20+ најбољих сорти вишње шљиве за различите регионе шљиве

Једна од највреднијих сорти шљива је вишња. Ова култура даје укусне, мирисне плодове, који се широко користе у кухању. Захваљујући савременом узгоју развијене су различите сорте вишње шљиве, које имају све неопходне особине за узгој у свим регионима Русије.

Велики плодови

Ово су врсте које рано сазревају са добром и стабилном плодношћу.

 1. Фоунд. Рано почиње да доноси плодове - први плодови се формирају након три године култивације. Јантарно воће, велико (тежи око 40 г). Укус је одличан - комбинација слатког са благом киселошћу. Жетва се лако транспортује и не пропада. Главна предност је добра зимска тврдоћа, па се она углавном узгаја у централним регионима иу подручјима са хладним климатским условима. Недостатак - без помоћи опрашивачких биљака које слабо оплођују. За успешно опрашивање потребно је суседство других сорти шљиве или шљиве у истом периоду цветања.
 2. Сорта трешње-шљиве Хуцк - средње касно, брзо растући хибрид, са густим гранама и лишћем. Шљиве јантарне боје, тежине око 35 грама, имају слатко-киселог укуса, изнутрабригхт иеллов. Због одличног укуса и ароме, усев се користи у различитим облицима. Има два важна квалитета - добру плодност и зимску отпорност. Опрашивање се дешава на рачун других хибрида који истовремено цветају.
 3. Мономакх. Плод ове сорте тежи око 30-35 г, има богату арому, добар укус и утрживост. Плодови се разликују у нестандардном облику, подсјећајући на Мономахову капу, одакле је дошло име те културе. Кожа је тамно љубичаста. Награђен је за рано и добро плодоношење, које се јавља годишње.
 4. Сорта вишње шљива Схатер карактерише интензиван раст. Сорта је отпорна на сушу и отпорна на мраз. Дрво је кратко са компактном сферном круном, прво воће се даје у четвртој или петој години култивације. Лимунову шљиву, врло сочну, укус комбинује слаткоћу и киселост. У процесу узгоја потребан је опрашивач истог периода цветања.
 5. Висококвалитетна сорта вишња шљива Иарило има неколико предности - високу отпорност на температуре испод нуле, средњу снагу и одличан укус. Односи се на само-неплодне врсте. Даје сочне и мирисне гримизне шљиве мале величине. Семе је мало, слабо заостаје за пулпом.
 6. Сигма. Средњероно, плодан хибрид, није способан за самоопрашивање. Наранџасто воће са жутом, сочном пулпом. Камен је мали, слабо се удаљава од пулпе
 7. Клеопатра. Делимично самооплодна, култура зимског доба није веома висока. Али у доброј сезони даје великужетва (тежина око 50 г), која по укусу није нижа од других сорти.Шљива љубичаста са бордо, слатко месо.Камен је тешко раздвојити.

Веатхерпрооф

Приликом одабира садног материјала шљиве за централни, североисточни и друге хладне области, треба узети у обзир важан квалитет - отпорност на мраз.

Различние сорти чешских шљиве в етој группи:

 1. Поклон Петер.Овај хибрид успешно преноси зимовање и све климатске промене - честе кише, падавине.Дрво је средње дебеле са разгранатом и густо лисном круном.Воће везано за четири године.Сваке године даје добре приносе лепих, сочних, али малих плодова наранџасте нијансе.Просечна тежина је око 20 г тежине.Укус жетве је слаткаст са благом киселошћу, дизајниран за сваку употребу.
 2. Нововиведеннаиа сорта шљива Владимир Цомет има неколико јединствених својстава - показатељи приноса се повећавају годишње, толерише зимовање и представља само-плодну културу.Шљива је велика, овоидна, бордо са воскастим премазом.Унутар наранџасте боје, комбинује слаткоћу и киселост.Термин старења је друга деценија јула.Воће се може транспортовати на велике удаљености.Приноси су високи и стабилни.Одликује се разноврсношћу усева.
 3. Сорте вишње-шљиве Ракета садница је од велике вредности за баштованке са севера и региона централне зоне, јер има добру отпорност на мраз (до -35 ° Ц).Годишње дајебоунтифул харвест. Биљка је мала, распрострањена, густо прекривена лишћем. Разликује се велики плод (тежи 40 г). Плод бордо, заобљен са зашиљеним врхом.
 4. Тимириазевскаиа. Ретко је изложен гљивичним инфекцијама и толерише озбиљне зиме. Индекси плодности су просечни, а ваздушни део је око 3 м висине. Први плодови сазревају на трогодишњој биљци. Бургундска шљива садржи наранџасто руменило на кожи, сочно и слатко. Месо је светло жуте боје. Ултра рана трешња сорте Тимириазевскаиа треба опрашивање. Од једне биљке можете сакупити до 30-40 кг воћа.
 5. Гранит. Једна од најотпорнијих усева, прилагођена за узгој у сушној зони хладним зимама. Даје сочне, жуте шљиве, округлог облика, жуте боје.
 6. Аваланцхе. Зимско-издржљива култура, висок принос, различит средњи раст и компактна круна, што увелике олакшава даљу негу. Захтева суседне биљке за опрашивање. Плодови су велики, сочни плодови (тежине око 30 г) наранчасте нијансе. Има укус слатко и кисело, садржи добро раздвојену кост.
 7. Цхук. Самопрстив, зимски-храбар и плодан хибрид висине око 3 м. Плодови мали плодови (тежине око 28 г). Врста вишње шљива Цхук жута боја, прекривена воском. Шљива је слатка, сочна са танком њежном кожом.

Цхерри плиш Поклон Петер

Селф-Биндинг

Ова група обухвата све врсте које не требају оближњу биљку опрашивача, што је веома погодно за гајење у малим вртовима.

Комет Кубан

Сорта је погодна за приватно баштовање, јер је ниска и има компактну круну.Уз добру негу даје високе приносе - до 40 кг по сезони од једне биљке.

Црвене шљиве садрже наранџасто руменило, изнутра су жуте (просечна тежина - 28-30 г).Укус је слатко и кисело, погодан и за свежу конзумацију и конзервирање.

Биљка добро подноси зимовање, способно за самоопрашивање.За повећање приноса ове културе потребно је редовно и обилно залијевање.

Путник

Биљка је мала, воће обилно и стабилно - даје до 40 кг воћа по сезони.Плодови су велики, жути (тежина око 35 г).Имају слаткаст и киселкаст укус са пријатним укусом.Плод се догађа у другој или трећој години након садње.

Путник са вишњастим плишаним

Сорта вишње шљиве Путник се може у потпуности развити у сушној и грубој зони.

Мара

Одличен хибрид за расте во региони со хладна клима, когато е високо отпорен на јаки мраз.Дрво као и пупољци добро подносе пролећне мразеве.Имунитет на гљивичне и вирусне болести је висок.

Висина биљке варира од 2 до 3 м, круна је лијепа, сферна, густо лисната.

Алицха Мара

Зрела почетком јула, дуго се не распада.Боја је жута или жуто-наранџаста, пулпа је боје лимуна.Укус је веома слаткаст, сочан, па се лако користи за зимско конзервирање и кување.разни десерти.

За регионе Московске регије

Хибридни облици су погодни за овај регион, који лако толеришу климатске промене и лако се брину о њима.Најпопуларније врсте су:

 1. Колоновидне сорте Алицха има необичан издужени облик.Висина надземног дела досеже 3 м, максимални пречник је 1,5 м. Овај усјев се не боји мраза и, у случају повреде, може брзо да се опорави.Разликује се крупно плодним (просечна тежина је 40 г).Кожа је густа, црвена, прекривена благим воском.У кишном љету, плодови се не пуцају и не труну.Укус жетве је слаткаст са благим киселкастим, сочним месом.
 2. Руби.Ова врста шљива је тамноцрно воће са жутим руменилом, тако да је готово немогуће збунити га са другим хибридом.Има добру зимску отпорност.
 3. Злато скита.Сверхранни, зимско-хибридни хибрид са компактном круном, просечним приносом и одличним укусом.Жута шљива, велика (просечна тежина - 40 г).Камен је слабо раздвојен.Хибридно злато скита је самодостало, стога му је потребно сусједство других сорти шљиве.
 4. Скороплодна.То је један од најбољих достигнућа Кинеза.Дрво је минијатурно, стога је изврсно за узгој на малим особним парцелама.Прва жетва даје након три године култивације.Нијанса црвене шљиве, мала (око 27 г).Воће је слатко и кисело.Мирисна, сочна.Камен је добро одвојен од пулпе.Воће је погодно за свежу потрошњу.се користе за припрему различитих зимских препарата.Алицха, сорта Скороплоднаиа је биљка отпорна на мраз, потребна је околина биљака опрашивања.Погодан за западну, јужну, централну и централну Русију.

Вишња шљива у облику колонија

Захваљујући раду узгајивача, развијена је широка лепеза сорти вишње са различитим периодима зрења и отпорношћу на мраз за узгој у било којој клими наше земље.Сваки вртлар може на свом парцели узгајати снажно, продуктивно дрво и годишње уживати у својим мирисним и укусним плодовима.