11 најбољих сорти купуса са дугим роком трајања Купус

У ван сезоне, зимске сорте купуса су у највећој потражњи, јер имају добру очуваност и не губе своју робну и укусну квалитету неколико месеци. Најбоље касне сорте купуса за дуготрајно складиштење узгајају се не само за свјежу потрошњу, већ су погодне и за разне припреме за зиму - ферментацију, кисељење и декапирање.

Предности касног зрелог купуса

Све сорте белог купуса са касним зрењем имају неколико предности:

  • добра продуктивност;
  • дугорочно складиштење - до девет мјесеци;
  • могућност сакупљања механизоване методе;
  • универзалност употребе у кухању;
  • отпорност на смрзавање, разне болести и штеточине;
  • успешно толеришу транспорт.

Период сазревања од времена сетве семена до жетве је у просеку 6 месеци. У условима благог пада температуре на -2 ° Ц, главе брже сазревају и стичу богат укус и сочност.

Међу мањкавостима долази до слабог отпора пролећумраз, тако да је садња културе касног зрења неопходна на начин садње.

Популарне сорте и хибриди

У касну групу спадају сорте белог купуса, које трају до пролећа, неке до следеће свеже усеве. Густина и укус поврћа током периода складиштења остају непромењени.

Која је најбоља култура коју треба изабрати: искусни вртлари тврде да је за зимско складиштење боље дати предност хибридима који сазревају касније.

Агресор

Холандски хибридни агресор је уобичајен у многим регионима земље. Главе се формирају споро и имају густу структуру.

Биљка је незахтјевна у њези, расте на свим врстама земљишта и даје константно високе приносе. Утикачи нису склони пуцању.

Једна од главних предности сорте је његова висока имуност на фузаријумско увенуће, касно палеж и црну мрљу. Врсте Агресора ретко су погођене апхидс, цатерпилларс и цруцифероус буве.

Жетва за кисељење, сољење и свјежу потрошњу.

Мара

Бели хибрид белоруског узгоја Мара сазрева 170 дана после сетве. Просечна тежина главе је 4 кг. Смарагдно лишће, прекривено плавичастим цватом. Рок употребе - до почетка маја.

Мара усјева има добру отпорност на различите врсте трулежи и готово се не оштећује током транспорта. Погодан је за свјежу употребу и припреме за зиму.

Москва

Један од најбољихсорте са високом продуктивношћу - московски купус. Главе достижу тежину од 10 кг, густу структуру и имају раван облик.

Дугорочно складиштење - у одређеним условима, поврће се може чувати до прве бербе.

Добра продуктивност сорте је осигурана због високе имуности против кобилице и других болести купуса.

Амагер

Сорта Амагер је погодна за свјежу потрошњу. Главе су велике - тежине до 5 кг, врло сочне, слатке, густе структуре. Горњи листови су смарагдни, бијели у резу.

Растена сезона од времена сетве семена до жетве је 160 дана. Продуктивност је висока, добра преносивост. Висока отпорност на трулеж и паразите.

Да би се постигла висока продуктивност, сорту Амагер треба редовно залијевати и оплодити.

Купус Амагер није погодан за киселе краставце и ферментацију, јер након техничке зрелости листови су благо горкасти на укусу и тврдом. Након неколико месеци складиштења горчина нестаје.

Снов Вхите

Сорта са добрим квалитетом чувања - до осам месеци. Снежана је цењена због одличног укуса и корисности, посебно за децу.

Главе средње величине - тежине око 3-4 кг, кугле, тамно зелене, беле у резу.

Поврће се складишти дуже вријеме ако је осигурано са стабилном температуром у распону од 8-9 ° Ц.

Мегатонс Ф1

Један од најранијих хибрида касне зреле групе Мегатон Ф1 сазрева на 130.дан од сетве. Просечна тежина је 4,5-5 кг.

Ова касна култура се вреднује за одличан транспорт и отпорност на разне гљивичне инфекције.

Холандски хибрид је веома популаран широм света и под добрим условима узгоја (наводњавање, исхрана) даје висок принос. Поврће се складишти око пет мјесеци.

Гингербреад Ман\ т

Сорта са добром продуктивношћу - Колобок. Раст вегетације је пет месеци од тренутка појављивања првих изданака. Главе купуса су густе, заобљене, тежине око 5 кг. Предност - усев није подложан пуцању.

Хибридни колобок има добру отпорност на бактеријску труљење, увенуће фузаријума.

Са добрим зимским условима складиштења, главе не губе свој укус и корисност до маја.

Недостатак - листови купуса постају горки након зрења, али 1-2 месеца након жетве, сва горчина нестаје.

Зимовање

Један од најбољих хибрида домаћег узгоја са роком трајања до осам мјесеци - Зимовање. Сезона раста траје 120 дана. Поврће не пуца, не подлеже некрози, има одличан укус и сочност.

Током зимског складиштења, проценат оштећења је минималан - до 5% од укупне количине усева. Погодан за сваку употребу у кухању.

Спавање

Хибридни облик касног сазревања - сорта Лезхки - има повећану отпорност на кобилицу, бактериозе и сиву трулеж. Практично не оштећује купус-муху и лисне уши.

Главна вредност је добра продуктивност и одличан укус.

Главе су тамнозелене, беле у резу, густе, сферне, благо спљоштене.

Трансам Ф1

Холандски хибрид Транзам Ф1 даје добре приносе, без обзира на климатске услове.

Главе просечне тежине - од 1,8 до 3 кг, сазревају у хармонији, не пуцају током процеса сазревања и не оштећују се гљивичним инфекцијама и трулеж након жетве.

Галаксија

Главе купуса Галаки формирају се и сазревају заједно, чувају се око пет месеци без губитка укуса и утрживости.

Површински листови на главама су зелени, изнутра бијели. Поврће ове сорте је врло сочно и слатко.

Биљка је непретенциозна у њези, има високу отпорност на кобилицу и фузаријум, у процесу зрења купус не пуца.

Општа правила за дугорочно складиштење

Пре стављања у складиште, треба одабрати квалитетне главе без знакова оштећења од трулежи, штеточина и болести. За дуготрајно складиштење, немојте користити замрзнуто или напукло поврће, јер они брзо почињу пропадати и представљају извор инфекције за здраве главе.

Све горе описане сорте купуса за дуготрајно складиштење захтевају одређене услове за зимовање. Поврће се може чувати у подруму, подруму, остакљеном балкону, лођи или у фрижидеру.

Коју би температуру требало предвидети за купус да би га све задржалопочетне квалитете - индикатор ће бити оптималан унутар 1-3 ° С.

Важну улогу игра индикатор влажности - на нивоу од 60-65%.

У процесу дуготрајног складиштења, без обзира на методу, просторија мора бити редовно вентилирана, тако да поврће неће бити прекривено плијесни и кондензатом.

За време складиштења, купус треба редовно прегледавати на знакове болести и оштећења штеточина.На оштећеним главама уклоните покварена места и одмах их ставите у промет.

Захваљујући модерном узгоју, развијена је велика разноликост сорти касног купуса за дугорочно складиштење - свака од њих има своје предности и недостатке.Главна ствар је да се жање на време, да се жетва исправно и да се обезбеде одговарајући услови за дуге зимске просторе.