Агротецхника узгој шљиве Хармони Плум

Свака сорта шљиве се разликује не само по техници узгоја, већ и по укусу, као и по употреби у кухању. Хармони Плум - сочна и слатка сорта, погодна за израду компота и свих припрема за зиму. Осим тога, ова култура добро преживљава и стабилно доноси плодове у топлој климатској зони.

Сортне карактеристике културе

Црвена, самоплодна сорта Хармони, распрострањена на југу наше земље, позната је по слатким и сочним плодовима. Дозријевање се одвија крајем јула - почетком августа.

Хибридни облик је развијен у Истраживачком институту у Мицхуринску. То је само-плодна сорта, па јој не треба опрашивање инсектима.

Према опису, култура се разликује по следећим карактеристикама:

 • Постројење средње висине са изданцима близу дебла.
 • Листови су овални, на крају, светло зелене боје.
 • Цвјета густо, бело цвеће.
 • Има високу отпорност на болести.
 • Вреднован због високог укуса и разноврсности.апликација.
 • Захтевајући временске услове - воли топлу и умерену влажност.

Овај усјев припада хибридима средње сезоне - масовно дозријевање плодова у неким регионима почиње већ у другој деценији јула.

​​

Воће

Шљива мале величине са добро одвојивом кости. Месо је веома слатко и сочно, златно браон. Кожа је густа, тамноцрвена боја са благим воскастим премазом. Просечна тежина плода је 30 г. Уз добру негу и услове за узгој шљива су веће - око 60-70 г.

Округле плодове понекад се може модификовати и добити издужени облик. У плодној години, воће које виси на дрвету дуго времена исушује и губи свој укус. У мокрим временским условима они се разбијају, па их треба уклонити на вријеме.

Хармони Хибрид спада у групу десертних сорти. Од ње се праве разноврсне делиције и пића - џем, џем, џем и безалкохолна пића.

Растуће

С обзиром на опис, испуштање сорте Хармони је хировита култура и захтијева оптималне услове за раст и одржавање.

Карактеристике слетања

Ово је биљка која воли топлоту, тако да је треба засадити на сунчаном мјесту гдје нема вјетра. Догађај се одржава у прољеће, када се тло загрије на температуру од 8-10 ° Ц. Технологија садње дрвета састоји се од неколико фаза.

 1. Прво изаберите локацију. Најбоље место за слетање ће бити падина са дубоким проласком подземних вода.
 2. Јама за слетање се бере месец дана пре садње саднице.Димензије морају бити у складу са димензијама кореновог система.Хранљиве материје из баштенског тла, хумуса и дрвеног пепела заспају на дну у односу 5: 5: 1.
 3. Пре садње биљке потребно је извршити детаљну инспекцију.Важно је да је коренски систем здрав, а надземни део (избојци и пупољци) жив.
 4. Сви скупљени делови морају бити уклоњени.
 5. Ако користите младице са отвореним корењем, онда их треба намочити у глинену кашу неколико сати.Раствор се припрема на следећи начин: 5 кг глине конзумира се за 5 литара воде.
 6. Сорте Хармони шљиве воле простор, па када се сади, посматрајте удаљеност од око 3 м.
 7. Возите дрвени или метални удео у јаму мешавине хранива, затим спустите корене биљке и поспите је обичном земљом.Да би се земљиште добро фиксирало око доброг гажења.
 8. После садње, дрво је везано за клин, обилно заливено и засуто са баштенским земљиштем, тресетом или иструнутим гнојивом.

Основна нега

Да би се постигао одличан принос и ојачао имунитет дрвета против болести и штеточина, воћна култура треба компетентну негу.

Заливање

Током целе вегетације, земљиште се 5 пута навлажи око круга дрвета.Први залијевање је на почетку прољећа, затим прије цвјетања и након њега.Потрошња воде је 20 литара по биљци.За вријеме излијевања воћа, доза се повећава на 40 литара.То боостзимска издржљивост усева и заштита од смрзавања зими, месец дана пре очекиваних мраза, испод сваког дрвета се сипа до 80 литара воде.

Храњење

Уравнотежена исхрана обезбеђује интензиван раст, заштиту од болести и добар принос.У рано пролеће, воћњак шљива се храни препаратима азота.2 недеље пре цветања и током фазе сипања, дрвеће се напаја азотно-калијумовим и фосфорно-калијумим ђубривима.

Посљедња храна се одржава у јесен, након што је дрво испустило лишће.Тло је посуто органском материјом (компост или иструнути стајњак).Затим направите дубоко подручје за копање.

Припрема за зимовање

Упркос чињеници да је ова сорта отпорна на мраз, у првим годинама живота потребна је заштита од мраза.Да бисте то урадили, извршите следеће мере:

 • , круг близу лаја је обојен са отпалог лишћа, пиљевином, или иструном стајњаком;
 • Доњи део трупа и скелетне гране прекривени су крзненим гранама од смреке или лутрасилом.

Уклањање избојака

Сваке године, са почетком пролећа, шљива повећава раст корена, који исисава све сокове и хранљиве материје из матичне биљке.Због тога се периодично уклања резањем заједно са коренима.

Обрезивање

У процесу раста, шљиву треба редовно обрезивати сваког пролећа.Проводи се као формативна и санитарна фризура.

 • У првој години живота средњи водич је скраћен на висину од 60 цм.манипулација ће стимулисати раст скелетних грана следеће године.
 • У другој години, средишњи проводник се скраћује на трећу дужину, а бочни изданци се режу на дужину од 20 цм.
 • У наредним годинама, скратите све изданке на 15 цм. Такође, све ломљене, смрзнуте и сушене гране су подложне сечењу. Да би се спречила појава штетних инсеката и болести, неопходно је редовно изравнати круну.
 • Поступак помлађивања се изводи за осму годину стабла. Сви избојци у доби од пет година су преполовљени, а млади раст је 1/3 дужине.

Превенција болести и штеточина

Без обзира на услове узгоја и пружену негу, увек постоји ризик од добијања болести и паразита. Да би се од тога заштитило дрво, неопходно је спровести низ превентивних мера:

 • годишње врши санитарну резидбу;
 • хранити дрво хранљивим састојцима који повећавају отпорност болести;
 • одржавати чисту локацију - правовремено уклонити коров, уклонити отпало лишће и плодове;
 • водити дубоку јесенску област копања; да би се спријечило рано прољеће, круна стабла и подручје круга дебла обрађени су бордовском смјесом или бакарним сулфатом;
 • прије почетка хладног времена производе бјеланчевине трупаца гашеним вапном.

У случају лезије, користе се хемијски препарати системског деловања - фунгициди и инсектициди. Обрада листова се обавља неколико пута и обавезна је мјесец дана прије жетве.

Закључак

Због својих јединствених својстава - добре зимске тврдоће, доследно високог приноса и одличног укуса воћа, ова сорта је постала раширена међу вртлацима.Уз минималну бригу можете узгајати снажно дрво и уживати у његовим укусним и мирисним плодовима сваке године, како свјежим тако и куваним.