Јесенско обрезивање грожђа Исабелла

Резидба је процес чији је циљ уклањање старих и слабих грана, при формирању грма винове лозе.

Грожђе Исабелла

Правила за обрезивање грожђа

Да би се осигурала функција плодоношења винове лозе, остављен је пар годишњих винограда који расту на двогодишњој биљци.Мјеста посјекотина треба оставити на једном мјесту, изнутра.У том циљу, процеси треба да буду изван средине раста грма и испод антена.Неисправно постављени резови ометају нормално кретање сока у грожђу.Избоји који су стари годину дана и више, уклањају се и остављају на земљи одсечени процес пола центиметра.Величина левог дела је важна, јер ће утицати на раст грма и његову обнову.Гранична површина за много година која расте на грму треба да буде окомита на ос.

Сечење винове лозе за годину дана врши се између чвора пар центиметара од горњег дела. Препоручује се да се направи рез под углом како би се исправно усмерила струја сока дуж винове лозе .Посебна пажња се посвећује обрезивању биљака, чија територијална локација излаже грмље опасности од оболијевања од разних врста болести.

Исабелла грожђе не подноси резидбу и није у могућности самостално излечити оштећена подручја.Зато треба следити неколико принципа:

  1. Неопходно је редовно чистити биљку, али темељито.
  2. Важно је оставити избочине у исеченим тачкама, а не резати у корену.
  3. Сорте које нису покривене зими чисте се у пролеће, а остатак у јесен.

Грожђе Исабелла након орезивања

Не треба да правите разне сорте грожђа Исабелла дуж и преко пута.За сваку стрелицу грожђа има довољно три тачке: једна је намењена за вегетативну парцелу, друга за орезивање винове лозе.Потпуније обрезивање треба обавити пре вегетативног периода.

Обрезивање, остављање избочине на малим местима сечења, помаже да се процес зарастања побољша и смање губици од операције.Биљка није у стању да излечи ране, није дрво, већ винова лоза.То треба запамтити када је у питању резидба.

Период обрезивања зависи од климатских услова у региону, ако је у сјеверним дијеловима исправно очистити Исабелле грм у јесен, на југу је боље у прољеће, иако је то могуће и на јесен.Али, Исабелла, обрезана на југу, биће мање способна да преживи зимску хладноћу у јесен.

Ако је жбун покривен, најбоље је да се орезате након што сте пожњели.И са резидбом и са склоништем потребно је изабрати прави тренутак да биљка не перепрело у склоништу.Али не подвргнути јаким мразима.

Правилно направљен облик грмља Исабелла помаже да се избегне орезивање током лета, пошто је све било урађено раније.

Усјев ће бити већи на растућим виноградарским грмовима.Жетва неће бити много, али ће бобице имати импресивну величину.

Неопходно је мудро процијенити ситуацију и бити свјесни да ће велике групе на густим грмовима захтијевати од вас да потрошите пуно физичког рада и времена да се бринете о биљци. Али то можете спречити тако што ћете узгајати просечног Исабеллиног грма. Лети, главни посао је да се очисте додатни изданци и гроздови.

Правилно резидбу у пролеће треба вршити правовременим надгледањем протока садног материјала. Ако су цвасти почеле да се отварају, онда четкање грмља не треба да се врши у пролеће, већ након жетве грожђа Исабелла.

Жетва Исабелла грожђа после правилног обрезивања

Како очистити Исабеллин грм

Резидба је кључ за правилно израстање Исабеллиног грма. Помаже у спречавању хаотичног раста грмља и повећава шансе великодушне бербе грожђа. Неконтролисани раст винове лозе може довести до тога да виноград уопште неће приносити усеве, јер ће све хранљиве материје и минерали бити утрошени на раст материјала који није потребан никоме. Величина будућих плодова зависи и од броја гроздова на грмљу. Они неће бити велики ако ће један бег побудити мноштво гроздова. Изрежите вишак и оставите оптималан број кластера сорте Исабелла. Посебну пажњу треба посветити правовремености резања грмља.

Уклоните празне избојке, можете их исправно препознати. Идентификовати их требада би приметили време његовог настанка, ако се витица појавила пре формирања цветова, онда се „каша са таквим изданком не може кувати“, потребно је је исећи.

Пре чишћења винограда сачекајте до краја опрашивања. На овај начин могу се идентификовати подручја која нису опрашујућа и слабо расту.

Најбољи период за резидбу су цвасти. У овом периоду развоја грма грожђа, можете сасвим тачно одредити плодне изданке или не, а без страха и сумње, одсјећи све дуде. Тиме се смањује вероватноћа стварања ране, а по потреби се може користити и резач за орезивање.

Одлежите грожђе најбоље током цветања

Слабе не-вегетативне гране и изданци треба уклонити. Када је цветање Исабеле почело да чисти жбун касне и бескорисне, па чак и опасне за усеве. После завршетка цветања, можете сећи, само сећи и не одломити. У зависности од јачине грма коју планирате очистити, можете одредити природу и интензитет чишћења.

Формирање старе лозе у јесен, пролеће или лето утиче на квалитет усева. Стару вину је потребно обликовати прунерима. У јесен, обрезивање винове лозе се врши након жетве, што је погодан период за чишћење садног материјала. За провођење формирања лозе у прољеће. треба размотрити почетак цветања. Обрезивање треба обавити у вријеме формирања цвасти, али прије цватње. Главно је да не пропустимо прави моменат на пролеће, а не да закаснимо. У прољеће на почетку цвјетања грожђе постаје врлоосјетљиви на инвазију и мјеста прекида не могу се зарастати након почетка цвјетања садног материјала.