17 најскупљих коња света Коњи

У сваком тренутку, од тренутка припитомљавања, коњи су били од велике вриједности за људе. Било је тренутака када је коњ био вреднији од свих других користи. Данас, упркос паду улоге ових животиња у свакодневном људском животу, ситуација се није промијенила. Најскупљи коњ на свету процењује се на стотине милиона долара. Размотрите рејтинг најскупљих тркача и сазнајте како се формира тако висока цена.

Специфичност процене коња

Најскупљи светски коњ вреди више од 100 милиона долара. Куповина елитног пастуха је упоредива по вредности са трансферима најбољих фудбалера на свету. Али зашто су коњи тако скупи? Који критерији одређују њихов квалитет?

Захтеви за квалитет коња зависе од њихове намјене. Дакле, за радне пасмине се примјењују неки критерији, а за друге крос и санкање.

Постоји 6 главних критеријума који утичу на трошкове јахачког коња.

 1. Пасмина и лоза. Од великог значаја је присуство одређених познатих предака у педигреу.
 2. Чистокрвна пасмина и чиста пасмина.
 3. Успех на такмичењима.
 4. Статус власника (појединца, фабрика коња).
 5. Старост.
 6. Индикатори бонитизације - свеобухватна процена порекла, типичности, мерења, екстеријерастање, перформансе, квалитет потомства.

Званични овлашћени стручњаци и стручне организације врше процјену вриједности коња.

Најврједније и ријетке пасмине

Из критерија за оцјењивање коња, јасно је да је пасмина од велике важности у овом питању.

Најскупља врста коња је расни коњ.Она се узгајала у Енглеској и првобитно је носила име енглеске трке.Због своје глобалне дистрибуције, пасмина је преименована, изгубивши специфично "национално обавезивање".

Вредност чистокрвног јахачког коња не изненађује, јер је узгајање дивних, живахних, отмјених и брзих коња на британским острвима добило велику пажњу још од времена моћи империје.Енглеска аристократија била је позната по својим коњима и трошила много снаге како би одржала чисту пасмину.

Арапски чистокрвни коњ - друга најскупља пасмина.Ови коњи су узгајани у ВИИ вијеку нове ере.ерУ почетку су се разликовали по издржљивости, виткости и лепоти.

Брзи пастуви су дали огроман допринос успеху арапских освајања.Од тада су познати и цијењени широм свијета.Пасмина се одликује дуговјечношћу и продуктивношћу у узгоју висококвалитетног потомства.

Друге скупе расе:

 • Фризијски коњ;
 • Орлов троттер;
 • аппалооса;
 • Цлидесдале;
 • сорраиа;
 • Морган;
 • Мустанг;
 • Америцан Стандардбред Хорсе.

Процењена цена коња зависи од дестинацијеспецифичности животиња и тржишта у одређеној земљи.

Пасмина Чистокрвни коњ и арапски чистокрвни Друга трка Јахање Универзални
Цена До $ 1 Миллион Од 200 до 250 хиљада долара (УК).

Од 8 до 15 хиљада долара (Русија)

5 хиљада долара. До 3 хиљаде долара.

Светски рејтинг коња

Након разматрања најврједнијих пасмина, вријеме је да се сазнају имена најскупљих коња на свијету.

Стеи Тирсти је најскупљи представник америчке стандардне пасмине, процијењена на 500.000 долара. Победник пет трка на најпрестижнијим светским тркама. Својим власником Тодом Плетцхером донио је преко 2 милиона долара.

Лорд Синклер - баварски пастух полу-крви. Двоструки победник Светског првенства за младе коње. Два потомка, пастух и кобила, процењују се на по 1,5 милиона долара.

Поетин - кобилица староградске пасмине. Шампион првенства Немачке 2003. у дресури. У време продаје забележена је рекордна цена - 3,3 милиона долара.

Сардар - чистокрвни коњ са ценом од 3,5 милиона долара. Поновљени победник престижних трка и вишеструки рекордер 60-тих година КСКС века. Данас, осам његових записа остају ненадмашни.

Пине цхип - амерички стандардбред пасмина пастуха вредан 4 милиона долара. Поновљени апсолутни рекордер 90-их година прошлог века. Године 1994. поставио је свјетски рекорд у брзини од једне миље. Вријеме пастуха је 1,51 минут.

Мистиц Парк - Анотхерпредставник америчке стандардне пасмине. Године 1982., након освајања престижног Дектер коњичког купа, коњ је стекао позната америчка коњска компанија Лана Лобелл фарм за 5,5 милиона долара.

Секретаријат - пастух чистокрвне јахачке пасмине са одличним педигреом. Постао је познат на такмичењима 70-их година КСКС века. Цена је била 6,08 милиона долара.

Јалил је амерички стандардни тркаћи коњ вриједан 9,7 милиона долара. Нисам могао да надокнадим трошкове њихових власника - познатих јеменских коњаша из Годолфина. Освојио је неколико победа, али је зарадио само 327 хиљада долара.

Меиден Цити - још један губитник из УАЕ. Коњ, за који је у 2006. години уплаћено 11,7 милиона долара, није могао да освоји нити једну победу у својој каријери.

Сеаттле Данцер је чистокрвни јахачки коњ. Син чувеног пастуха Нежинског, који је у једном тренутку освојио 11 победа у 13 трка. Плесачица, вредна 13,1 милиона долара, није могла да понови славу претка - освојио је две победе у пет трка.

Схариф Данцер

Паллубе де Халонг - представник француске руралне сел. Најскупљи конкурентни коњ вредан 15 милиона долара. Дуго се сматрало једним од најбољих на свету.

Зелени мајмун - расни коњски пастух. 2006. године, без икаквог искуства на такмичењима, продат је за 16 милиона долара. Екстремни трошкови су одредили однос са познатим Схариф Плесачем. Зелена инвестиција није оправдана, пошто је учествовала у само три трке без много успеха.

Аннелицхетор - чистокрвни коњ 80-90 година. КСКС век вредан 19,2 милиона долара. Значајна је по величанственој боји тамне чоколаде и предивној дугој грива.

Тоотхас Моорландс - представник холандске топлокрвне пасмине. Најбољи пастух у свету дресуре са четири симетрична бела чарапа за 21 милион долара.

Схариф Данцер - чистокрвни коњ са беспрекорним изгледом и највећим подацима о тркама. Осамдесетих година цијена коња је била 40 милиона долара. Упркос подацима, каријера "плесача" била је крајње неуспешна.

Власници такмичења зарадили су само 2 милиона долара. Схариф има одличне податке о узгоју и веома је цијењен од стране узгајивача коња.

Фусаици Пегасус је још један чистокрвни енглески. Специфичност имена је због националности власника Фусао Секигуцхи. 1997. Јапанци су платили само 4 милиона долара за коња. Провео је успешну каријеру, освојивши шест победа у девет трка.

Добит од конкуренције је била 1,9 милиона долара. Најпопуларнији пастух након Схариф Дансера. Године 2000. Фусаицхи је продат студији Цоолморе Студ за 70 милиона долара.

Фусици Пегасус

Франкел је најскупљи коњ на свету. Цена овог чистокрвног коња је више од 130 милиона долара. Цена на врхунцу достигла је 200 милиона долара. Величанствени згодни - најуспешнији тркаћи коњ нашег времена, обдарен одличним подацима.

Данас не учествује у тркама коња и користи се као елитни пастух. За једног власника парења, Саудијски принц Кхалид ибн Абделазиз Ал Саудзарађује $ 125 хиљада. Старост омогућава Франкелу да настави своју каријеру у тркама коња. А власник не пориче ту могућност.

Представници Русије

Цијела повијест Русије повезана је с коњима, тако да не придајемо мање пажње овим животињама. Међу скупим представницима у историји могу се уочити два коња.

1775. године, када је продавао коња, Сметанка је процењена на 60.000 рубаља - што је огроман износ за та времена. Име је добио због своје посебне боје. Власник предивног арапског коња постао је гроф Орлов.

Сметанка

Историја чувеног Орловог касача почела је са потомцима Сметанке.

Стронгман је огроман белгијски Брабанцон, тежак ненадмашан тешки камион који је живио почетком 20. века. Продато у Аустралију за 47,5 хиљада долара. Рекорд цијена међу тешким камионима до данас није прекинут.

Посљедњих година, руске ергеле су се активно развијале. Познати и богати људи често стичу елитне тркаче. Тако је чеченски вођа Рамзан Кадиров од Волгоградског студа купио 300.000 долара за пастува Мустанг, Истеблисхед Голд. Ово је најскупљи коњ модерне Русије.