Америцан Грапе Цлустер

Виноградарство је једно од најважнијих подручја пољопривреде у Америци. У колекцији неких сорти грожђа, Америка се налази на првом месту и заузима позицију у другим сортама у првих пет земаља.

Грожђе се узгаја широм Сједињених Држава

Грожђе у Америци

Америчко виноградарство је подељено на неколико области:

 • узгајајући суши и производећи грожђице, стотине хектара земљишта се издваја за ово подручје
 • гајење сорти вина, које заузимају пет хиљада хектара земљишта;
 • садњу врста столова, потрошили су тридесет две хиљаде хектара земљишта.

Америка, тј. Напредна виноградарска Калифорнија, заузела је прво мјесто у узгоју и производњи грожђица из сорти кишмиша. Америчке земље су подељене на јасне границе, где се развијају различите сорте и правци.

Култивација се врши у свакој америчкој држави, али у мањем обиму.Дио производње конзумирају сами пољопривредници, дио се продаје свјеже, али се велики дио, односно половина усјева шаље у производњу вина.

Напредна стања производње грожђа:

 1. Нев Иорк и Мариланд.
 2. ВестернВиргиниа и Мицхиган.
 3. Вашингтон и Пенсилванија.
 4. Охајо и Орегон.
 5. Аркансас и Миссоури.
 6. Ајова и Илиноис.
 7. Северна Каролина.

У другим државама виноградарство цвета више као домаћинство.Сјеверна Америка је постала главни извор узгоја различитих врста грожђа.Данас се у Калифорнији узгаја више од шездесет сорти америчког грожђа.

Следователни сорти се изнесуваат на извоз на сортите американската селекција и производство:

 • Кардинал и Емпероне.
 • Перлет и Рибиер.
 • Бели кишмиш.

Америчко виноградарство се разликује механичким начином садње.Ручни рад за негу биљака сведен је на нулу.Прерада, ђубриво и заливање се обавља механички.

Напредак у америчком виноградарству достигао је механичку бербу грожђа.У овом тренутку то је могуће само са биљкама које имају дуги чешаљ.

​​

Овисно о индивидуалним карактеристикама грожђа и расту његовог винове лозе, амерички фармери користе различите врсте носача и методе резања постројења.

Грожђе Рибиер представља значајан дио америчког извоза

Америчке сорте

Узгој грожђа у САД броји око двадесет осам сорти.Они се класификују по класификацији према Витису.Дивљи повољни услови за раст су шумске зоне и ријечне обале.

Када су амерички земљопосједници покушали да растуу њиховим земљама сорте европског грожђа нису успеле. Бесмисленост ових покушаја била је последица чињенице да европске сорте нису могле да издрже напад гљивичних обољења и ефекте филоксере.

Као резултат америчког узгоја са европским сортама, испоставило се да се појављују сорте које могу расти и донети плодове упркос болестима. Ове врсте су постале извор Исабелле. Цонцорд, Лидиа и друге сорте.

Нови амерички хибриди добијени су вештачким преласком различитих врста. Сљедеће групе америчког узгоја су нам се свидјеле:

 • Рипариа.
 • Рупестрис.
 • Берландиери.
 • Монтикола.
 • Лабруска.
Ове групе су прихватљиве за раст на нашим земљама због отпорности на филоксере и гљивичне болести. За зоне у којима је филоксера учестали посетилац, виногради се узгајају садњом америчких сорти са хибридним сортама (при чему су укључене и врсте америчке селекције).

Графт на америчкој сорти може спасити грожђе од филоксере

Рипариа Гроуп

Група Рипариа одредила је шуме и ријеке широм Америке као повољне локације за раст и развој. Ови виногради су средње величине. Њихови листови расту и изоштравају се на крајевима. Жетва даје мале гроздове са средње јаким бобицама, осебујним биљним укусом и црном бојом, како саме бобице, тако и сока.За садњу ове групе америчког узгојаПрикладна су тла са пјесковитом и мјешовитом земљаном структуром. За узгој ове групе важно је садржати хумус, он би требао бити богат.Ако земљиште садржи креч, садни материјал ће умријети или се неће укоријенити.

Ова селекција производи винограде који могу расти и развијати се чак и на ниским температурама.Садница се брзо укорени на месту и расте отпорна на гљивичне болести.Ако се саднице сади са овом групом, оне ће бити рано и приноси ће доћи неко време раније.Узгој се користи за пресађивање с другим сортама или узгојним хибридима заједно с грожђем еуропског узгоја.

Рипариа грожда дает четките средне чемпионата с черними плодовами

Размесение Рупетрис

В центре и на југу Америке распространава рупетрис группа, что отображаетса.отворена подручја са много светла и топлоте.Избоји расту на пузљив начин.Рупетрис се разликује по тамним изданцима од једне године.Имају мале удаљености између чворова и малих листова.Жетва се добија малим гроздовима и округлим малим бобицама црвене боје.Окус усева ове групе је такође и травнат.Погодне структуре тла су глина са камењем.Сорта отпорна на суву климу.Важно је засадити групу на мјесту са малом количином вапна у тлу.

Група може толерисати мраз до двадесет осам степени.Жетва долази у просјеку у смислу брзине.Овај изборпогодан за укрштање са европским сортама.Отпорне на гљивичне болести, добро реагују на трансплантацију, јер се убрзо укорени.

Из ове групе изведена је секундарна, која је у стању да расте у условима високог садржаја вапна у земљишту.Пошто је брзина сазревања усева ове групе спора и грожђе сазрева касно, боље је не прећи га да би се уклониле групе грожђа из северног региона.

Грожђе Рупетрис је изузетно отпорна сорта

Берландиери Гроуп

Главне површине за узгој су центар, југ и север Америке.Постројење има твинерску структуру.Жбун ће расти у просечном износу.Боја једногодишњег пуцња је браон.Берба грожђа има мале листове.Величина хрпе је неуједначена, бобице су мале и округле у тамној боји.

Одлично за кречњачко земљиште. Разликује се по отпорности на филоксере и гљивичне болести, погодне за укрштање са сортама европске селекције. Обезбедити вртлару висок и сталан принос, дуговечност и одличне укусне особине грожђа.

Ова група дуго пролази кроз сезону раста и саднице не преживљавају добро.морају бити изоловани како би се избјегло смрзавање у зимском периоду.Ова група се користи за повећање издржљивости постојећих врста, како за ову болест тако и за садржај вапна у земљишту.

Грозје Берландиери производи црне плодове средње величине

Монтикола и Лабруска специес

Они расту у централним регионима Америке. Вањске карактеристике су сличне рупетрису. Али ова група није грожђе. Расту врсту пењања. Позитивне особине ове врсте су да биљка одбија филоксеру и толерише висок садржај вапна. Биљка не расте много, а саднице не преживе добро. Група није уобичајена у Русији и користи се за вакцинацију.

Лабруска се гоји на југу и северу. Није отпоран на филоксере, али није изложен гљивичним болестима.Биљка је група винове лозе, пречник трупа расте на двадесет пет центиметара. Бег од једне године стиче смеђе нијансе. Гомила врста средње величине са црним округлим бобицама, карактеристике окуса су добре, са необичним укусом јагода. Отпоран је на мраз и подложан је нивоу вапненог тла. Користи се за узгој хладно отпорних сорти.

Грожђе Лабруска има пријатан окус јагоде

Правила локалног старања

Основу његе садног материјала представља изглед гроздова и бобица. Да би гомила била привлачнија и укуснија, неке од цвасти су уклоњене. Тежина грозда расте за осамдесет процената ако се врши стањивање.

Требало би такође да уклоните кластере да бисте спречили преоптерећење кошнице. То вам омогућава да повећате тежину грожђа за тридесет процената. Ако се узгаја грожђе без коштица, врпце се врше прије цватње или послије.

Заливање виноградаобавити у припремљеним браздама или наводњавању.Осим тога, врши се обрада тла и уклањање корова.Грожђеузгајају се у Сједињеним Државама, карактерише их инфекција са разним болестима.Они постају плијен гљивичних болести, филоксере и вирусних болести.Да бисте се заштитили од ових болести, морате пажљиво одабрати садни материјал.

Оидиум, антрацносе и плијесан су уведени из Америке, виногради америчких сорти често су изложени црној трулежи.Постоје многе друге врсте гљивичних обољења која оштећују винограде у Америци.

Не само да постоје болести које оштећују повртни дио грожђа.

 1. Плави калуп.
 2. Црни калуп.
 3. Ризопус.
 4. Сива трулеж.
 5. Кладоспориоза.

Ове гљиве могу прећи из бобица у друге делове биљке и манифестовати се у растућим и већ убраним усевима.

Грожђе које се узгаја локално континуирано се прерађује ради заштите од болести.Након жетве, он се фумигује са посебним средствима да би се заштитио на овом нивоу.

Корени систем садног материјала који расте у Америци често постаје жртва болести.Изложен је разним врстама трулежи, питиази и другим врстама гљивица.Да би се заштитио коренски систем, третира се различитим лековима користећи угљендисулфид.

Америчке сорте биљака садрже велики број група. Главни недостатак ове групе је подложност свим врстама болести.