14 најбољих сорти крушака за Московску регију Крушка

Нису све сорте крушке погоднеза узгој у тако оштрој зони, као Московска регија.За овај регион, узгајивачи су узгајали појединачне воћне културе које су прилагођене његовој клими.Најбоље сорте крушке за подручје Москве представљају различите ране, средње, касне групе.

Зрење у лето

Група зрења у лето укључује врсте које производе зрело воће у последњој деценији јула или августа.Летње сорте немају дуготрајно складиштење, па се препоручују за конзумацију или прераду у року од недељу дана након прикупљања.

Готово све врсте раног сазревања су самоплодне. Међутим, да би се повећала продуктивност, вртлари проводе додатно опрашивање дрвећа.Да би се осигурало ово стање близу засађенеопрашивање биљака које цветају у исто време.

Полетне сорте крушака за област Москве подељене су на три врсте биљака:

 • прва врста сазрева у последњој деценији јула;
 • друго - средином августа;
 • трећи је ближи почетку јесени.

Лада

Кратко растућа, компактна сорта Лада отпорна на суше и тешке климатске услове. Круна у облику пирамиде достиже висину од око 2,5 м.

Плод је жут с ружичастим руменилом, тежине око 150 г. Уклањање се врши средином јула. Први плод даје 3-4 године култивације. Култура је плодна, али јој требају опрашивачи за повећање продуктивности. Сорте Рогнеде и Цхизхевскаиа су засађене у близини.

Лада

Главне предности су висок принос, имунитет против краста и гљивичних инфекција.

Красулиа

Релативно нова сорта домаћег узгоја је Красулиа, чије карактеристике обухватају следеће особине:

 • Просечна висина је око 4 м;
 • круна је широка, густо прекривена великим зеленим лишћем;
 • избојци се прогибају, покривени бодљама;
 • жућкасто-зелено воће, кугластог облика, тежине око 120 г.

Сорта Красулиа је плодна врста са високим степеном отпорности на мраз.

Разноврсност хрушк Красулиа

Није изложен крастама, повећава продуктивност у суседству сорте Радужна и Северианка

Мермер

Дрво средње висине - у одраслој доби досеже висину од 4 м. Ширећи гране, први плод јајници се формирају за 6-7 година култивације. Плодзелена са црвеном страном. Пулпа умјерена сочност и слаткоћа. Зрење жетве долази средином августа. Али са недостатком влаге у земљишту, стабло почиње да испушта воће прерано.

Крушка мермер

Сорта мрамора отпорна је на гљивичне болести и практично се не оштећује крастама. Биљка има добру отпорност на жестоке зиме и доноси плодове годишње.

Тхе Аугуст Дев

Култура Аугустусова роса добијена је на основу две сорте - Триумпх Пакгам и нежности. Новородни хибрид добио је најбоље квалитете својих родитеља - добру отпорност на мраз, рану зрелост (улази у фазу плодности након 4 године) и досљедно високу продуктивност.

Разное Августовскаиа Дев

Крон заобљен, увенуо, средње задебљан. Крушка је светло жута, слатка, врло сочна, просечна тежина је 140-150 г.

Омиљени опрашивач је сорта Лиубимитса Иаковлева.

Катедрала

Сорта крушака сорте мачка је једна од ретких која има повећану отпорност на све гљивичне ране. Такође није подложан инфекцијама са грињама и бактеријским опекотинама. Степен отпорности на мраз је висок.

Къса

Плодови су жути, крушколики, врло сочни, слатко-киселог укуса. Мале копије се могу складиштити око 3-4 недеље на хладном месту.

Ред-сидед

Расплодна сорта Краснобока има одличне укусне особине - крушке досежу до 200 г тежине. Зато, морате жетву ранијезрелости, у супротном постоји висок ризик од ломљења грана.Плод је жут, тврд, али након потпуног сазревања месо постаје врло сочно и слатко.

Груга Краснобакаиа

И млада и одрасла стабла имат добър имунитет на гљивични, вирусни и бактеријски инфекции.Лако толерише хладно зимовање у региону.

Чижевскаја

Мало дрво - око 3 м, стабилно и производи добре приносе сваке године.Минус сорте Чижевска је да се мирисни и сочни плодови могу складиштити не више од недељу дана, па се одмах поједу или дозволе за прераду.

Патуљаста култура има зимску чврстоћу и рану зрелост - даје први усев у трећој години живота.За додатно опрашивање поред дрвећа је засађено мноштво Лада крушака.

Бајка

Рана, крупна плодова култура Бајка - тежина плода достиже 250 г. Крушке су зелене са црвеним буретом, веома слатке и сочне, чуване не дуже од две недеље, па стога захтевају брзу примену и обраду.

Невероватна сорта крушке

Висока биљка - до 5–5,5 м висока, што отежава жетву.Има добру способност опоравка од јаких мраза.Не излажу се жучним грињама и гљивицама.

Зрело јесени

Најбоље сорте крушака за подручје Москве са јесенским раздобљем дозријевања имају добру квалитету чувања - усјеви се могу успјешно складиштити на хладном мјесту и уживати у укусним плодовима током цијелог мјесеца.

Зоревање берба јесенских сорти спада у другу или трећу деценију септембра.

Московљанин

Компактно дрво сорте Москвицхка је кратког раста (3,5 м) са масивним изданцима који се шире.Плод је жут са зеленим мрљама и наранџасто руменило има високу слаткоћу и сочност.Главне предности су одличан укус, добра транспортност и дуго чување на дрвету.

Крушка Московит

Дрво толерише жестоке зиме, цветне пупољке и гране воћа током пролећних мразева готово да нису оштећене.

Елегантна Ефимова

Култура Елегантна Ефимова има два важна квалитета за цоол регион - висок степен зимске отпорности и отпорност на гљивичне болести.

Уз добру бригу и уравнотежену исхрану, биљка производи доследно висок принос.Плодови су зелени са богатим црвеним руменилом.Прва жетва почиње да полети крајем августа, а последња крајем септембра.

Крушка Елегант Ефимова

Приликом сакупљања, важно је да се испуне рокови, јер крушке губе свој богат укус и арому када су презреле.

Хера

Дърво с тесната пирамидална врста крона Хера поавилса плодове в пати години города.

Упркос високој зимској отпорности, снижавање температуре на -37-39 ° Ц може негативно утицати на здравље и стање дрвета.Дакле, прије почетка хладног времена изолирана је Хера крушка.

Пеар Хера

Жетва има дуготрајно складиштење - чува се до 5 месеци на хладном месту. Крушке су слатке, са чврстом пулпом, светло зелене боје са благим ружичастим руменилом.

Брианск Беаути

Рано-јесенска сорта крушке Брианск Беаути има касни плодоносни период - у седмој години живота. Даје крупне плодове са масом од око 200 г. Зрење се одвија у првој деценији септембра.

Пеар Брианск Беаути

Жута кожа са бледим ружичастим руменилом. Унутар воћа је масна, слатка и сочна. У хладној просторији или хладњаку, берба се складишти око месец дана.

Лате Еве

У ову групу спадају зимске сорте касног зрења - плодови могу висити на дрвету до средине октобра без губитка укуса и утрживости. После уклањања, складиште се на хладном месту где добијају светло жуту боју, а месо је кремасто.

Међу читавим низом касних сорти сазријевања у региону Москве, те зимске врсте се узгајају и могу успјешно расти и доносити плодове у оштрој климатској зони.

Петрова Петра

  Петрова. Опис ове културе обухвата неколико јединствених квалитета - високу зимску тврдоћу, малу висину (3-3,5 м), прерано рођење (даје прве плодове у четвртој години узгоја), висок имунитет против разних болести. Воће сазријева крајем септембра, има добру квалитету чувања. Плод је тамно зелене боје са светло црвеном страном, погодан за конзервирање,производња сока, компота и употреба одмах након уклањања. Култура се добро транспортује без оштећења и пропадања.
 1. Први дан. Зимска стабла ове сорте имају велике димензије - достижу висину до 6 м. Крона је компактна, пирамидална и средње дебела. Култура је самоплодна, па јој нису потребни опрашивачи. Плод крушколиког облика - дужине око 10 цм, тежине - 150-160 г. Кожа је глатка, уједначена жута боја са воскастим премазом. Укус пулпе је врло сочан, сладак, а не воден. Уз добру негу једног стабла старости 7-8 година, можете уклонити око 40-45 кг усјева.

Маи Пеар

Тајне успјешног раста

У расадницима у Москви и Москви, стручњаци нуде велики избор садница зонираних сорти. Са избором различитих проблема неће се појавити.

Критеријуми за избор садница

Ако желите да на плацу добијете продуктивно и здраво дрво, пажљиво прегледајте садницу пре куповине. Годишњи или двогодишњи садница са затвореним или отвореним кореновим системом - најбољи садни материјал.

Коријени садница треба да буду нетакнути, без оштећења од плијесни, штеточина и болести, оптимална дужина коријена је око 40 цм.

Знак здраве надземне целине биће цели изданци са глатком кором, зеленим лишћем и пупољцима.

Саплинг витх гоод роотс

За садњу на вашем локалитету, бирајте саднице са висином од највише 60-70 цм од корена. Малакопије се боље укоријенити на новом месту и лакше их је покрити за зиму.

Припрема локације

Крушка воли да расте на месту које је добро осветљено сунцем, где нема ветра. Важно је да се подземне воде не издигну изнад 3 м, што ће дрвету дати довољну количину влаге и елиминисати ризик од пропадања корена од вишка влаге.

Припрема локације за садњу врши се на јесен - уводе се органске и минералне компоненте које повећавају имунитет садница од болести и имају благотворан учинак на продуктивност.

Пер 1 ск. м. направити канту хумуса или компоста, 3 кг дрвеног пепела и 80 г суперфосфата и калијум нитрата. За деоксидацију земљишта додатно се посипа гашено вапно или доломитно брашно - 300 г по квадратном метру. Након тога се врши дубоко копање и нивелирање земљишта.

Тиминг

Рано пролеће је оптимално време за засађивање крушке у овом региону. Када се сади у јесен, саднице можда неће имати времена да се слегну на новом месту и замрзну током зиме. Време засађивања - крај априла или почетак маја, када се земљиште загреје до 10-12 ° С. До овог времена, опасност од понављања мраза је готова.

Техника слетања

Јаме се бере две недеље пре планиране садње садница, тако да земља има времена да се слегне и апсорбује све корисне супстанце.

Величина јама треба да одговара димензијама кореновог система садница - дубине од око 80 м, ширине 60 цм, а метални или дрвени колац се поставља у средиште јаме ради даље обраде и подршке биљкама.

Пола кашике заспи на днуодвод рушевина, разбијене цигле или шљунка. Тада је јама напола напуњена храњивим саставом из кашике хумуса, 3 кг песка, 1 кг дрвеног пепела и канту вртног земљишта. Врх храњиве смјесе посути слојем земље без гнојива, тако да коријење биљке не изгори.

​​

Коријени се спуштају у јаму, изравнавају, посипају земљом и газе у зони близу шуме. Садница се продубљује тако да врат корена остане 2-3 цм изнад површине тла.

Биљка је везана за клин са жицом, заливена са две канте воде и малчана дебелим слојем земље или прошлогодишњег стајњака.

Правила о бризи

Основна брига о круши у московској регији укључује неколико поступака.

 1. Редовно заливање и одлепљивање су неопходни за интензивно нагомилавање кореновог дела и изданака. Дрво се залијева водом у припремљеним жљебовима. Осим тога, у врућим данима, они троше круну. Залијевање треба бити у облачно вријеме ујутро или навечер. Дан након влажења, земља се отпушта како би се очувала влага и прозрачност. Како растемо, корови се уклањају и остаци усјева се уклањају са локације.
 2. У другој години узгоја, врши се прво храњење. На почетку вегетације уводи се органска материја - компост или прошлогодишњи стајњак по 1 квадратном метру. м. 10 кг ђубрива. Друга храна се обавља пре цветања, а трећа у фази сипања воћа. За бољу апсорпцију хранљивих материја, гнојива се комбинују са наводњавањем. Једномгодишње се стабла оплођују мешавином урее и суперфосфата - 20 г по 1 км2.м. Прије цватње и у фази формирања јајника воћа, стабло се може прскати препаратима јајника или пупољака како би се побољшао квалитет цвјетања и плодоношења.
 3. Да би се добила исправна круна, дрво се сече одмах након садње.Врх централног проводника се реже на 20 цм, што ће стимулисати развој и раст бочних грана.Даља санитарна резидба се врши сваке прољеће - прије почетка протока сока.Изрежите све болесне, оштећене мразом и ветром.Пресечени делови су обрађени плавим витриолом, а затим прекривени вртним травњаком.Подмлађивање се врши у доби од 7-8 година, када стабло престане да формира млади раст.Све грање од пет година изрезане су на прстену, а млади једна трећина дужине.
 4. Пре почетка првих јесењих мразева, крушка се мора загрејати.Пристволнуиу зону спудити баштенску земљу, затим омотати филмом, металном мрежом за заштиту од глодара, затим филмом.Након пада снијега, дрво је прекривено наносом снега.

Болести и штеточине

Као и сви представници воћних култура, крушка је подложна разним инфекцијама и паразитима.

Најчешћа обољења дрвета су цитоспороза, краста, рђа, трулеж плода.За превенцију је неопходно одржавати чисту локацију, ископавати земљу сваке године у јесен, обрадити дрвеће са бакар сулфатом или колоидним сумпором у рано пролеће и касну јесеннакон пада листа.

У случају оштећења од рђе, користи се цитоспороза бакар сулфат.За третман трулежи плода користи се раствор хлоровог бакра.Биљка погођена крастама третира се Бордеаук текућином, а земљиште око зона стабљике се наводњава отопином урее.

Европски рак крушке

Од парастих грудица, четири паразита су често неугодна.

 1. Пеар Апхид.Да би се уништио крунски наводњавани лек Кинмикс или Агравертин.
 2. Мољац уништава већи део усева.У борби против ње користе се инсектициди - Актеллик, Актару или Фундазол.
 3. Да би се уништио летак, круна дрвета се попрска са препаратом Тсимбусх-а у фази бубрења пупољака.
 4. Током инвазије на крушку, дрво и земљиште око њега се наводњава Царбофосом.

Белаковање трунк - заштита од штеточина

Сакупљање и складиштење

Крушке се уклањају у сухом времену.10 дана пре уклањања залијевања воћа се зауставља.

Свака сорта има свој период сазревања плода, треба да се руководи стањем стабла.Ако изгуби своју еластичност, а воће око њега има богату жуту боју - дошло је време за уклањање плода.

Плодови са дуготрајним складиштењем могу се складиштити у подруму, подруму или на стакленом балкону.За означавање одаберите густу, без озљеда и оштећења плода болести.Свака копија је замотана у папир и стављена у картонске кутије или дрвене кутије.Оптимална температура складиштења - 1-4 ° Ц, влажност - не виша50%.

Захваљујући раду узгајивача, развијене су многе врсте крушака за подручје Москве са различитим роковима дозријевања.Уз сва правила садње и неге, можете успешно узгајати једну од зонираних сорти и добити од њега квалитетну и обилну жетву сочних плодова.