Јерсеи Даири Цов Описание Краве

Међу бројним типовима крава, кравата млекара у Јерсеиу је једна од најпродуктивнијих и по најнижој цијени за одржавање.Уз правилну исхрану и пажљиву бригу, продуктивност млијека одрасле особе достиже 27-31 литара дневно, садржај масти у производу је око 8%.Пасмина је била резултат рада на енглеском острву Џерси у 18. веку ради побољшања стоке.Ријетка пасмина крава има карактеристичну структуру млијечних врста.

Кравата на Џерси произведу около 30 литров млека на дан

Настанаване на ръка на Јерсеиу

узгајају млијечне пасмине крава.Висока продуктивност је уочена због умерене климе са великим пашњацима.Почетком деведесетих година 18. века, узгајивачи су створили све неопходне услове за очување чистокрвних врста.Прекрижени су повезани облици у распону једне популације.Узгојна књига с информацијама о дјелотворности пасмине појавила се 1866. године.Захваљујући квалитетним производима, пасмина је стекла велику популарност у многим земљама у Африци, Америци, Аустралији, као иу Француској и Канади.

Кравата на Џерси се распространат по всем свету

Обсе карактеристики на пасминајерсеи

С обзиром на чињеницу да је крава из Јерсеи-а припадала млијечним врстама, може се лако разликовати од других пасмина.Мала глава се ставља на танак врат са више кожних набора.Изражени супраорбитални гребен, чело уски, широки, стандардни профил.Очи су далеко једна од друге.Кичма се благо савија.Дубоки прсни кош је око 62 цм, иако је уски само 37 цм, а крава има велику виму за чашу која је погодна за мужњу.Удови су донекле нетипични.Реп се подиже у базу.

Мускулатура није јако развијена.Иако је тело прилично дугачко и угаоно, сама особа изгледа прилично компактно и пропорционално.

Висина појединца је око 125 цм, крава тежи 370-400 кг, а бик –560-760 кг.Новорођено теле тежи 19–22 кг.Код мушкараца, боја може бити тамнија, на полеђини је црна трака.Боја вуне варира од светло црвене до тамно браон.Доњи део тела и удови имају светле тачке.Уши и подручје близу носа су прекривени свијетлим длакама.

Дървенстви кравите тегло от 400 кг

Размнождане на пасмина

Кравата на дрес от Јерсеи има интензивна преткрвност.Репродуктивне способности омогућују вам да родите потомство у доби од двије године.Крава се лако насели, људска интервенција није посебно потребна.Али за рођене телад треба да се бринете, јер су млади до 20-23 кг.Мајка лиже теле, ако није спремна да обрати пажњу на теле, а онда га обришите сламом.

После тогапошто крава по рођењу почиње да пије топлу воду и жваће сено, вреди посветити велику пажњу њеној мужњи.На крају крајева, број предстојећих приноса млијека овиси о томе: прва 4 дана - 5 пута, сљедећих 8 дана - 4 пута, а затим 3 пута, постепено се смањујући на два музања дневно.

Након порода, храна за краву се састоји од мешане хране.Није потребно дати много течности тако да нема едема.После 2-3 недеље, пребаците животињу у нормалну исхрану.По себи, пасмине крава не захтевају услове постојања, власници треба да обезбеде нормалне неге и санитарне услове.Стручњаци кажу да крава са колострумом која је отишла нема толико тога, императив је да је пије.Потребно је конзумирати око 1,5 литара колострума.Познато је, што ће дуже младунче да се храни њима, здравије ће расти уз снажан имунитет.

За разлику од других пасмина, крава у Јерсеиу након телења даје врло мало колострума

Брига за телад

Након седам дана од рођења телеза једно храњење једу три литре млека три пута дневно.Треба му дати слану чисту воду између храњења.Почните намамити сено кредом или црвеном глином. У доби од једног мјесеца, потребно је у прехрану увести свјеже поврће, као што су крумпир, репа, рутабага и мијешана храна.Млади тинејџери покушавају пити пуно млеко до два мјесеца, а гобије су мање захтјевне у исхрани.Уз правилну исхрану у два месеца старости, понудите сено у неограниченим количинама, јер је трбух теле већ приличнодобро дигестира.

Продуктивност крава

Пасмина има низак квалитет месних производа и кожних сировина, али се одликује високом стопом млијечних података са пријатним укусом. Око 4300 кг је годишњи принос. Уз правилну исхрану животиња, садржај млечне масти је 5-7%. Треба покупити висококвалитетну храну, витамине и минералне комплексе. Животиње уносе више од 1000 кг млека на 100 кг сопствене тежине, што је два пута више него код типичних млечних врста.

С добрието на хранаване, кравата Јерсеи може произвести млеко с 7% масти

.

Крижање пасмине дрес са другим пасминама доводи до појаве потомака са позитивним показатељима млечности, али са мало мускулатуре.Када се узгаја мушки дрес, треба узети у обзир карактеристичне карактеристике врсте. Због тога, бикови су смањени са кравама густе градње друге пасмине како би се повећала млечност каснијих врста.

Погодности за пасмине

Предности крава са дресом су:

  • Висока производња млијека;
  • Висок однос масноћа и хранљивих састојака у производу;
  • осетљив укус млека;
  • Ниски трошкови одржавања;
  • Висока репродуктивна функција и лакоћа тељења;
  • Добар имунитет против болести.

Такође, крава не гази пашњаке због јаких копита и мале тежине. Због структуре удова, практично нема болести ногу, као што су хромост или фрактуре.

Кравама домаће хране је потребно добропоштовање, квалитетна исхрана и брига.

Простор треба да буде топао, без пропуха са чистом подлогом и водом, онда ће животиња бити љубазна и смирена према власницима, без страха и агресије.