Ћелијска култивација бројлера Пилићи

На тржишту постоји широк спектар пасмина месних пилића из наших узгојних биљака и страних.Најпопуларнија је пасмина "Цханге-7", узгајана у предузећу "Цханге" и задовољава све свјетске стандарде у области узгоја сточних производа за клање.Адлер сребрни, Кучинска јубилеј, Родаиланп се разликују од прилично добрих домаћих пасмина, али ово је мешавина и количина меса из њих је мања.

Броилер "Смена-7"

Међу западним бројлерима који су популарни код наших узгајивача, треба назвати "Цобб 500" и "РОСС - 308".Главна карактеристика овог младића је увећани стомак и плавкаста боја ногу и кљуна.

Избор пилића

Одабир пилића за домаћи узгој треба приступити одговорно.Многи људи више воле да узимају једнодневне пилиће, тако да могу бити сигурни да су њихови љубимци вакцинисани против различитих болести и да су завршили сва неопходна истраживања.Међутим, треба имати у виду да узгој малих пилића подразумијева прилично високу стопу смртности, па би стога требало узети из њедоказани произвођачи.

Разумније је узети младе животиње старе око десет дана, међу којима ће стопа смртности бити нижа, а није потребно трошити новац на вакцинације и санитарни третман.

Неки одгајивачи, да би спријечили разне болести у узгоју, радије купују бројлене кокоши, а затим, након што су добили од њих јаја за излегавање, сами излегли пилиће, властитим рукама.

Када купујете пилиће, обратите пажњу на њихово стање и изглед. Морају бити активни, добро реаговати на буку и звук, са сјајним очима и меким стомаком, задњицом и перјем тела - чисти.

Ако је пилетина летаргична, равнодушна, са досадним погледом, то јасно указује на присуство болести.

Кокоши броилера

Основна правила за узгој бројлера код куће

Постоји неколико важних тачака када се узгајају младе животиње, чије поштовање је једноставно неопходно ако желите да добијете савршено здраву популацију са нормалном тежином.

Храњење

Птице се пуно и пуно хране, не једу када спавају. Морате стално да осигуравате храну и воду. Броилери пију топлу воду, од хладноће могу се прехладити и разболети. У првим данима живота пилићима треба дати мјешавину мљевених куваних јаја с млијеком или топлом прокуваном водом и храном од траве, гдје има много витамина.

Како птице расту, може се смањити учесталост храњења дневно, а више хране, зрна и отпада од хране може се увести у исхрану (кухана), а количина протеина може се постепено смањивати, иначе се не може претворити у месо, већ у маст.Колико добро птица једе може се проверити додиривањем њене струме сопственим рукама, ако је то превише тешко, потребно је више пити, ако је меко, додати нешто хране.Потребно је узети у обзир чињеницу да је смртност двију или четири птице - то је норма, велики губици указују на неправилну бригу.

Степен спремности птица за клање може се проверити под крилима иу грудном делу, где, ако напухате перје, требало би да гледате на дебљину масти.

Зрни зрна со основа отношениа пилиров

.

Топлота и осветление

За пилиће ове расе, топлота је потребна, иначе ће се разболети и бити летаргични. Када су пилићи тек излегли, температура на месту где се чувају одржава се на 30 ° Ц, како птице расту, ниво топлоте се може благо смањити на 25 ° Ц, а одрасли бројлери се чувају на 20 ° Ц.

Ниво осветљености је важан, где се држе млади, који треба да буде направљен тако да се може подесити ручно. Део треба да буде осенчен, а део који треба да остане осветљен ако желе кокоши, дође на светло, и када треба да одспава, ићи ће у мрачан угао.

Немојте користити флуоресцентне лампе за узгој код куће, они трепере неприметно за наше очи, а кућни љубимци ће бити потхрањени.

Добро легло

Пилире треба одржавати чистим и сувим, како се не би охладили или замрзли шапе, можете користити обичан папир као сеноили пиљевина. Као промена загађења.

Броилери требају квалитетно легло

Усклађеност са санитарним стандардима

Неопходно је да се кавези оперу, замене посуде заменама, да се корита и корита држе чистима.Не остављајте јучерашњу кашу у хранилицама, које имају рок трајања од само три сата, претварају се у кисело и претварају се у потпуни садржај патогена.Младе животиње, нарочито врло мале кокоши, пате од тога, бројлери постају троми, имају течни измет.

Одабир ћелије

Многи узгајивачи вјерују да би се узгој бројлера требао проводити у кавезима, јер то је начин на који добива на тежини и троши мање хране. Пилићи слободног узгоја добијају на тежини спорије и њихово месо је теже него код ћелијских бројлера.

У којим кавезима је најбоље узгајати живину код куће? Најбоља опција би био дизајн који су изумили руски узгајивачи. Представља неку врсту мале вишеспратне куће, која се може направити властитим рукама, гдје се тек излежени пилићи држе на горњем кату, а како се спуштају, млади бројлери и одрасли бројлери се држе на дну. Пред обичним оловкама и кавезима, његове предности су:

  • олакшава мењање нивоа топлоте и светлости;
  • преносиви (правите точкове и лако се крећу);
  • не захтева много простора;
  • може се лако направити ручно.

Цртањекавези: 1) дозатор хране, 2) сакупљач јаја, 3) оквир, 4) кавез, 5) корито за храњење, 6) посуда за пиће, 7) стругач

Присуство прибора за прву помоћ

Када узгајају бројлере код куће, водите рачуна о њиховој вакцинацији, пратите њихово здравље, за које је потребно имати посебну опрему за прву помоћ, која треба да садржи најпотребније препарате за пилиће.

Фазе раста

Посебно треба споменути храњење у различитим фазама узгоја младих животиња властитим рукама:

  • пилићи - 1-5 дана;
  • младе животиње - 5-30 дана;
  • пуноправни бројлери - након 30 дана.

Чим се пилићи излегу и мало осуше, морате почети прву мамац. Пилићи вољно кљуцају кувана јаја, кашу, ситно исјецкано зрно, помијешано с млијеком или топлу воду. Њихов пробавни тракт је слаб и није спреман за грубу храну. Садржај пилића треба да се одржава у топлини сувоће и довољно светлости.

Дијета одраслих младих стокова већ укључује не само влажну кашу, већ и зрно, зеленило, посијено сијено и отпад хране (кухано).

Температуру и осветљење у ћелији треба смањити.

За пилиће код куће, младе животиње расту у року од 50-60 дана. Главни садржај исхране у овој фази треба да укључује грубу храну, као што су храна, јечам, шљунак и љуска, креда, коштано брашно, оброк. Отпад хране ће ићи добро, каша би требало дати, али доста.

У старости од 2 месеца, бројлер достигне своју максималну величину

.

Узгојбројлери - профитабилан посао?

Узгој бројлера код куће је профитабилан посао.Расту брзо и за два до два и по месеца могу се спремити за клање пилића за месо својим рукама.Не препоручује се да се дуже задрже, јер раст птица успорава и долази до прекорачења хране.

Са једним бројлерима, можете добити до једног и по килограма и још одличнијег дијететског меса, које је такође погодно за исхрану мале деце, старих и болесних људи.

Уз минималне издатке за храну и становање код куће, могуће је надокнадити трошкове набавке младих животиња, опреме, специјалне расвјете и гријања и остварити профит у кратком времену.

Пилеће месо је јефтиније у поређењу са истим говеђим или свињским месом и лакше га купују и обични потрошачи и предузећа у прехрамбеној индустрији.