Белгијске плаве краве: карактеристике пасмине Краве

Многи од нас су видјели “алпску љубичасту краву” у оглашавању.Ово је слатка фантазија телевизора, али није потпуно неоснована: ако не и љубичаста, онда сигурно постоје плаве краве, а оне се узгајају у Белгији, где су сада популарне.Иако се Белгија не налази у Алпама.

Белгиан блуе је тешко збунити са другим расама

Белгијска плава крава изгледа импресивно.По изгледу је огромна месна половица, најчешће плавичасто-бела боја (отуда и име расе), тачније - планина мишића.Животиња наликује огромној товљеној свињи или бодибилдеру.Изгледа да је од свих месних пасмина говеда, ово је највише месо на свету.

Историја узгоја краве

Плави бик је био познат у Белгији у 18. веку.У то вријеме, локалне фризијске пасмине - шарене и црвено-шарене - побољшане су уз помоћ крава кратких рогова увезених из Енглеске.Фризијска стока припадала је категорији млијечних производа, а Схортхорн - месу.Као резултат побољшања, одгајивачи су хтели да добију месне и млечне пасмине.Према неким информацијама, у КСИКС вијеку, као додатни материјал додани су бикови Цхаролаиса.Након тога, смер селекције је промењен у правцу продуктивности меса.Неко време белгијске краве су билеслично другима, нешто боље од њих у маси.

Међутим, касније, научници су приметили да је Белгијанац променио ген одговоран за производњу миостатина, протеина који спречава прекомерни раст мишића; створен је ген за „двоструке мишиће“, због чега су краве добиле свој карактеристични изглед.

Мутирани ген откривен је 1960. године, овај пут се може сматрати почетком узгоја белгијских плавих крава модерног типа. Позната је и особа која је свијету представила ово чудо одабира: професор Хансетх из Лиегеа је добио овај облик краве као резултат својих експеримената.

Таква генетска аномалија може се јавити код било које животиње - мачке, пса, чак и мушкарца. То је обично болест; Заиста, прекомерни развој мишића може бити препрека нормалном животу тела. Међутим, у случају крава, све је сасвим супротно - необично велики мишићи су им непорециво достојанство, а животиње практично немају проблема због њих (искључујући тешкоће у раду, које се компензирају царским резом).

Због претјерано развијених мишића, представници белгијске расе често морају направити царски рез

.

Изглед

Упркос великој величини и тежини, животиње белгијске пасмине имају релативно малу висину - њена максимална вредност код гребена не прелази један и по метара. Ноге краве су ниске, довољно широке и мишићаве да подржавају импресивно тело. Крава има малуУ поређењу са главом тела, а задњи део тела (сапи, задњице, доњи део леђа) је веома развијен.Боја - најчешће бела или плава, али постоје и други типови, до црне, ту су мрљасти, шарени и шарени примерци.На кожи доста вуне.Тежина ове животиње може прећи тону.Ово је веома корисно за пољопривреднике. Млечна "компонента" краве је такође импресивна - она ​​даје од 2000 до 4500 литара млека по сезони.

Уз све ове индикаторе, животиње имају мирну и мирну диспозицију.Изгледа да не знају како можете искористити своју предност у мишићној маси.

Български бик је мирна и уравнотежена животиња

Белгијско кравље месо

Белгијско кравље месо није само веће од осталих представника великихговеда: узгајивачи су покушали да га побољшају и квалитативно.Као резултат, испало је меко и сочно, са веома малом количином масти.Такво месо може бити укључено у многе врсте исхране. Што се тиче садржаја влаге, протеина и масти, то одговара пилећем месу, ау њему има много мање нездраве масти него код пилића.

В 100 г маса белгијских крав:

  • протеина - 17,95 г;
  • масти - 5,13 г;
  • влажност - 59,75 г;
  • холестерол - 38,47 мг.

Белгијска раса даје дијететско месо с ниским удјелом масти

Суптилност узгоја

Још једна предност белгијског плавог је брзи развој и сазријевање телади.Плодови се бере за мање времена од другихкраве.Међутим, у узгоју постоје неке потешкоће повезане са појавом животиње.Има ужи карлични отвор, што значи да је готово немогуће родити теле у крави.Већина фарми стога користи царски рез, што је у овом случају норма.

​​

Белгијски бикови других пасмина са стандарднијом градњом могу бити оплођени материјалом. Настале телад је нешто мања по величини, али испорука краве је нормална. Након рођења, таква "полу-раса" има ген двоструких мишића, који му омогућава да нарасте до сасвим нормалних "белгијских" величина.

Белгијски бикови се често користе за укрштање с другим расама

Митови о белој плавој крави

.Могући разлози - његова новост и потреба за топлом климом.Као што је то уобичајено, прекоморска радозналост је обрасла великим бројем митова, чији творци плаше прогресивне пољопривреднике разним "страстима".Каже се да удови крава брзо набрекну, због чега је подложна раној и болној смрти.У ствари, ноге животиње су довољно јаке не само да носе “гомилу мишића”, већ и да се лако и брзо крећу.Мишљење о штетности производа генетски модификованих организама, које укључују и краву, не подлеже критикама: ген који утиче на производњу додатне мишићне масе не представља никакву опасност за људе -напротив, "белгијско" месо је много здравије од меса обичних крава.Велики број наказа, наводно рођених од "белгијског" - то је такође глупо спекулација.

Страх од ГМО-а се претворио у неку врсту религије - или боље речено, он је рођен из религије, а стручњаци кажу да је у већини случајева то неутемељено.

Открили смо да необичне краве са мутираним геном нису опасне и корисне за узгој.Надамо се да ће се једног дана појавити у Русији.Повољни услови за њих постоје барем у јужним крајевима наше земље, гдје је довољно топло и сунчано.