Антракноза грожђа: лечење и превентивне мере

Антракноза је болест која погађа разне сорте грожђа, посебно оне које су имуне на оидиум и плијесан. Ова болест се одликује чињеницом да може оштетити све дијелове винове лозе: лишће, бобице, изданке и није подложна фунгицидима. Климатски услови као што су висока температура и влажност ваздуха погодни су за његов развој.

Антрацно отношение на листове и грозде

.

Знакови антрацрозе

Препоручују се превентивне мјере како би се избјегла озљеда винограда антракнозом. Под утицајем ове инфекције пре свега падају листови биљке. На њима се појављују мале тачкице смеђе боје, а након неког времена се развијају у велике површине са границом тамне нијансе. Након лишћа оштећене су младе гране.

Антрацно се брзо шири.Појавиле су се мале тачке које се одмах проширују и покривају целу површину листа грожђа, које добија прљаво ружичасту нијансу.Ширење болести доводи до тога да листови биљке постану жути, савијају се и отпадају. То узрокује губитак не само жетве, већ и самог винове лозе.

Од листова, антракноза прелази на стабљику и младе избојке. Овај комад грожђапочиње да се прекрива тамним тачкама.Они расту, продиру у стабљику и шире се.Стабло почиње да се разбија и ломи.

Уз недовољну количину влаге, гране и изданци се исушују и као резултат постају мрвљени.Висока количина падавина је узрок развоја гнојних процеса.Најосетљивији на ефекте антракнозе су цватови, гребени и петељке грмља грожђа.

Болест се може проширити на бобице.На њима се појављују тамне мрље боје љубичасте средине, које избијају у бобице.После одређеног временског периода, плодови грожђа пуцају, суше и падају.

Због брзог ширења антракнозе и оштећења плодова, лишћа и стабљика грожђа, неопходно је брзо спровести превентивне мјере за његово отклањање.

Антракноза грожђа се карактерише карактеристичним тачкама на листовима

Узроци болести

Антрацносе је гљивична инфекција која се може наћи на грожђугрмља и не знају се све док не буду повољни климатски услови.Зимски мразеви не утичу на његов живот. Гљива остаје на палим листовима и клицама, а на пролеће, са повећањем температуре, почиње да делује.

Оптимални временски услови за његов развој је присуство температуре од 25 до 35 степени при високој влажности.Главни разлози за ширење болести су:

  • великипадавине, град;
  • неправилно обрезивање грмља;
  • механичка оштећења стабљика;
  • низки количества на гнојили на калиј фосфат;
  • кисело или слано тло.

Опасност од гљивица је што се брзо преноси са једног грма на други уз помоћ ветра, кише или специјалних алата који се користе у башти.

Вруће и влажно време изазива развој антракнозе

Методе контроле

Ако се антракс не спријечи, потребно је почети са третманом винове лозе.Прво се морате ријешити погођених подручја биљке.Да бисте то урадили, уклоните гране и лишће које су биле изложене гљивицама и спалите их.Тада се препоручује да се виноград третира концентрованим раствором бордово смеше.

Први третман треба обавити када дужина младих грана достигне 10 цм, а након отприлике двије седмице потребно је још једном прскати, али се препоручује да се смањи концентрација супстанце.

Да би третман био ефикасан, потребно је осигурати да кориштени лијек не тече на тло, већ на дно комада.Стога прскалица треба бити са малим отворима.Прерада винограда се препоручује увече или рано ујутру.То ће помоћи да се избегне опекотине од сунца, јер се ово доба дана одликује смањењем активности.

Да консолидира дејство на третман и профилакса после две недели,да обради грмље грожђа са раствором бакар сулфата.

Народни лекови и лекови се не разликују по високој ефикасности, посебно у завршним фазама развоја гљивичне инфекције. У овом случају, за третман винограда, потребно је користити системске фунгициде који савршено уклањају инфекцију. Новина у области баштованства су биолошки производи који се деликатније носе са болешћу.

Прскање винове лозе треба вршити систематски са интервалом од десет дана. Препоручује се минимизирање залијевања биљака. Не заборавите на превентивне мјере. Могу спријечити појаву инфекције, ау случајевима њеног формирања, лакше и брже ће се третирати грожђе.

Раствор бакар сулфата је ефикасан у превенцији антракнозе

Превенција антрацрозе

Главни начин превенције антрацнозе је правилна нега. Пре свега, не би требало да дозволите прекомерни раст грма. Да бисте то урадили, потребно је систематски орезати и пуцати саднице. Такођер је потребно дезинфицирати вртне алате, као и лишће грожђа с концентрираним воденим отопином калијевог перманганата.

Неколико дана пре почетка интензивног цветања грожђа грожђа потребно га је третирати раствором од 1% бургундске мешавине или хлор диоксида. Поновљено прскање би требало бити двије седмице касније. Ефикасан лек је опрашивање грмља сумпорним прахом.

Јесен прунедгране грожђа морају бити спаљене. Тло испод грмља мора бити добро орањено, залијено и покривено. Размак између засада је ископан, а корови уклоњени. Такве активности ће помоћи да се смањи ризик од ширења гљивица.

Калијум-фосфорна ђубрива се препоручују као виноградска ђубрива. Са тешким и честим падавинама, потребно је повећати број спрејева са бургундском мешавином или другим препаратима, посебно када се узгајају сорте грожђа које су подложне инфекцијама.

Врло често, оне биљке грожђа које су отпорне на заразу плијесни, сиве трулежи, оидиума су захваћене гљивицама. У овом случају, правилно спроведена превенција ће помоћи да се очува усјев и сам грожђе.

Опасност од антрацнозе је у томе што због брзог ширења у неколико дана, цијели виноград може умријети. Због тога је важно правилно одржавати и спроводити неопходне мере за спречавање ширења гљивица, посебно у присуству повољних временских услова.