15 начина чувања шаргарепе у подруму или апартману Мркве

Обично се касне зреле мркве бере у септембру-октобру, али сваки вртлар жели да ужива у сочној жетви током целе зиме. Постоји неколико начина да се шаргарепе похране у подруму зими. Главно је изабрати одговарајућу сорту, правилно је припремити и осигурати оптималне услове за очување. Ако живите у стану, требат ће вам методе за повећање свјежине корјенастог поврћа у собним увјетима.

Избор степена лежаја

Могуће је задржати свјеже мркве, ако одаберете одговарајућу сорту за ову намјену, јер нису све културе коријена добре квалитете одржавања.

За дуготрајно складиштење користе се три врсте - Витамин, Нант и Схантане.

Пре полагања поврће треба бити припремљено на одговарајући начин.

 1. Уклоните остатке земље четком или њежно уклоните ножем.
 2. Поврће се не пере, јер засићује влагу и њихова површина се брзо прекрива плијесни.
 3. Свака копија се прегледамеханичка оштећења, као и инфекције болестима и паразитима.Коренске културе са најмањим пукотинама, огреботинама, удубљењима су остављене по страни.Болести брзо продиру кроз повреде, а паразити се инфундирају, тако да ови плодови нису погодни за дуготрајно складиштење, одмах су дозвољени за обраду.
 4. Пре стављања шаргарепе на складиште, уклоните врхове маказама или оштрим ножем, остављајући мали врх 1-2 цм.боокмарк.

Квалитет приноса

Усклађеност са свим правилима пољопривредног инжењеринга ће вам омогућити да добијете не само лепе, већ и висококвалитетне усеве са дугим роком трајања.

 1. Пре сетва, дезинфикујте семе в разтвор калиј перманганата (1 г на литар воде).Да би се повећао проценат клијања, семе се може попрскати Аппином или Корневином.Тако добијате снажне изданке који ће дати добре корене без знакова болести.
 2. У процесу узгоја мркве треба их 2-3 пута разриједити да би добили крупно, лијепо обликовано корјенасто поврће.
 3. Одличан укус, сочност и слаткоћа воћа у великој мери зависе од заливања.Користите дестиловану, топлу воду.Редовно залијте усјеве, иначе ће усјеви бити суви и не тако велики.
 4. Редовно ђубрење минералним и органским ђубривима обезбедиће пун раст биљака, као и побољшати квалитет и количину усева.

Припрема градилишта

За дуготрајно складиштење шаргарепе потребно је унапријед припремитивегетабле сторе. Ако се то не уради, корени ће прерано почети да труну, увену и за кратко време ћете изгубити цео усев.

Одређени услови су неопходни за очување корисних, укусних и комерцијалних квалитета усева до пролећа.

 1. Просторија са добром вентилацијом и без мириса, јер је поврће способно да их прожме укусом. Без редовног прозрачивања, на коренском поврћу ће се појавити кондензација и они ће почети да труну.
 2. Соба је слободна од страних предмета и ствари. Затим су зидови обрађени отопином вапна концентрације 2%. На 1 квадрат. м. тргу ће требати око 1 кг вапна. Прерада се врши мјесец дана прије планираног полагања поврћа.
 3. 15 дана након третмана кречом, зидови се третирају средством за дезинфекцију - 200 г бакар сулфата, 3 кг креча у канти воде. Потрошња - 0,5 литара по квадрату. м.

Услови

Оптимална температура за складиштење шаргарепе у подруму, подруму или на балкону је 0-3 ° Ц. За добру сигурност, они осигуравају умјерену вентилацију и максимално ограничење зрака.

Ниво влажности треба да буде висок - унутар 95-97%.

Коренски усјеви брзо пропадају услед наглих промена температуре - почињу да труну, клију и скупљају се, па би требало да изаберете место где ће температура бити стабилна током зиме.

Паковање

Постоји неколико начина да се мрква сачува до пролећа:
 • у пешчаном или глиненом кревету;
 • у маховини;
 • у дрвној сјечки;
 • у огуљеном лукуили чешњак.

Пластичне кесе, вреће, пластичне или дрвене кутије, посуда за емајлирање су погодне за складиштење.

Термини

Трајање складиштења зависи од температурног режима:

 • ако температура ваздуха у продавници поврћа варира од -2 до 1 ° Ц, корени задржавају свој квалитет токомод 5 до 7 месеци при влажности од 95%;
 • време складиштења на температури од 2 до 4 ° Ц не дуже од три месеца.

На квалитет очувања коренских култура утиче и начин очувања:

 • у глиноме говорнику - око годину дана, тј.
 • на влажном песку - од 7 до 9 месеци;
 • у пиљевини - до прве бербе раних сорти;
 • у кутијама или кутијама - од 5 до 7 месеци;
 • у целофану - 2-3 месеца.

Методе

Постоји неколико начина за чување шаргарепе за зиму, сваки од њих има своје карактеристике.

Пластичне кесе

Складиштење шаргарепе врши се у пластичним кесама од 5 до 10 кг, у зависности од количине усева и слободног простора.

Складиштење у полиетилену има једну предност - висока влажност ваздуха, тако да поврће неће трунути, проклијати и увенути.

Вреће треба држати одшкринуте да би се спријечила појава гљивица и даље оштећење усјева коријена.Користите прозирне врећице, тако да можете пратити стање коријена и уклонити упропаштене на вријеме.

Током складиштења шаргарепе у врећама може се формирати кондензацијаповрће поврћа.Да би се елиминисала, површина пода у просторији је посута хидратисаним кречом (фузз), који ће након неког времена упити сву влагу.

Шаргарепу можете складиштити у врећама у подруму или на балкону.Очистио и осушио.Неколико комада се ставља у сваку врећу, у зависности од величине поврћа и запремине вреће.

Вреће

Неки преферирају чување корјенастог поврћа у врећама које су претходно садржавале шећер или брашно.Пунило је глина, влажан песак или пиљевина.

Пола кашике се сипа у дно супстанце, затим се ставља поврће, сипа се песком или глином и тако пуни до врха.

Да би се елиминисала опасност од оштећења и труљења доњег слоја, вреће се постављају на повишену површину.Тако ће поврће добити потребну количину кисеоника.Рок трајања - око шест мјесеци.

Јастук од пијеска

Чување мркве у пијеску је најпопуларнији и најучинковитији начин на који многи становници овог љета користе.У песку, корени су заштићени од кондензације, хипотермије и развоја различитих инфекција.

За припрему смеше биће потребан речни песак (канта), вода за влажење (1 л) и контејнер - кутије од картона или дрвета.

Дно кутије је прекривено слојем влажног песка, затим су коријени положени на хрпе, поново прекривени пијеском и направљени на самом врху.Поврце поврца прекривеног песком.

Неки вртлари чувају шаргарепе у кантама, прскајући суву ствар.Рок употребеповрће због материјала и капацитета се не мијења.

Чипс

Начин чувања шаргарепе у дрвној сјечки је врло једноставан. Потребни су само четинарски чипс и дрвена кутија.

На дно је положен слој пиљевине - 4-5 цм, затим слој поврћа, попрскан пиљевином и наизменично на врх.

Игле за пиљевину су богате фитонцидима и стога спречавају клијање мркве, пораз гљивица, плијесни и паразита.

Мосс

Како чувати шаргарепу у подруму зими у маховини: мрква се очисти од земље која остаје осушена на сунцу, а затим остави на 24 сата на хладном месту. Након тога, маховина и корен корена полажу се наизменично на исти начин као у случају песка. Ова супстанца има јединствено својство да одржава одговарајућу количину кисеоника и влаге, што спречава кварење и клијање коренских усева.

Глина

Начин чувања шаргарепе у глини омогућава очување интегритета, сочности и укуса поврћа до пролећа. Неопходно је припремити глиног говорника, мијешањем глине с водом у омјеру 3: 1. Треба да направи густу и лепљиву масу.

Кутије или било који други пространи контејнер ће бити прикладне за складиштење корјенастих усева. Дно је прекривено пластичном фолијом. Стављају шаргарепу у гомиле, попуњавају је глином и чекају да се потпуно осуши. Затим се други слој шаргарепе положи и они то раде наизменично све док се кутија не напуни. Горњи слој мркве изливен је глиненим раствором.

Постоји друга опција, како чувати мрквузими у подруму користећи глину - цела мрква се потопи у раствор, затим уклони, осуши на месту са добром вентилацијом и положи у кутије од картона или дрвета.

Чешњак или луковица

Метода је прилично ефикасна - лук љуске лука и чешњака садрже велику количину етеричних уља, стога спречавају појаву плијесни, трулежи, разних инфекција и паразита.

На дну кутија се сипа слој љуске, затим се свеже и сушене мркве слажу у шипове, поново покривају љускама, а затим се гурају на врх.

Ин тхе сауцепан

Како правилно ускладиштити шаргарепу у зимском подруму у лонцу: поврће се ослобађа од остатака земље, пере, суши на сунцу и ставља у контејнер у усправном положају. Горњи коријен се покрива новинама и покрива поклопцем.

Да би сачували сва својства и особине, посуда са поврћем стави се на хладно место са високим нивоом влажности. Рок употребе - око 2 месеца.

Пластични контејнери

Потребна вам је пластична посуда и било које пунило - песак, глина, пиљевина. Принцип припреме и полагања поврћа је исти као и правила складиштења у дрвеним кутијама.

Ова метода складиштења шаргарепе има једну предност - пластичне посуде боље штите усјев од плесни и гљивица, за разлику од дрвета. Због тога је рок трајања коријена значајно повећан.

Све горе наведене методе су идеалне за складиштењешаргарепе, али и друге кореновке - репа, репа, шведска.

У земљаној јами

Ако је у подруму земљани под, може се припремити јама.Његове димензије зависе од количине усева.

Пре полагања, поврће се ослобађа остатака земље, сече врховима врхова, суши.Дно јаме заспи мокар песак.Коренски усјеви су положени и посути ископаном земљом помијешаном са пијеском у омјеру 1: 2.

Рок трајности у јами је око годину дана.У таквом окружењу, поврће не клија и не прекрива се плијесни, остаје чврсто и сочно.

На кревету

Ако не знате како најбоље ускладиштити шаргарепу за зиму са обиљем жетве, онда је ова метода оно што вам је потребно.За уређење поврћа дућан у врту ће захтијевати пластични филм, ријечни пијесак, отпало лишће, пиљевина.

Процесу постављања поврћа треба времена и труда.

 1. Кревет је очишћен од корова, 10 дана прије жетве, више се не навлажи.Дубина гребена од око 50 цм, дно посуто слојем песка, који ће омогућити приступ кисеонику кореновим усевима.Оптимални слој је 5-6 цм.
 2. Мрква је наслагана на песку у шиповима, а затим је поново посута песком и прекривена фолијом.
 3. Наопако оборено лишће или пиљевина, поново покрити филм, стварајући ефекат топлотног јастука.
 4. Након пада снијега, филм је прекривен наносом снега.

Да би се заштитило поврће од глодара, на вртним креветима се додатно постављају замке са отровом.

Шаргарепа је сачувана угребени, брзо пропадају након копања, па га треба уклонити непосредно пре употребе.

У собним условима

Нису сви у могућности да складиште поврће у подруму или подруму, у овом случају баштовани нуде неколико начина да сачувају усеве код куће.

Основно стање је влажност на нивоу од 95-96% и температура у распону од 0-2 ° Ц.Обезбеђивање таквих услова у стану је проблематично, међутим, постоји неколико начина за решавање проблема.

 1. У одељку фрижидера.Очишћено и осушено корјенасто поврће ставља се у пластичну кесу.Да не би било влаге унутра, направљено је неколико пункција за приступ кисеонику.Обрадак се поставља у доњи део фрижидера.Рок трајања поврћа је око два мјесеца.
 2. Како чувати шаргарепу у стану на балкону - биће потребне дрвене или картонске кутије, мокар речни песак.Дно кутије је посуто пунилом, затим је поврће положено, посуто пијеском на врху и то је учињено до врха.Врхунски усеви коријена посути песком.Важно је да је балкон остакљен и да је температура стабилна (од 0 до 3 ° Ц), па ће поврће задржати своју свјежину и укус шест мјесеци.
 3. Чување шаргарепе у глини омогућава вам да сачувате усеве дуже време - до пролећа.Прво, припремите глинену кашу за горе наведени рецепт.Затим се поврће умочи у раствор и сложи у пластичну посуду, кутију од картона или дрвета.Због висококвалитетног заштитног омотача, корени остају сочни и свежи до првогхарвест. Оптимални показатељи температуре складиштења шаргарепе - 0-3 ° Ц, влажности - 95%.
 4. Коришћено поврће можете сачувати у замрзивачу - пре полагања поврће се темељито оперу, исече оштећена подручја, очисти и исече на сегменте. Неки стављају нарибану мркву у замрзивач, а након вађења и одмрзавања одмах их користе у кувању.

Сечење се може чувати у херметички затвореним пластичним контејнерима или пластичним кесама. Рок употребе је око годину дана, али да се поврће не смрзне, прво га треба користити.

Постоји много начина да се шаргаре похране за зиму, свака има своје предности и недостатке. Избор методе зависи од количине усева, расположивости места и услова складиштења. Приликом избора одговарајуће сорте, квалитетне набавке сировина, можете уживати у сочним и укусним усевима корења током целе године.