Јесењи рад са грожђем

Вансезона - почетак садње грожђа, тежак рад и питања почетника и не баш, виноградара. Са тешком ситуацијом не треба заборавити да се искуство и солидно знање могу остварити само кроз сталну праксу и пажњу посвећену детаљима.

Грожђе може бити засађено у пролеће или јесен

Сади грожђе у пролеће или јесен?

Тешко је одговорити на ово питање недвосмислено. Свака сезона има предности и недостатке. Плус чињеница да стечена садница може бити одмах засађена, без чекања на пролеће. Али дијете, које чека, може да се осуши, прекрије се плијесни или нестане на други, не мање неугодан начин. Ако је изабрано јесенско време садње, биљка може трагично замрзнути. Мишљење љетњих становника о томе када је биљка подијељена. Можете га засадити у било које годишње доба (јесен или прољеће) носи одређене ризике. Свака биљка може неочекивано да умре, а наше грожђе није изузетак.

Заговорници овог мишљења указују на висок проценат чињенице да ће садња грожђа у хладној вансезони зимовати без губитка. Вегетација у њима ће почети раније - у прољеће ће расти успјешно, а плодови активности ће бити у изобиљу. Да би се случај успешно завршио, треба узети у обзир два фактора:

 • Квалитет и сорте садница;
 • Правилно слетање.

Приликом куповине садница препоручује се да се обрати пажња на стање биљке.Стандардни саплинг:

  Главни фактор је коренски систем. Требало би да постоје три светло смеђа корена пречника од 1 до 3 мм и дужине до 15 цм.Коријени треба да буду влажни, да се стављају у глину и да леже у хладу или у контејнеру (врећици) током продаје, ни у ком случају на сунцу. . Штета ће спријечити успјешан раст.
 • Садница треба да буде дуга до 50 цм, са пречником дебла до 8 мм. Добро је ако постоје зрели пупољци на снимању. У јесен и зими они ће спавати, али са почетком топлоте ће бити задовољни раним и брзим растом младих изданака.
 • Пажљиво прегледајте могућу куповину за гљивичне болести и штете узроковане штеточинама.

Датуми садње у јесен почињу од почетка октобра и ограничени су на замрзавање тла. Неки искусни агрономи понекад одлучују да засаде биљке током зимског периода одмрзавања. Према општим препорукама, период слетања престаје десет дана пре првог мраза.

Приликом куповине саднице, треба проверити његов коренски систем

.

Како посадити грожђе: водич за почетнике

У предзимском периоду, боље је посадити биљку садницама. Начин садње не разликује се од опруге. Свака фаза рада је важна за живот и каснији обилан принос.

 1. Припрема сјеменки. Пре садње, темељно га посадитипроцесу.Прво намочите у посебан раствор или у обичну воду, затим одрежите изданке, остављајући до 4 ока.Наставите поступак уклањањем горњих чворова коријена и малом обрадом доњих чворова.
 2. Прелиминарна припрема рупа.Чак и када је изабран другачији период рада за садњу садница, боље је ископати рупе ове сезоне у години.Јаме треба да буду дубоке и широке, али се мишљења разликују по тачним димензијама.Према општим препорукама, величина седишта за грожђе треба да буде близу 80к80к80.Дубина је главни бранилац коријена од смрзавања и истовремено узрок доброг укорјењивања и раста.Облик јама није важан.Главна ствар је да се одржи растојање између њих око једног метра.
 3. Рад се наставља да затрпава дренажни слој.На самом дну слоја дробљеног камена или ломљене опеке, чија дебљина зависи од величине јаме, у распону од 5 до 15 цм. Материјал се мора пажљиво набити.

Да би се омогућило храњење грмова, у дренажни слој близу зида се убацује цев. Затим је јама испуњена плодним земљиштем - "јастуком":

 • До десет канте црне земље (слој треба да буде до 15 цм);
 • Сипајте шачицу минералних ђубрива, пепела и кашике хумус;
 • Врх је опет испуњен плодним земљиштем.Све је потребно темељно набити, изравнати и залијевати без штедње воде.Број литара зависи од степена сувоће земље - обично до две канте.
 • После тако интензивног рада, потребно је да се накратко зауставимо, чекајући да се земља слегне и можете да посадитебиљке. Да не би губили време, препоруча се да се земљиште припреми крајем лета.

  Када се припремају места за садњу, грожђе се може засадити. Биљка је постављена у рупу и прекривена земљом до нивоа раста, око 10 цм, а дубина коријена је 40 - 50 цм, што је довољно да се садница заштити од смрзавања. Затим се биљка залива (боље је користити дренажу) и покрити пластичном боцом.

  Шупља цев за прераду може се прикључити у јаму

  Грожђе у јесен: како се бринути о њему

  Као иу било ком периоду године, брига о зеленим одељењима састоји се од наводњавања, храњења, прераде и резидбе.

  • Заливање . Прије зимовања, биљка се једном зали, али из срца. Да би се дренажна цев морала напустити, било би потребно ископати канале за одводњавање око јаме тако да би вода могла да дође до корена приликом наводњавања, а да се не би ширила тамо где су гледали.
  • Обрада тла се састоји у томе што се она ослобађа - то помаже коријенском систему да развије и засити земљу корисним супстанцама, штеди је од сабијања земљишта. Орање свакако треба провести прије склоништа за зиму. Дубина обраде тла зависи од стања земљишта и климе - сухог или хладног, као и од локације коријена.
  • Храњење. Када се жетва плодова заврши, биљци очајнички треба додатно храњење, јер су грмови ослабљени и тешко ће преживјети оштру зиму. Важно је напоменути да се гнојива треба третирати пажљиво, а непрехранили биљку. Препоручује се унос хранљивих материја у земљиште не више од једном у неколико година.
  • Третирање инсектицидима за штеточине и болести врши се након брања бобица. У јесен, превентивне мере ће бити ефикасније него у пролеће, пошто је жетва већ сакупљена и моћни лекови неће моћи да науде биљкама. Превенција се врши истовремено са припремом за зиму: избојци се секу, везују и прскају раствором витриола и другим средствима - Тиовит против крпеља, Ровикурта или Фундозола.
  • Размножавање резницама - овај метод је најпогоднији за пролеће, али се припрема резницама у јесен. Резати резнице из зреле винове лозе, чврсте, нужно смеђе боје са траговима грожђа, без оштећења и болести. Као резултат тога, до четири младунца дужине до 40 цм остају на рукама, пожељно је да на свакој од њих остане неколико пупољака, а са сваке стране налазе се антене из групе. Добијени резултат остаје пола дана у води, третира се биофунгицидом, везује и шаље у складиште. Најбољи кандидати за улогу потоњег су подрум, укључујући земљани, фрижидер или друго влажно и хладно мјесто. Услови и околности чувања чубукова су главни услови за њихов квалитет. Да би укорјење резница било успешно, у њима мора остати довољна количина влаге.
  • Обрезивање грожђа у јесен је уско повезано са будућим обиљем и квалитетом усева. Ова корисна процедура се спроводи једном годишње, неколико недеља послебиљка ће изгубити сво лишће.Иначе, ако биљка и даље ужива са зеленом одећом, неће моћи да добије све потребне супстанце, што значи да ће јој бити теже да преживи до пролећа.Касније, винове лозе биљке постају рањивије због ниских температура, што може проузроковати механичка оштећења.Важно је доћи на вријеме.У прољеће рада није вриједно провођења, јер ће с почетком протока сока грмље бити теже зарастати ране и можда ће умријети.Припрема за процедуру се ради на почетку јесени, уклањањем или прекидањем вишка добитака.

  Обрезивање грожђа у јесен се врши након што је винова лоза изгубила лишће

  Припрема за зимовање

  Грожђе се припрема за хладно време на начине који се разликујупо регионима и сортама биљака.Грмови се припремају за зиму, излажући се третману од штетних несрећа и прављењу резидбе.Јунак чланка прилично лако толерише снижавање температуре на -8ОЦ или чак на -20ОЦ, тако да не журите.Стврдњавање не штети, а чак ће бити корисне биљке.Али младице и млади, који не достижу годину, дјеца нису склони да издрже тешку хладноћу.Важно је имати времена да то урадимо на време.

  Лако и не скупо решење је да се покрије тло.Овај начин припреме за зимовање примењује се у регионима са благом климом.Висина земљане хумке зависи од врсте тла - од 30 за црну земљу и од 50 за песак.

  Мишеви и влага су потенцијална опасност ако се подземна вода постави предалеко од тла.Ово је главни метод засијавања садница.Одрасле биљке се вежу, савијају до тла и прекривају лишћем смрче и покривним материјалом.