Јаванска врста зелених пауна Пеацоцкс

Међубројне врсте егзотичних птица су посебно истакнути представници зеленог пауна.Необичан изглед, прелепо певање и изузетна реткост због изумирања учинили су ове птице тако популарним.Постоје 3 типа зелених пауна, међу којима највећу пажњу привлачи јаванска пасмина.

Изглед

Главна особина јаванског пауна је његова метална перја на доњем делу тела.Тело птице је прилично велико, а ноге су му дуге, што није типично за пауне.Могуће је разликовати ову пасмину од дугуљастог врата и перја од перја са навијачима на глави.

Боја перја на глави је зелена, са смеђим мрљама.Перо на врату подсећа на ваге са зеленкастом нијансом која се претвара у плаву.На грудима могу бити мрље од црвене или жуте боје.Необично бојење перја изгледа још светлије од сивих ногу и црног кљуна.

Лако је разликовати женски зелени паун.Одрасли мужјаци су већи, имају велики грб на глави и величанственији реп.Женке се не могу похвалити богатством репа и изгледају скромније.

До доби од 1,5 година, појављивање Јаванских женки и мужјака практично је исто: оне имају смеђкасту боју без јарких дугих репова.Типична одрасла особаперо је већ формирано у доби од 3 године.

Максимална дужина крила одраслог појединца је 54 цм, а тијела тијела репом до 3 м. Код мужјака реп пиштоља може бити и до 1,6 м. Просјечна тежина женке је 4 кг, а мужјак 5 кг, иако визуално потоњи увек изгледају већи.

Живот у дивљини

Јавански паун живи на острву Јава. Ова врста се такође налази у западној Малезији, на југу Кине иу Мјанмару. Више воле брда или планине, где имају минималан контакт са људима и слободу кретања.

Пасмина се односи на "тишину" - они обично вичу само у очекивању кише. Има неугодан глас - оштар, веома гласан и потпуно неплодан. Ако тражите успоредбе за успоредбу, онда је његово пјевање слично крику дивље мачке која је стала на реп.

За храњење ова птица бира зрна дивљих и култивисаних биљака. За потоње, чак може напасти поља или вртове. То је невероватна чињеница, али зелени паунови, са својом импресивном величином репа, веома су грациозни и показују невероватну агилност када се крећу.

Репродукција

Да би привукао женке, паун шири свој реп и активно их дрхти, показујући игру светлог перја. Чим жена скрене пажњу, птица се брзо окреће, стишћући реп и скривајући перје. Ова шема се понавља све док жена не прихвати удварање. Појединачно удварање може трајати и до 20 минута.

Узети зелени пауновиживе у групама полигамних односа - до 5 женки по мушкарцу. Птица се сматра сексуално зрелом на 2-3 године. Узгојна сезона траје од априла до септембра, зависно од подручја боравка птице. У септембру, мушкарци почињу да проливају, и више не могу привлачити женке за себе.

Јавански појединци полажу 4-10 јаја по квачилу. У просјеку годишње у заточеништву жена може направити до 3 спојке. Јавански паун не захтева гнездо и може излећи јаја 28 дана на земљи.

Просечан животни век пауна је 20 година.

Дијета

Поред семена и житарица, паун може јести плодове и мале гмизавце који се налазе у високој трави или у плиткој води. Неки јавански паунови се чак хране и отровним змијама.

Ако говоримо о опису исхране птица у заточеништву, онда је важно размотрити потребу да се птицама обезбеди читав низ хранљивих састојака: протеина и масти. Да би перје остало на глави, требало би додати храну ракова: шкампа или јастога. Њихове љуске садрже супстанцу хитин, која враћа интензитет боје оловке.

Према стању перја птица, могуће је проценити колико је за њу погодна дијета. Могући проблеми:

 • бледа боја;
 • недостатак сјаја;
 • губитак перја;
 • крхкост репа.

Сви горе наведени проблеми се решавају присуством животињских протеина и довољном количином масти у исхрани. Али чак и ако узмемо у обзир чињеницу да је зелени паун сељачка птица,40% његове исхране може да се замени са:

 • кувани кромпир;
 • свеже зеље;
 • брашно;
 • рибано поврће;
 • проклијало зрно.

Препоручена количина свјеже хране на дан је 400 г по особи и концентрат до 200 г.

Живот у заточеништву

Пауни подигнути у заточеништву постају потпуно питоми. Али зелени мужјаци су и даље агресивни, па се препоручује да их се држи одвојено од других птица. Женке се лако слажу са различитим члановима породице фазана.

Услед неконтролисане агресивности мужјака који штите женке, узгој зеленог пауна је веома тежак. Често нападају људе, рањавају их својим остругом.

Да би се обезбедио удобан живот за пауне, потребна је пространа башта, парк или кавез за птице. Зелена птица би увијек требала имати мјесто гдје се може склонити од кише и снијега, такођер би требало бити мјесто гдје би требало смјестити корита и хранилице. За изградњу је боље користити природне трајне материјале који ће штитити птице од влаге и пропуха.

Приликом изградње кавеза на отвореном, треба имати на уму да његова висина не смије бити мања од 2 м, у супротном зелени паун једноставно неће моћи у потпуности распоредити своје перје. Зими, обавезно затворите све прозоре и врата, користите грејаче.

Унутрашње уређење ограђеног простора треба да се спроведе у складу са специфичном шемом.

 1. Глатки зидови (морате бити сигурни да не истицу изолацију или чавле).
 2. Под мора бити дрвен.плоче.
 3. Смуђ се налази на висини од најмање 1,5 м од пода.
 4. Да би се осигурала добра пробава, присуство песка и ситног шљунка у одвојеним хранилицама је обавезно.

У таквим условима, зелени паун ће живети дуг живот, одушевљавајући власнике лепотом свог перја и кротке диспозиције.