Афричка козја коза

Добро познати представник подврсте водене антилопе је афричка мочварна коза. Животиње живе у близини резервоара, на мјестима загушења биљака и трске. Током сушног периода, они масовно мигрирају на удаљеност до 1.500 км у потрази за новим извором воде.

Станиште

Мочварна коза је нестали становник влажних савана у Африци. Антелопе, представник водених коза, налази се у пространствима од Сенегала до западне Кеније. На дијалекту локалног афричког народа, животиња се зове Коб.

Научна литература описује зависност антилопе од воде. Места њиховог боравка су поплавне реке и поља која граниче са шумом. Већина удобних мочварних коза се осећа на висинама са ниском травом.

Зоолози су идентификовали више од 10 врста мочварних коза, од којих су најпопуларније Коба Буффон, Угандски и Бели уши.

Криволов и лов на задовољство довели су до оштрог смањења популације врста. Антилопа је уврштена у Црвену књигу и добила статус "угрожених врста".

Изглед

Овчја мочвара је идентификована са 5 знакова.

  1. Раст. Висина животиње без рогова је 90-95 цм.
  2. Тежина. У зависности од пола, тежина се креће од 90 до 120 кг. Просечнопојединаца - 105 кг.
  3. Рогови.Карактеристична карактеристика врсте је сексуални диморфизам.Шупље рогове су својствене мушкарцима.Просечна дужина му је 44 цм, ребрасти, закривљени облик са завршетком навише.
  4. Вуна.Длака је кратка, густа и груба.
  5. Боја.На доминантној црвено-браон боји налазе се беле области (доњи абдомен и грло).Међу црним пругама које се налазе на предњим ногама издваја се мошусни козјак.

Начин живота

Активност животиња забележена је ујутру и увече када се иде у воду за храну.Појединци могу да мигрирају на велике удаљености у потрази за погодним местом за живот.У води налазе не само храну, већ и спас од грабежљиваца.

Подручје кретања разликује се у зависности од пола:

  • мушкарац не жели да напусти изабрану шуму, место окупљања појединаца у сезони парења;
  • женка развија велике просторе како би добила неометану храну.

Број коза на 1 квадрат.м. зависи од ситуације.Животиње могу бити од 8 до 124 јединке, а током миграције у водна тијела, број се повећава експоненцијално и на неким мјестима досеже до тисућу глава.Флуктуације у броју утичу на понашање мушкараца у периоду играња парења.

Исхрана

Мочварна коза је представник класе биљоједа.Основа њихове исхране су биље и трске које расту на обалама.резервоара.У сушној или кишној сезони, када ријеке теку суше или преплављене, локална флора пропада и животиње морају мигрирати у потрази за погодним мјестима за живот.

Сезона парења

Патуљаста афричка коза није живела више од 2 деценије, тако да пубертет долази рано (у првој години живота).У сушном периоду појединци се групишу у велика стада, са почетком сезоне парења, женке и мушкарци формирају одвојене групе.

​​

Мужјаци који су достигли зрелост показују територијално понашање.Они заузимају одређене области, које затим штите од ривала.Животиње не покушавају да означе своју доделу, упозорење је чест гласни крик.

Женски део врсте налази се на овим територијама током сезоне парења.Мужјаци се држе одвојено и не показују родитељску бригу за новорођеног потомка.

У областима бројних скупова мочварних коза појављују се читаве области, које се састоје од појединачних "парјења" локација.Мужјаци се развијају у брдовитим предјелима са ниском травом.Величина парцеле варира од 20 до 60 м.

У средишту парцеле, мужјаци газе или једу траву, остављајући шикаре само на граници са територијама других појединаца.То вам омогућава да не идете у страну шуму и избегавате конфронтацију.Животиње не напуштају овладано поседовање од неколико дана до неколико месеци.

Истискивање противника из сусједне територије обично није окруњено успјехом.Подстрекивач раздора брзо се разбија у другепоседовањем и покушајем да уплаши свог господара.Такве манипулације раде ако су окренуте ка неискусном мушкарцу.

Иначе, проблематика се шаље на своју територију без победе.Борбе међу мочварним козама су атипичне, агресија се завршава демонстрацијом опасних поза, савијањем врата и бацањем главе назад.

Жене самостално долазе на територију мушког пола, проводе с њом 2-3 дана и прелазе на друго мјесто.Они не покушавају да их зауставе, напротив, добровољно одлазе до границе и одлазе у центар парцеле, где следећи партнери чекају.

Женке се могу парити већ у доби од 1 године, док мушкарци морају чекати неколико година.То је због доминантних особина зрелијих појединаца који не дозвољавају младим партнерима.

Давање и храњење

Рођење потомства јавља се 8–9 месеци након зачећа.Женка може издржати само једно младунче одједном.Време порођаја варира у зависности од локације животиња.На територији Уганде, женке мочварних коза производе потомство на крају периода који пада у новембру-децембру.

Рођено је новорођенче са тежином од 5,4 кг.Афричка коза је под старатељством 6-7 мјесеци прије завршетка храњења млијеком.Након тога, животиња се одваја и почиње самостални живот одраслих.

Представници мочварних врста су цијењени због своје естетске јединствености међу другим воденим врстама.козеОни постају чести трофеји ловокрадица и ловачких ентузијаста.Смањење популације допринијело је њиховом уласку на странице Црвене књиге, што је помогло да се њихова врста заштити од изумирања.