Аисхирскаиа пасмина домаћих крава: карактеристике крава

Садржај
 1. Карактеристике
 2. Раст продуктивности
 3. 9) Предности пасмине

Аисхирска врста крава је прилично честа врста у савременом сточарству.Пољопривредници више воле узгајати ову расу стоке, јер је карактеристична по атрактивним показатељима за узгој.

Аисхирна врста крава је веома популарна међу фармерима

Карактеристике

Препоручује се да се обрати пажња на сензационалне предности ајсирске пасмине крава. Појединац се не разликује у великим димензијама тела - висина достиже 125 цм, а просечна тежина се креће од 460 до 750 кг.

Састав представника пасмине је пропорционалан, што чини стоку сличну другим кравама:

 • тело је кратко;
 • леђа равна и широка;
 • груди су уске;
 • зглобови се одликују повећаном флексибилношћу, а кости су танке, удови су равни;
 • глава уска, не импресивна величина;
 • рогови су лагани и имају облик лире.

Прилично је једноставно наћи краву такве пасмине у стаду, јер је њена вуна значајно различита у шареној боји - на опћој бијелој позадини постоје мрље црвене и смеђе нијансе.Дешава се да у боји појединца доминира одело црвене боје - таква карактеристична карактеристика овог одела је норма, па не захтева искључивање животиње из узгоја.

Аисхирскии крава се лако уочава, захваљујући карактеристичној боји

Продуктивност пасмине

Карактеристика овог индикатора је важна за пољопривредника који се бави профитабилним узгојем крава. Користи су одмах уочљиве, тако да узгајивачи покушавају да дођу до ових одређених крава на фарму.

Телад се рађа са масом од 25-30 кг, тако да у време рођења не долази до готово никаквих компликација. Честа је чињеница да глава на рођењу тежи неколико килограма више од јунице. Током године, сваки појединац умножава тежину буквално 10 пута. Такав резултат може се постићи само редовном, правилном његом, одржавањем и исхраном.

Женске пасмине се разликују од других крава у брзом сазријевању - могу бити осјемењене када су старе 18 мјесеци.

Први потомак женке може донијети већ у доби од двије године. Стручњаци цијене ову расу и лијепу вимену, која је различита еластична кожа и има облик исправне здјеле.

Ајсирска крава доноси прве телад у старости од две године

За годину Ајсирска крава даје око 7000 кг млијека. Квалитет производа одликује се високим перформансама које ће учинити да сви фармери буду сретни. Ова предност се постиже захваљујући:

 • низак садржај ћелија ткива у млеку;
 • правилан баланс протеина;
 • у овом производу се појављују чак и мале масноће глобуса.

На основу млека добијеног од ових крава, многи модерни произвођачи производе искључиво висококвалитетне дјечје производе.

Вредност у смислу смјера месапривлачи пољопривреднике, јер у биковима ове пасмине ова цифра достиже 50% укупног приноса на клање. Добри и перспективни бикови се константно користе за осјемењивање женки других пасмина како би се значајно повећао ниво различите продуктивности млека, утицали на корисне показатеље и квалитет млека и његов садржај масти.

Такве карактеристике привлаче пажњу.Нема проблема са узгојем пасмине ако се правилно приступи овом процесу.Краве нису склоне болестима, имају стабилан имунитет.

Аисхир краве имају добар имунитет

Предности пасмине

Прегледи пасмине Аисхир звуче само позитивно и изузетно позитивно за узгајиваче:

 1. Лако је и прилагођава се клими у којој морате стално живјети и умножавати се.
 2. Одлична асимилација хране, крава је непретенциозна у њези.
 3. Разликује се јаким, добрим здрављем и повећаном активношћу.
 4. Лако се телета, доноси здраво потомство од 2 године.
 5. Користи се за трајно и добро утврђено укрштање са женкама млијечних пасмина.
 6. Профитабилна у смислу финансијског и економског правца.

Један недостатак је сложена природа и темперамент.Активне и веселе животиње карактерише повећана агресивност, али су стидљиве.

Пасмина има много позитивних тачака, па је популарна међу искусним фармерима.

Уз правилан узгој добија узгајивачздраво млеко, здраво потомство.Нема потешкоћа у збрињавању, тако да не морате бринути о болестима и другим проблемима који се јављају у другим уобичајеним млијечним пасминама.