Апонскиј лимун Иузу (Иузу) Лемон

Јапански лимун је веома егзотична биљка о којој знају само они који су заинтересовани за њихово проучавање.Зато се ријетко може наћи у кући на прозорској дасци, али фабрика већ има своје обожаватеље на нашем подручју.

Лемон Иузу је необична и ретка биљка

Опис сорте Иузу

Јапански лимун је заједничка биљка за источне земље, посебно за Јапан иКина, а однедавно и њена култивација се проширила на Тибет и Кореју.Ова биљка је добила своју популарност не само због својих плодова, већ и због цветања.Током периода цветања, иузу (или иузу) може да се такмичи у лепоти са стаблима сакуре.За Јапанце, биљка је повезана са најрадоснијим догађајима у животу, оптимизмом и просперитетом.Највећи интерес су плодови дрвета.Када их први пут погледате, чини се да је ово нормална жута мандарина.Али постоје разлике:

  1. Кора иузу-а је нешто грубља од уобичајене мандарине.То је грубље, а његова дебљина достиже пет милиметара.Боја плода варира од степена зрелости плода: од тамнозелене до златножуте.
  2. Пулпа иузу-а, која је суша него обична лимуна, подељена је на неколико сегмената дебелим мембранама.Укус пулпе је опор, кисело, даје траг игала и цвијећа.Месо има мали садржај калорија.

У коре коренског лимунасадржи велику количину витамина групе Б и микроелементе: калцијум и фосфор. А етерична уља направљена од плодова овог стабла су у широкој употреби у медицини као антимикробни и антифунгални лекови.

Захваљујући трпкости и цветним окусима, одушевљење плодова ове јапанске биљке се широко користи у кухању и парфимерији.

Иузу хас беаутифул фловерс

Корисна својства и карактеристике употребе иузу

Зачини, који укључују јапанску лимунову кору или сок, веома су популарни у Јапану, Кини и Кореји. Јухе и умаци се често праве од јапанског лимуна. Жест је савршен за припрему завоја и маринада, а сок се користи као додатак алкохолним или безалкохолним пићима. Често се сирће, џемови, конзерве или мармеладе производе од сока јапанског воћа иузу.Али у кулинарским, не само зрели плодови јапанског лимуна, већ и незрели зелени плодови су тражени.Зелена лимун корица се користи за прављење вруће јапанске зачине у облику тестенина. Поред лимуна, чили паприка и морска сол су укључени.

Медицинске апликације

Иузу се широко користи у медицини. Будући да кора воћа има висока својства фитонцидних и антивирусних својстава, често се користи за лијечење прехладе. У јапанским продавницама можете наћи сируп на бази иузу плодова, који се користи за борбу против прехладе зими.Жлица сока је довољнаразблажите са чашом кипуће воде и лековито пиће је спремно.Континуирана конзумација иузу фетуса у храни омогућава нормализацију рада гастроинтестиналног тракта, побољшање функционисања срца и повољан утицај на крвотворни систем организма.