Јединственост крушке Силент Дон Пеар

Успех узгајивача у многоме зависи од притиска, одрживости, као и времена проведеног на раду. Стога је рад узгајивача дуг и дуготрајан, а често је могуће добити жељени резултат тек након неколико година. Упркос томе, узгајивачи широм света неуморно раде на развоју нових сорти биљака које би пружиле неопходне дарове природе. Посебно је значајан рад одгајивача за становнике подручја у којима се посматрају тешки временски услови, гдје обична стабла и грмље једноставно не преживљавају. Један од најјаснијих примера успешности рада одгајивача је Силент Дон.

Рад на сорти Силент Дон је спроведен много година

Тихи дон Крушка може се приписати сортама које дозријевају у јесен. То је производ дугогодишњег рада селекционог тима Централно-црног региона Русије. Рад на сорти крушке Силент Дон коришћена је дуги низ година у специјализованим лабораторијама у близини града Россосх. Првобитне сорте које су биле основа за селекцију тихог дона биле су семе раскошне и мермерне крушке Россосханке.

Изглед дрвета

Дрво сорте крушке Тикхија Дона има малу висину, која у доби од десет година, у просјеку, може бити три метра. Округла круна од дрвета,има просечну дебљину, као и неколико плачљивих грана. Главно стабло је сиво, док су вертикално нагнуте гране сивкасте са смеђим нијансама. Овратници за сјетву у овој сорти постају видљиви у року од двије до три године након садње. Избоји мирног дона, смеђе-црвене боје, разликују се у равном издуженом облику и могу бити округли, дебели и средњи, али је њихов број мали.

Дрво има малу дебљину, а не веома велике леће, које наликују куковима испупченог смеђастог облика. Листови код сорте Силент Дон имају сјајну зеленкасто-тамну боју, мале величине, облика налик на јаје, а дуж ивица је граница са урезима. Листови имају благо закривљену плочу која је глатка на додир. Стабљика листа тихог Дона није густа и прилично кратка.

Цвасти су ресице сличне кишобрану са великим бројем (до осам јединица) цвећа. Цвијеће је бијело, има малу величину, облик у облику тањура или здјеле. Пистилс у цвијећу се не изостављају, а мјесто стигме - до нивоа пиштоља.

Феталне карактеристике

Тежина једног воћа крушке Мирни Дон може достићи и до 350 грама, што одговара прилично великим сортама. Облик крушке изгледа као тупи конус, или нешто налик на овал, а има и глатке стране. Кожа на овим плодовима је доста густа, а боја зрелог плода иде у горњем делу од жуто-зелене до црвене боје црвене нијансе, благо замагљена. Постоји мали износпоткожне тачке на површини фетуса. У секцији, плод крушке Куиет Дон има белу нијансу крем боје, пулпу са високим садржајем сока, док смеђе семе у плоду има издужени облик.

Пацифичка тишина-Дон Крушева - високородна сорта

Тиха крушка Дон - високородна сорта. Дрво у старости од 10 година је у стању да обезбеди високе приносе, на нивоу од најмање седамдесет килограма по сезони. Цепано дрвеће у прве четири године је у стању да обезбеди усеве до 19 килограма, што је пристојна цифра. Плодна стабла почињу рано, и то се редовно дешава. Одстрањива зрелост плодова јавља се почетком или средином првог јесенског мјесеца, док плодови могу доспјети од посљедње седмице од септембра до новембра.

У процесу раста стабла крушке Тикхија Дона, оне немају тенденцију пада, као ни смањење величине плода. Један од малобројних недостатака ове сорте је чињеница да дрво спада у категорију самодопадних, стога за опрашивање треба друге сорте које цветају у истом периоду.

Главна сврха плода је десертни правац . Захваљујући одличном квалитету чувања, плодови тихог дона, под условом да се правилно складиште у посебним просторијама, могу се чувати до 140 дана.

Пацифик Дон припада категорији високо отпорних стабала која су у стању да преживе у екстремним временским условима. Дакле, биљка може преживјети зимски период без додатне припреме,где температура пада до нивоа од 25 степени испод мраза, али у исто време, пролећне падове температуре може проузроковати смрт већине цветова. Летња кратка суша за биљку није страшна.

Садња и нега садница

Приликом одабира младице за куповину, треба је пажљиво проучити. Потребно је зауставити избор на биљкама које имају стабљику са вилицом, у доби од три године. Препоручује се да се ријека Доњи Дон усади у јесен, али ако је потребно, то се може урадити у прољеће. Најуспешније место за садњу биће пространо и сунчано богато место.

Тихи Дон се препоручује да се засади у јесенском периоду

Потребан је низ препорука.

  1. Приликом припреме рупе за садњу дрвета у јесен, потребно је донијети малу количину компоста, соли калија, суперфосфата ближе крају августа.
  2. Потребно је направити рупу тако да се коренски систем потпуно уклопи у њега.
  3. Да би се правилно формирало дрво, препоручује се да се постави колац на удаљености од 30 центиметара од њега, тако да буде 70 центиметара изнад површине земље.
  4. Неопходно је поставити дрво тако да се врат корена уздигне изнад тла на нивоу од шездесет милиметара. Приликом садње коријена треба лагано исправити, а затим их посути по земљи у којој је коријенски систем лоциран у тренутку куповине. Тло се сипа одозго, а затим гази, залијева и шири.
  5. У случајевима каданеколико стабала се сади одједном, побрините се да удаљеност између њих буде најмање 7 метара.
  6. У првој години након садње препоручује се обилно залијевање дрвета, користећи спрејеве или специјално припремљене бразде које се налазе око дрвета. Ово може да избегне подривање кореновог система.
  7. Препоручује се обрезивање стабала мирног Дона на крају године након садње. Дрво је подрезано на педесет центиметара од нивоа тла, што ће осигурати развој круне са ниским распоредом грана. Саплинг у другој години се препоручује за уклањање непотребних избојака.
  8. Зими се препоручује да дрво младог младица Пацифичког Дона буде прекривено слојем снијега.

Крушка Силент Дон има високу отпорност на болести. Дрвеће је осетљиво на септориозу (белу тачку), која се појављује на листовима као сивкаста места са смеђим ивицама. Болест погађа биљку последњих дана маја. За сузбијање ове болести препоручује се да се биљка прска са нитрафеном (у количини од 300 грама на 10 литара воде) у пролеће, пре него што се пупољци растворе. Болест краста која погађа многе врсте крушака није уопште страшна за Пацифичког Дона.

Број опасних штеточина које могу оштетити биљку укључују:

  • глодари који могу да подигну дебло;
  • Пикант крушке је бува која живи у лишћу.

У питању крушних крава, крушке Тикхија Дона су хировитије, у односу на јабуке, засађене су у врту, јервитамине и елементе у траговима крушке далеко надмашују.