врсте белог лука Флавор припада облику пролећног белог лука.Повукао је узгајиваче из Француске.Ово је стара сорта са одличним тржишним својствима.Зуби Флавора добро пристају и постављају се у два реда, као што је приказано на слици испод.Уз правилну негу, узгој може да произведе прилично велике плодове који могу трајати дуго времена.Укус се цени сталним високим приносима и квалитетом плодова.

Укус - страно бели лук се узгаја у Француској и дистрибуира у Медитерану

Зимски усјеви

Зимски чешњак који је приказан на слици исподза велике плодове.Плодови зимских врста, углавном, производе стрелице.Али постоје врсте овог типа без стрела.Зимски чешњак можете засадити крајем септембра или почетком октобра.Овај чланак наводи само најчешће тражене зимске врсте.

Съдържание на сопствената жеточина зимног чесна на дача не буде тешко

Алкор

Овај зимски тип белог лука који производи стрелесредње сезоне.Раст вегетације траје 80-90 дана.Дужина листова је веома контрастна.Дакле, један лист у дужини расте од 16 до 41 центиметра, у ширини - од 0,7 до 2,5 центиметра.Листовити листови имају прелепу тамнозелену боју са плавом нијансом.Алцор пуца стрелу висине 60-102 цм, са великим луком на крају.

Плодови Алцора нису велики, али густи, заобљени.Једна глава има 4-5 каранфилића ружичасте боје са љубичастом нијансом.Једно воће је у свомтежина од 13 до 36 грама. Алцор је обдарен са светлим оштрим укусом. Али он је слабо заштићен од жутог патуљастог. Алцор-ова врлина је у високом приносу и одличном квалитету плода.

Лиубасха

Љубашин лук је универзална стрела. Одликује се отпорношћу на хладноћу и сушу. Биљка је љубазна и способна је да расте до 100-150 центиметара. Засади на отвореном простору, без сјене. Листови су тамно зелене боје, дужине 35–40 центиметара и ширине до 0,25 цм, а облик плода је спљоштен, достижући масу од 120 грама. Постоје примери плодова Лиубасхе који расту до 375 грама.

Лубубин чешњак је познат по одличном укусу, доброј хранљивој вредности

Плод је покривен сувим љускама беле или ружичасте боје са љубичастим жилама. Има 5–9 зуба на глави. Лиубасхин чешњак има велике зубе и достигне 15-20 грама. Важно је, пре садње, дезинфиковати садни материјал, како би се убила инфекција и заштитило плод од смрзавања.

Антоник

Сорта зимског белог лука са сазријевањем бума и зрења средином сезоне. Лишће богато тамно зелене боје са карактеристичним воштаним премазом. По дужини, листови расту до 34 центиметара, широки - 3,7 центиметара. Плодови Антоника су округли, са масом од 54–72 грама са 4-5 зуба. Плод је покривен сувим љускама сиво-бијеле боје. На слици су зуби беле боје са ружичастим нијансама, различите густине. Пробајте Антоница полу-оштар.

У опису ове сорте означене су таквеврлине:

  • високи приноси сваке године;
  • велики плодови;
  • отпорни на гљивичне болести.

Херманн

Разноврсност зимских сезонских сезона.Листови су тамнозелени са примјетним воштаним цватом, дуљине 60 цм, ширине 2,1 цм.Плод је раван и тежи 42–54 грама.На глави расте шест зуба.Плод је покривен сувим љускама бијеле и лила боје.Зуби Херманн крем боје врло оштрог укуса.Држите Хермана осам месеци.

Добриниа

Ово је касни разред чешњака који производи стрелицу.Период почетка раста лишћа за покривање жутом бојом је 120-130 дана.Листови Добриниа расту у дужини до 55 центиметара, а ширине до 2,5 цм.Лишће је засићено зелено.Добрини бум расте са завојем.Плодови су округлог облика, велики (до 60 грама).

Добриниа се препоручује за кухање, сољење и конзервирање

.Један клинчић тежи око шест грама.Главе Добриниа су прекривене сувим, беличастим љускама.Зуби крем боје, карактеристични по густини.Сорта Добриниа се може чувати око шест месеци.Али обично се плодови ове сорте чувају на 80%.Добриниа љубав за одличну плодност и велике сијалице.

Дубковски

Ово је свестрани зимски тип чешњака са средњом зрелости.Ветација је 98–114 дана.На зеленим листовима је приметан мали.вак цоатингЈедна луковица производи 7-10 листова у облику пера, 34 цм дуга и 1,6 цм широка, а луковице су ломљиве, мале, светло љубичасте боје.Дубковску главу карактерише густина са дванаест зуба.Укус ове врсте белог лука је оштар.Једно воће у маси од око 32 грама.Дубковски је цењен због чињенице да се може прикупити уз помоћ специјалне опреме и може се размножавати булбоус.

Зубренок

Зимски тип чешњака, ослобађајући стрелицу.Тамно зелени листови достижу 46 цм, а ширине 3,7 цм.У поређењу са другим сортама, листови Зубренке су широки.Округли плодови расту до 82 грама.На глави нарасте до шест зуба, светло жуте боје.Зубренка је полу-оштар.Али његова предност је висок принос и велики плодови.

Вредност сорте Зубренок е висок принос, крупни лук и отношение на фусариум

Хеалер

Сорта спада в първа врста.У раним фазама вегетације, Доктор не пуца на стрелу.Раст вегетације је 100-108 дана.Листови су светло зелене боје, расту дужине до 43 цм и до 2 цм ширине.Листови на једном воћу могу бити око 9 комада.Округла глава лагано спљоштена, достигла је 42 грама своје тежине.Лекар се чува скоро седам месеци.Сорта толерише транспорт, отпорна на мраз.

Љубичасти Харков

Зимске средње сезонске сорте белог лука које расту 90–115 дана.Размножава се зупцима и зрачним сијалицама.Отпоран на мраз, волисунсхине Листови љубичастог Харкова расту до 33 цм дужине, ширине до 1,4 цм, а лишће зелене боје са истакнутим воском. На једном воћу расте од 9 до 11 листова. На глави сазријева од 6 до 12 зуба. Плод је обдарен оштрим укусом. Квалитет воћа је одличан. Сорта има високу отпорност на болести и обилан принос.

Богатир

Име Богатир бели лук је добило због прилично импресивне величине плода. Маса једне главе чешњака сорти Богатир досеже од 75 до 85 грама. На глави расте само седам, али доста велики зуби. Богатир је добро очуван и отпоран је на нематоду.