Јединственост Монтбелиард крава.Краве

Монтбелиард краве припадају елитним врстама стоке. Укупно, у свету постоји око милион и 500 хиљада глава пасмине Монтбелиарде. Само у Француској је подигнуто око 383 хиљаде појединаца. Таква популарност је због брзе способности стоке да се аклиматизује на свако време и непретенциозност у исхрани.

Крава пасмине Монтбелиард постала је раширена због своје скромности

Брзо се прилагођавају оштрим зимама и топлом времену и могу јести велике количине влакана.

Историја и популарност крава Монтбелиарде

Ова врста краве се узгаја у Француској. Али корени се враћају у Швајцарску, јер су у 18. веку преци Монтбелиарде стоке доведени у Француску из Швајцарске. Већ више од једног стољећа узгајивачи раде на узгоју ове врсте краве, чије млијеко мора бити погодно за производњу домаћих сирева. У француској регији Францхе-Цомте (родно мјесто Монбелиарда), одабрано је млијеко ове пасмине како би се произвеле творнице за производњу сира. Године 1889. на Свјетској изложби у Паризу одржано је службено признање краве Монтбелиарде.У исто вријеме, објављена је књига узгоја стоке Монтбелиард.Ова врста је узгајана преласком француског алзанца са швајцарским сименталом, користећи посебну исхрану.Ова пасмина је узгајана од стране Француза у брдима.На пример, у Францхе-Цомте, монбелиарди чине 95% млечних крава.Ова врста млека је, без изузетка, део сирева овог региона.Месо се такође вреднује паралелно.Крава убрзано расте, има добру грађу, и као резултат, прешавши је са шаролезовим биком, добијају се телад, која се вреднују за квалитет меса.Монбелије су прилично популарне у Средњој Европи, Сјеверној Африци, Аустралији итд. Ова врста стоке је заступљена у више од педесет земаља свијета иу свим климатским секторима.Узгајају се за узгој чистих високопродуктивних пасмина Монтбелиарде и ради побољшања локалног становништва.

Крави Монтбелиард се добро съдържа в всех климатских зонах

Значениа монбелиардов

Животние с достатно голам размерами с пропорционалним объектом.Дужина торза од 1,62 м. До 1,65 м.Бикови имају проширени подрум.Огромна леђа, јаке кости, велика вимена.

Маса бикова кореспондира с 900-1200 кг. Крава добива 600-700 килограма.Говеда пуног узраста у гребену имају висину од 135 цм до 140 цм.

Боја животиње је слична источној црвено-шареној раси.Пасмина Монтбелиард карактерише:

 1. Велика продуктивност млека.
 2. Вредност млечних производа, који се састоји од повољног процента масти и протеина.
 3. Врло вриједна својства меса.
 4. Развој и раст енергије.
 5. Брзо дозријевање.
 6. Вадена велика у облику чаше.
 7. Прилагодити се чак и на прилично неповољне временске услове, добро здравље и дуговечност.

Монбелиардово млеко има савршену комбинацију млечне масти са протеинима и појединцима који се одликују дугом лактацијом.Њихово месо, у глобалној заједници стручњака, препознато је као висок квалитет.

Крави Монтбелиард дајете веома масно и укусно млеко

Продуктивност млијечних производа

Пасмина говеда Монтбиллиард, у просјеку, даје око 8000 кг.млеко годишње, са садржајем масти до 4% и садржајем протеина од 3,45%.Штавише, трајање лактације је 305 дана.Највећи принос је инсталиран - 17 хиљада 358 кг.

Важно је да су ови показатељи углавном стабилни.Млијеко крава Монтбелиард има више протеина него млијеко других крава, али се постотак масти не мијења.

Овај производ се користи за прављење сирева који задовољавају највише стандарде.Млеко припада производу високог нивоа, са одличним укусним својствима, а користи се не само за прављење висококвалитетних сирева, већ и за јогурте и друге производе млијечног порекла.

​​

Значениа маса.

Месо те пасмине је високог квалитета и има следеће карактеристике:

 1. Висок проценат меса на клању.
 2. Месо је сухо, али сочно.
 3. Велики проценат меса врхунског квалитета (задња половица трупа).
 4. Месоцрвеном бојом, са добром потрошачком потражњом.

Стопа раста животиње је веома импресивна. Млади бик, дневно даје повећање са 1200 грама на 1300 грама, у зависности од избора хране. Жива тежина достиже 650-750 кг Квалитет меса клања клања на излазу крава креће се од 52% до 58%, за бикове од 56% до 58% без масног вишка. Врло ефикасна метода за побољшање стоке је употреба сјемена бикова Монтбелиарде.

Монтбелиард краве со профитабилно да се пари за месо

Употреба бикова сперме Монтбелиарде.

Сперма главе Монтбелиарда не користи се само за оплодњу пасмине Монтбелиард, већ побољшава непродуктивну пасмину стварањем нових високо ефикасних врста говеда. Ова врста сперме бикова се користи за разне методе укрштања:

 • Апсорпциони крстови: две врсте стоке за узгој стоке након усвајања побољшане врсте крава од стране врсте Монтбелиард;
 • Узгој је варијабилан, како би се добили високо продуктивни појединци: резултат мјешавине из парења два или три типа стоке и у фазном прелазу хибридних оваца у неколико генерација с биковима изворне врсте. Овај тип укрштања омогућава увођење феномена хетерозиса код крижаних говеда не само у првој генерацији, већ иу наредним.

Зато је начин да се побољша сперма стоке бикова пасмине Монтбелиарде високо ефикасна метода.

Гени пасмине Монтбелиардеспособни да побољшају перформансе стада

Храњење крава.

Правилно храњење говеда Монтбелиард, као и свих раса, укључује дијету која храни тело појединца потребним витаминима, минералима, микроелементима у одговарајућој комбинацији и у пробављивом облику.Добра исхрана треба да обезбеди краву са високом продуктивношћу, одржавајући њено физичко и физиолошко стање.

Неисправна исхрана крава доводи до смањења квалитета млека, болести животиње.

Младе краве са једном или две телади које још увек расту и исцрпљују стоку требало би да повећају своју исхрану.Израчунајте повећање исхране, у зависности од дневне добити.За 1 кгповећање тежине додати пет јединица хране, 500 грама протеина пробављиво, 40 грама калцијума, 30 грама фосфора.

Кравам Монтбелиарда потребна је велика количина сочне хране

Крава са високом продуктивношћу захтијева повећање количине мужње, стога је потребно повећати вријеме храњења.Обично се користе два, три оброка дневно, у редовним интервалима.

Правилите за хранат на телетите треба да бъдат опазити.У стадију колострума, они се хране не мање од четири пута дневно, од десет дана старости - три пута дневно, али истовремено.Пратите квалитет хране.

На 4-7 дана, дајте прокувану воду, охлађену (+ 15-20 степени).У доби од три седмице већ је могуће дати сирову воду, али чисту.Са шест месеци старости, храњење телади изгледа да јеисхрану одраслих.Главна храна за телад обухвата:

 • сочне хране;
 • кукурузна силажа;
 • корјенасто поврће;
 • сено;
 • концентрирана храна.