Априцот Цултиватион Цхемалски Априцот

Дуго времена, кајсија је веома популарна култура култивације. Човечанству је познато неколико хиљада година. У почетку, ова биљка је била дивља, али у процесу њене селекције и узгоја, узгајане су многе подврсте. Сви они имају знатно бољи укус од дивљих сорти. Најпопуларније међу баштованима су оне кајсије које су непретенциозне у гајењу, зимско-харди и скороплодни. Међу њима су и кајмалска кајсија и све њене различите подврсте.

Опис сорти

Все подврста на кајмалски марек се добиват в Института за хортикултура на Сибир в град Цхемал.Постоји неколико варијанти ове културе. Сви они имају сличне карактеристике.

  1. Кајсија црвене образе - најнезахтјевнија међу осталима. Добијена је у процесу селекције средином прошлог века. Због својих задивљујућих квалитета, ова сорта је постала основа за узгој других стабала. Најчешћи је Син Црвених образа.
  2. Цхемал Вхите - добивен средином 20. вијека. Ова сорта има посебну лагану нијансу воћа. Ова сорта лако подноси хладноћу.
  3. Кајсија Луцхак Цхемалски је сорта која апсолутно није избирљива у погледу услова раста. Лако толерише лошевременске услове и хладне зиме.
  4. Руди - има мало (око 20 г) плодова. Разликује се горким плодовима, тако често се користи за припрему конзервације за зиму. Популаран код вртлара за дивно прољетно цвјетање.

Карактеризација стабала

Упркос чињеници да су многе сорте отпорне на мраз, углавном се узгајају марелице у топлим регионима. То вам омогућава да повећате принос - на топлом, добро осветљеном земљишту, плодови расту велики, сочни иу врло великим количинама.

Дрво марелице Цхемалски постаје велико када досегне старост од око 20-30 година. Очекивани животни век је различит, у зависности од временских услова. Што је клима блажа, већа је вјероватноћа да ће култура процвјетати више од 50 година.

Кајсија има дугачке густе гране на којима се налазе мање гране. Они формирају заобљену круну, ако није обрезана. Обрезивање мора бити пажљиво, сјетивши се да су најплодније нове гранчице, које су се појавиле прије годину дана. Ако су изрезани неискусни, можете смањити принос стабла за више од 2 пута.

Принос кајсија Цхемалски је изузетно висок. Са стабла старијег од 20 година, можете сакупити до центара воћа.

Карактеристике фетуса

Зрело воће обично се одвија усред љета: крајем јуна или почетком јула. Карактеристика ове сорте је постепени развој воћа. Стога се на једној грани може развити и зелено воће и већ зрело воће.Због тога се берба обично одвија у неколико фаза.Од грана се скупљају зрели плодови, али зелени остају.

Воће након бербе чува се 14 дана.Њихове величине могу варирати, све зависи од сорте.Рудди, нема много великих плодова, а црвено-образна сорта - напротив, имају различита подручја употребе.Од малих плодова пожељно је производити конзервацију - џем, џемове, пића.Велики плодови обично се продају и конзумирају свеже.

Предности и недостаци

По мишљењу свих сорти марелица, Луцак је веома користан у смислу култивације.Они су скромни према условима животне средине, за њих нема потребе да стварају посебне услове.Ово омогућава узгој ове сорте почетницима, јер не захтева посебне вештине:

  • први плодови кајсије се дају само неколико година након његовог засађивања на стално место, и даје пуну бербу после 5 година;
  • ова кајсија је самоплодна: да би доносила плодове, присуство дрвећа друге сорте није потребно, све је то довољно - увек ће бити много плодова на биљци;
  • цветање и плодоношење ове биљке се увек дешава нешто касније него код других кајсија - што га чини тако отпорним на мраз;
  • не плаши се оштрих зимских мразева, због чега је сорта кајмалска врло отпорна на топлоту и сушу.

Као и друге биљке, има своје недостатке.Они су, према опису узгајивача, у великој осетљивости на болести.Ако пролеће или јесенмного кише, лишће и кора могу погодити гљивице, што је врло тешко уклонити.Да би се спријечио развој болести у биљкама, потребно је провести превенцију, редовито лијечити лишће и гране.

Садња и нега

Не препоручује се садња ове биљке у регионима са високим падавинама.Пожељна је блага топла клима.

Боље засадити у пролеће или јесен.Боље је купити једногодишњу биљку са добро формираним кореновим системом.Саднице морају бити припремљене тако да се добро ухвате.Да би се то урадило, пре садње се ставља у раствор који стимулише раст корена.

Јама за садњу треба да одговара величини кореновог система.Стандардне бушотине, пречника до 0,5 м.У њега се ставља младица, коријени су покривени земљом, а на врху се налази слој малча.

Прва година у топлој сезони је обилно залити биљку, препоручљиво је додати минерална ђубрива у воду тако да кајсија добије све потребне храњиве твари за раст.

Закључак

Цхемал Априцот је сорта која је вештачки створена 50-тих година прошлог века.Научници су радили на томе како би постигли бољу отпорност на мраз и принос.Сорте таквих кајсија: бело, ружичасто и црвено-образно, хвале се обилном жетвом сваког лета.Све ове сорте лако преживљавају тешке мразеве, али марелице треба заштитити од прекомјерне влаге - изазива развој разних болести.