Афричке значајке ноја Острицхес

“Хеј ти, мала птице! Летите са мном! ”- запамтите речи вољене од многих у прошлости цртаног филма. Одмах се појављује у сјећању афричког ноја, јаког, лијепог.

Афрически ној - птица позната свима од детињства

Карактеристичне особине нојева

У живом свету, афрички ној је највећа птица. Њена висина достиже два и по метра, а тежина досеже 180 кг. Они се хране биљном храном, али не избегавају инсекте, мале кичмењаке. Често, ратити не гутају на свим јестивим предметима: крпе, орахе, комаде гвожђа, песак.

Очи птица су превелике. Дебеле, тамне трепавице их штите од прашине, песка, прљавштине. Афрички нојеви имају овално тијело, прекривено меким перјем, слично као доље. Пилићи имају тамније перје од одраслих птица. Ноге - понос и заштита. Они су јаки, дуги, имају само два прста.У време опасности, афрички ној може да достигне брзину од око 70 км /х.Врат представника ове врсте је дуг. Помаже да се са високих стабала добију сочни листови, прилика да се на време уочи опасност. Ратити не могу да лете (тежак терет, лабаво перје), иако су њихова крила развијена и јака.

Послужитекрила да привуку супротни пол у сезони парења. Брачни плес подсећа на црне тетријебове, шумарке. Главни мужјак је у стању оплодити све женке, али помагање инкубацији јаја ће бити само једна од њих - доминантна.

Африканскиј ној от мушкаа работает своу раскошно перје да привлече женсине

.

Прикази

Ова птица припада породици нојева. Било је једном пет врста. Од 1966, сиријске врсте су сматране изумрлим.Остали су: обични, сомалијски, масајски и јужни. Одликују се нијансом перја, бојом врата.

Структура тела ноја

Тијело ратита прекривено је перјем, равномјерно распоређеним, без икаквих празнина. Њихова пера су мекана, коврчава, невезана, као и друге птице. Прсни мишићи су слаби, грудни кош је раван, лишен кобилице (отуда и име ратита). Распон крила од два метра, али због специфичности перја, слабих мишића, недостатка клавикуле, птица није прилагођена лету. Кости скелета су јаке. Одсуство унутрашњих шупљина није погодно за планирање. Нојеви немају гушавост. Фекалне масе, урин су одвојене једна од друге, за разлику од других чланова класе.

Слаба крила ноја не допуштају да се уздиже

Станиште

Представници породице нојева живе на најтоплијем континенту наше планете са обе стране екватора. Нојски мужјак је полигаман. У његовој породици има неколико женки, иако један од њих издваја. То је био онпомаже у инкубацији пилића, расту, бризи за потомство.Главна дама има мало привилегија у стаду.

Веома често се ној слегне зебрама и антилопама.Потоњи немају ништа против, па им чак дају и богатију храну.

Он има дуг врат, оштар вид, оштар слух.Тешко је ухватити непријатеља.Ној ће сигурно приметити непријатеља, упозорити на опасност свих у блиској околини.Он је у стању да примети предатора на удаљености од више од пет километара.Уочивши опасност, птица даје гласан крик, трчи да трчи.Брзина кретања у тренутку опасности може прећи 70 км /х.

Ној има одличан вид и види предатора на удаљености од 5 км

Карактеристике птице

Добро је позната чињеница да нојеви не лете.Не могу летјети због карактеристика структуре костура, перја и велике тјелесне масе.Али они се крећу брже од коња.Чак и мали нојеви у доби од око мјесец дана већ су у стању трчати брзином од 50 км /х.Ово није њихова једина карактеристика.

Нојеви се разликују од осталих чланова класе у структури прстију.Имају само два прста. Један од њих је напаљен.Много помаже при ходању, великим тркама.Дуга канџа на палцу наликује копитима камила.Дословни превод имена ратита у руском звучи као "врабац-камила".

Друга карактеристика је јаје.Афрички ној има највеће јаје.У једној таквој лако стане 24 пилетине.Акоако се упореди са величином птице, онда ће тај однос бити нешто мањи него код пилића.

Горе је поменуто да је међу свим дамама доминантна. Она је излегла рибе. Мушки припрема гнездо. Сви остали полажу јаја у њу. Главна женка има своја јаја у самом центру. Ово је једна од главних привилегија прве даме. Током дана она се лови, ноћу је замењује вођа стада.

Доминантна женка има право да положи јаја у средиште гнезда

Како се развија месо нојева?

Излежавање је дуго времена. Само 40 дана касније пилићи се рађају. Свака од њих тежи мало више од килограма, иначе неће преживети. Месо нојева брзо расте и развија се. После неколико месеци, имају право перје. Они добијају снагу, убрзо почињу да се крећу брзином одраслих птица. Под покровитељством родитеља, млади нојеви су стари око двије године. Затим напуштају гнездо, стварају своје хареме.

У нојским породицама нема сирочади. Ако постоје различите породице на истој територији, онда покушавају да привуку друге пилиће на себе.

У природи постоје стада са много страусита (300 и више).

Млади нојеви живе са својим родитељима до двије године, након чега се разилазе

Да ли је бијесан претећи изумирање?

Представници ове класе су немилосрдно истребљени, убијени и то данас раде. Често плијен на свом перју. Афричко нојево перје се користи као декоративни елемент у костимима и унутрашњости. Модни дизајнери волекористите га у својим производима. Нојска кожа је танка, истовремено издржљива, мека. Прилагођена је за производњу одеће, обуће и прибора. Имају невероватно укусно месо које може да задовољи укус чак и искусних гурмана. Јаја су погодна за храну, храњиву, богату витаминима. Због тога се лов на птице наставља и данас.

То је изазвало изумирање читаве врсте породице ратита 1966. године. Али данас постоји више фарми нојева.

Чланови породице су се прилагодили готово свим животним условима. Не само у врућим земљама, већ иу умјереним географским ширинама наше планете. Због тога, као и многе резерве, зоолошке вртове, изумирање им више не пријети.

После деценија масовних пуцања, нојеви су коначно заштићени законом

Занимљиве чињенице о нојеви

Неке интересантне чињенице о нојевима:

 • Нојеви воле да се прашњаве купају. То их штеди од кожних паразита, штити крила од прекомерне влаге. Често птице све стадо узимају такве процедуре.
 • Немају зубе. За мљевење писања, они гутају каменчиће, каранфиле, подлошке, а понекад и веће предмете.
 • Ноге одраслих представника нојева су јаке и снажне. Одрасле птице могу убити великог лава једним ударцем. Познати случајеви напада на људе.
 • У древном Египту ове птице су биле симболи правде. Њихова пера красила су главе великих богова.
 • Њихове очи су највеће копнене врсте животиња. Свако оковећи од нојевог мозга.
 • Вођа нојевог стада упозорава свакога на опасност, приказујући урлик лава.
 • Када нема свјеже воде, могу радити са сланом водом.Иако, склоност за свеже.
 • Љуска од јаја је толико јака да су је у прошлим временима локална племена користила уместо контејнера за складиштење течности, а од њих су се правиле лепе шоље у Европи.
 • Ако се опасност суочава са страуситима, одрасла птица се претвара да је рањена, водећи предаторе далеко иза стада.Онда сама побегне.Мало страуса до тог времена већ су под заштитом других одраслих.
 • Најчешће се нојеви хране биљном храном.Повремено, инсекти, мали гмизавци и глодари су укључени у њихову исхрану.Малолетници једу само храну за животиње.
 • Ној живи у великим породицама.Када сви спавају, део стада медведа гледа, чува остатак сна.Онда се мењају.
 • Бескилови не крију своје главе у песку у тренутку опасности.Претварају се да су мртви, падају на земљу, вуку врат.Из даљине је његово тело јасно видљиво, али његова глава није.Дакле, ствара утисак.
 • Јаје може достићи тежину од скоро једног и по килограма, његова дужина је нешто већа од 15 цм.
 • Они спавају са подигнутим вратовима.Када су веома уморни, они могу ставити главу на земљу.
 • Афрички нојеви воле јести скакавце.Понекад једе и постаје дебел, да не може трчати, али се полако креће.

Ово је тако занимљива, али необична, лијепа, снажна птицаАфрички ној. Вриједи их видјети властитим очима, дивити се необичном изгледу, снази.