5 начина за складиштење резница грожђа

Квалитет и даљи опстанак садница у пролеће, као и њихов принос, зависи од правилне и благовремене набавке резница. Постоје зимски начини складиштења резница грожђа. Треба да изаберете метод који одговара вашим условима. Уз сва правила сечења, жетве и полагања резнице задржавају стопостотну одрживост, а када се саде у рано прољеће, успјешно се укоријењују, расту и доносе плодове.

Смернице за набавку

Успешно складиштење резница зависи од усклађености са временом њиховог резања. Чубук почиње бербу од краја октобра до краја новембра. Важно је имати времена за обављање жетве прије почетка првог мраза. На температурама од -5 ° Ц и ниже, винова лоза губи много хранљивих састојака, суши се и постаје непогодна за складиштење и даљу употребу током садње.

Избор вина

За резање сировина треба да изаберете јаку и здраву биљку која не доноси плодове не прве године. На таквом грмљу постоје добро сазреле винове лозе из којих можете изабрати квалитетан сортни материјал.

Да би се резнице сачувале до пролећа, треба изабрати здраве плодне лозе за резање. Сви други изданци су непродуктивни - слабо се толеришускладиштење и ослобађање малог броја очију.

Оптимални пречник трске је 5-8 мм (преко дебљине оловке). Ако ћете га користити за цијепљење и укорјењивање, можете користити тањи изданак - 4-6 мм.Такво вино је флексибилније и савитљивије и погодно је за оне који први пут беру чубукове

Сечење

Резани сирови материјали би требало да буду оштри и стерилни, да би се елиминисао ризик од повреде и инфекције на месту пресека.Пре резања лозе прегледајте присуство механичких оштећења и инфекције болестима, паразитима.На здравим изданцима не сме бити знакова плијесни, црних мрља и удубљења.

Рез је 3-4 цм испод интернодуса - то је довољно за будуће вакцинације.

Дужина лозе може да варира од 80 до 150 цм.

Обележавање резница

Обавезна обрада

Висок садржај воде у изданцима је један од важних фактора за успешно чување садног материјала.Са губитком од око 20% влаге, сакупљена сировина постаје непогодна за садњу.Осушене гранчице не ослобађају пупољке и слабо се укоријењују након садње.

Да би се избегао процес дехидрације, жетва чубука се врши одмах након сечења.Дан након резања лоза губи око 4% влаге.

Пре полагања за зимско складиштење, резнице се третирају у раствору жељезног или бакарног сулфата (3%).10 г се потроши на 250 мл водесупстанце. Радни раствор је обилно наводњаван или испран избојем како би се заштитила од плијесни и гљивичних инфекција током складиштења. Након обраде, резнице се суше, чиме се штите од даљег труљења.

Сечење пре складиштења

Вегетативне саднице, које већ имају корење, након намакања у витриолу, морају се третирати једним од инсектицида (Актеллик или Актар). Прво, они се потапају у раствор припремљен према упутствима за пар минута, а затим се стављају у пластичну кесу на један дан. Пакет мора чврсто везати.

Најбољи простор за складиштење

Обично, током складиштења зими, чубуки губи око 50% хранљивих материја, што их чини неподобним за даљу садњу. Стога је главни задатак сваког узгајивача да избјегне губитак угљикохидрата, витамина и влаге.

Подрум

Потрошња хранљивих материја и витална активност винове лозе су смањени у хладним условима. Што је нижа температура у подруму или подруму, квалитетнији изданци остају.

Према искусним виноградарима, стабљике грожђа треба складиштити на температури од 0 до 4 ° Ц. У таквим условима може се сачувати до средине марта. На нижим температурама, пуцање ће се осушити и неће убудуће отпуштати пупољке. Ако је температура изнад 4 ° Ц, резнице почињу да се буди и прерано производе очи и корење.

Додатни услови за успешно складиштење су висока влажност (око 80-90%) и добравентилација.

Постоји неколико начина да се резнице грожђа зими задрже у подруму.

  1. Резани и дезинфиковани изданци се наводњавају водом, стављају у пластичне кесе са неколико рупа. Једном мјесечно морате провести ревизију - темељиту инспекцију за појаву плијесни и сушење изданака. Калуп се уклања крпом или памучном крпом намоченом у раствор плавог витриола. Спржене гранчице се наводњавају водом.
  2. Лозу можете сачувати у влажном песку или пиљевини. Избоји се стављају у пластичну врећицу, добро се навлаже песком или пиљевином и чврсто везују. У таквом окружењу, чубукови су заштићени од исушивања и губитка хранљивих састојака.
  3. Најједноставнији начин за складиштење резница је у земљи. Да бисте то урадили, потребан вам је простран контејнер - канта или дубоки контејнер. Избоји се полажу у вертикалном положају, покривени вртним тлом. То ће сачувати резнице без влаге до раног пролећа. У таквом окружењу, заштићени су од исушивања, инфекције разним инфекцијама, штеточинама и не губе храњиве састојке.

Хладњак

У недостатку подрума или подрума, у фрижидеру се може чувати винова лоза. Овај метод је погодан за жетву малог броја чубукова. Њихова дужина не смије прелазити 50 цм.

У фрижидеру опремите нишу од неколико полица на висини од 10 цм једна од друге. Прикупљене сировине се прскају са 3% -тним раствором бакар сулфата, а затим умотавају у мокротканине, након полагања у пластичну кесу.

Складиштење у фрижидеру на филму

Једном месечно, празнине треба проветравати и прегледати на калуп, и ако је потребно, обрисати влажним тампоному раствору фунгицида.

Пре полагања за зиму, потребно је проверити температуру у фрижидеру, која треба да буде у опсегу од 0 до 4 ° Ц.У ту сврху користите термометар.

Ако се уради правилно, резнице ће успјешно превести зимовање на таквом мјесту до раног прољећа.

Тренцх

За полагање винове лозе, одаберите без вјетра, скровито место са дубоком подземном водом.Оптимална дубина рова је 20 цм, дужина треба да одговара дужини изданака.

Винова лоза је положена у водоравном положају, без да је умотана у полиетилен, јер у зачепљеном стању они једноставно труну и умиру.Након што су их покрили земљом, набили су их.Смрчеве јелеве гранчице се полажу, а након пада снијега, заспу са сметњама.

Полагање у ров за складиштење

Под таквим заклоном за дисање, изданци се неће замрзнути током зиме и неће умрети од разних инфекција и паразита.Доласком пролећа, када се снег почне топити, добијаће додатну исхрану и хидратацију, што је важно за успјешно слетање и преживљавање.

Употреба

Након завршетка зимовања у рано пролеће, празнине се уклањају из подрума, подрума или фрижидера и пажљиво прегледавају на оштећења од болести, паразита и плијесни.Здраво вино,погодан за даљу садњу има светло зелену кришку, не изгледа досадно и усахну.

Плишане површине третирају се бакром или жељезним сулфатом.Ако је кора током зиме постала мекша или је пала, она је натопљена.Да бисте извршили ову манипулацију, можете користити одмрзнуту или кишницу или један од стимуланата раста (Аппин, Корневин).Време намакања - 48 сати.То је немогуће дуже, јер то може довести до труљења младунаца.

Након намакања, исећи лозу у резнице дужине 15–20 цм, уклонити оштећена подручја и наставити са садњом или пресађивањем.