Агротехничка правила за парадајз парадајз

Међу универзалним сортама парадајза истиче се парадајз Бобцат. Комбинира одличне карактеристике окуса са доследно високим приносом. Да би се то постигло лако, уз мало труда приликом слијетања. Даља брига захтева скрупулозност и доследност, а резултат у облику лепих плодова неће вас чекати.

Оригин

Сорта рајчица Бобцат потиче из Холандије. То је хибридни бренд нове генерације. У Русији, ови парадајзи су добро коришћени. Сорта је уврштена у Државни регистар 2008. године. Главно место узгоја идентификовано је у јужним регионима.

Сада парадајз Бобкат припада универзалним сортама према опису и карактеристикама. Има бројне предности, укључујући могућност узгоја парадајза за појединачне фарме и за продају у великим количинама.

Појава грмља и воћа

Грмље Бобцат рајчица се може приписати средњој висини, приближне висине 60 цм, али понекад расту и до 1 м. Још један знак Бобцат сорте грмова је матична биљка, која подразумијева минијатурне величине коријенски сустав.

Опис изгледа парадајза Бобцат: округли облик плода, често има ребра на стаблу,неки примерци су спљоштени.

Просечна маса Бобцат воћа је 180 г, али тежина многих примерака прелази ознаку од 200 г. Маса плодова се повећава како сазревају. Али са продуженим плодовима, величине парадајза су исте током времена.

Карактеризација рајчице Бобцат у зрелом стању указује на богату црвену боју. У плоду има најмање 4 коморе за семе. Постоје сви разлози да се ове парадајзе припишу касним сортама - сазревају не раније од 120 дана после садње.

Плод је често обилан: од 1 квадрата. м може прикупити 5-6 кг, неки вртлари могу повећати ову бројку на 8 кг. Значајно је да се усјева појављује чак и са недовољном негом биљака.

Употреба

Према опису Бобцат рајчице, може се судити о његовим особинама. Под густом и сјајном површином поврћа лежи њежно месо са густом структуром, чији укус доминира киселином, сува материја је око 6%. Употреба воћа ове сорте је различита:

 • свеже поврће је веома укусно;
 • карактеристичан укус рајчице Бобцат дозвољава да се кува сок од парадајза из њега, залијепи, испостави се да је засићен и хранљив;
 • Многе домаћице могу сачувати ове рајчице, јер не пуцају.

Воће сорте Бобкат не боји се транспорта на велике удаљености. Чувају се у одговарајућим условима најмање месец дана.

Узгој

За узгој парадајза Бобкат може бити у отвореном тлу (углавномна топлим теренима) или у стакленицима

у регионима са хладном климом, где је могуће расти током целе године.

Неопходно је сијати неколико мјесеци прије садње на отвореном тлу.Због хибридне сорте, семе се може добити само у продавницама.

Неопходно је спустити семена у стимулатор раста.Препоручљиво је купити мешавину земљишта, али можете је сами формирати.Потребно присуство хумуса у њему.

Прије стављања сјемена у земљу, треба га дезинфицирати калцинирањем у пећници или калијевим перманганатом, захваљујући којем ће Бобцат у будућности боље расти.

Опис на условиата за размесение на семена на рајчето Бобцат:

 • необходимо јаки контејнери или посуда;
 • удаљеност између семена треба да буде 2-3 цм;
 • семе треба спустити у земљу 1 цм;
 • искрцавање би требало да буде обилно покривено земљом и водом;
 • захтева филмски поклопац на врху;
 • Контејнери би требали бити у топлој просторији;
 • потребно је редовно наводњавање и осветљење, подстиче се додатно вештачко осветљење;
 • након појаве 1-2 листова, треба узети пик у одвојене посуде.

Садњу Бобцат парадајза у отвореном тлу треба обављати у топлом времену.Прво треба да ставите саднице на улицу, али да избегавате сунце, на неколико сати да се стврдне.

Приликом садње садница потребно је придржавати се следећих услова:

 • спровести деконтаминацију земљишта са бакарним сулфатом;
 • мешавина земљишта требауносе хумус или дрвени пепео;
 • између садница треба да остане до 50 цм;
 • за слабе саднице је потребна снажна и поуздана подршка.

Царе

Једна од најважнијих активности за парадајз је заливање, Бобцат парадајз није изузетак.Стална влажност није увек благослов за рајчице, јер изазива трулеж коријена.Поврће може да ради без воде неко време.Топлота за њих такође није реченица: довољно је да се парадижник залије неколико пута недељно.Важно је да се вода задржава у земљишту.

Међу неорганским ђубривима, азот доноси највећу корист, повећавајући број плодова.Не радите без органског узгоја.Током вегетације, корисно је дати комплексна минерална ђубрива од парадајза.

Склоништа за зиму су потребна за младе саднице које расту на северном терену.

Нема потребе за везивањем грмља рајчица - усјев неће пасти на земљу.Бочни избојци - пасторке - не морају увек да се уклањају, а велико лишће треба одложити на време.Међутим, важно је да се земљиште сеча са сијеном или сламом за контролу корова.Неопходно је правилно формирати грм у 2 стабљике - то ће позитивно утицати на плодност.

Многи вртлари засадју Бобкат парадајз због свог имунитета према Фусариум и Вертициллиа, болести које често погађају биљке из породице сланина.

Треба предузети превентивне мјере - прегледати грмље, ријешити се корова, попустити земљу, избјегавати прекомјерну влагу.Међухемикалије најефикаснији инсектициди.

Још један напад сорте Бобкат је инсект бијеле мачке, из којег ће спашавати лијек Цонфидор.Често биљка напада лисне уши, којима се можете борити са домаћим решењима.