Јапанска дуња узгајањем дуње

Да би се узгајало украсно дрвеће у летњој колиби, неопходно је разумети како да се правилно засади. Репродукција јапанске дуње неће бити тешка ако све радите по правилима.

Карактеристике Цхаеномелеса

Јапанска дуња (Хиономелес) се све чешће налази на двориштима домаћих вртлара. Популарна биљка постала је захваљујући непретенциозности у њези и декоративном изгледу. Култура воли топлоту, па се узгаја у јужним регионима, али постоје и сорте отпорне на мраз које су популарне у северним деловима земље.

Дуња је посађено близу куће или на падини, која је ојачана јаким ризомом биљке. Мјесто треба бити добро освијетљено, подземна вода је допуштена да буде 1,5 м. Тло треба бити неутралне киселости.

Опште карактеристике постројења ће помоћи произвођачу да направи свој избор.

 1. Јапанска дуња је лако препознатљива по прекрасним цвјетовима који се састоје од 5-6 латица. Цвет је наранџасте, црвене, жуте, ружичасте и беле боје.
 2. Гране су танке, прекривене малим бодљама, распоређеним у лук.
 3. Грм је висине до 1,5 м и ширине до 3 м.
 4. Воће личи спољајабука-крушка, тежине до 100 г, њихова боја је зеленкасто-жута.

Методе репродукције

Методе пропагације Цхаеномелес:

 • зелене резнице;
 • клијање из јаме;
 • наношење слојева;
 • дељењем грма;
 • сечење.

Када се узгајају јапанске резнице дуње, одаберите зелене, глатке изданке који не садрже лигнификацију, они се режу ноћу.Затим припремају место за искрцавање, за то ће вам бити потребно:

 • да ископате ров дуљине 1 м, ширине 80 цм и дубине 50 цм;
 • дужина простора за размножавање резницама може се подесити, у зависности од количине материјала за садњу;
 • дробљени камен или разбијена цигла се сипају у ров са првим слојем;
 • након чега слиједи слој ријечног пијеска;
 • до врха су прекривене смешом: плодно тло помешано са прашином из старог дрвета, стајњак, песак у једнаким пропорцијама, смеши се додаје канта дрвеног пепела;
 • Место је чврсто набијено и у њу се улива раствор за дезинфекцију мангана;
 • чине горњи слој речног песка који је благо хидратизован.
 • ​​

Метод резања

За размножавање јапанских резница дуње, потребно је припремити резане гране за клијање.Изабрани избојци се секу директно дуж линије изнад и накошенију на десну страну према доле, држећи растојање између пупољака и реза од 1 цм, а најмање 2 интерстиција и 1 лист на левој страни.

Укоријењење резница

Одрежите избојке ставите "Хетерооксин", који је стимулатор раста, у раствор 24 сата.Решењеприпремљене према шеми: 3 таблете по 1 л воде.Држите избојке на месту са ограниченим приступом сунчевој светлости.

Након 24 сата, материјал за репродукцију се извлачи из стимулатора раста и пере под текућом водом.Доњи дио мора бити заглављен у влажном слоју пијеска, пазећи да побјега не додирне тло, већ је само у пијеску.

За прва 3 недеље раста, резницама је потребна покривач који помаже убрзавању процеса цветања ризома.Пуцњеве треба заливати сваког другог дана са малом количином воде.Након уклањања филма, резнице се морају напајати течним гнојивом: 5 литара воде на 1 кг стајњака.

Размножавање семена

Дуња помножава семе, за то је потребно одабрати најпогоднији материјал.Семе се беру од јесени, бирају се од најбољих плодова.Кости морају бити сазреле, без ломљења и механичких оштећења.

Материјал за ферментацију треба сушити.Да би то урадили, семе се ставља у новине и ставља на директну сунчеву светлост, процес се одвија током дана.Затим се одабрано семе стави у воду 4 дана, течност треба да буде на собној температури и не стагнира, па се препоручује да се промени једном дневно.

Свака кост која је проклијала код куће пролази кроз процес стратификације, што значи стврдњавање у хладном и влажном стању.Процес стратификације траје 2,5 месеца.Секвенца клијања:

 • припрема резервоара за складиштење семена;
 • подјела на клијав материјалнеколико делова, тако да ако неки изданци не успеју, остају само резервни делови;
 • било која подлога је погодна за клијање: песак, земља, пиљевина у коју се стављају семена дуње;
 • Да би се избегла инфекција гљивичним инфекцијама, супстрат треба дезинфиковати са слабом ружичастом раствором калијум перманганата или фунгицидом “Оксикинолин”;
 • Чврсто затворите посуду са влажном подлогом.

Могуће је пресадити клице у пролеће, када се температура ваздуха нормализује.Садња се врши у бунарима, дубине од 15-20 цм.

Размножавање раслојавањем

Репродукција јапанске дуње полагањем се врши тако што се стисну високи изданци на тло.Ова процедура се обавља у пролеће, када се температура ваздуха загреје до + 15 ° Ц.Брига о ошишаним резницама састоји се од редовног заливања и хиллинга.

Могуће је поставити планове за наредну годину.Са почетком отапања, шкаре одсецају забодене слојеве од грмља и пресађују се на припремљено место.У јами, дубине 50 цм и ширине 60 цм, заспавате мјешавину тла и хумуса, који су уредно поставили слојеве, изглађујући ризом.Врх је покривен земљом и чврсто набијен.

Узгој коренских изданака

Цхаеномелес грм расте због коријенских процеса који се могу сијати до 6 ком.Изаберите најразгранатију и одвојену од грмља.Узгојна вегетација се одвија у пролеће, тако да је током лета потомство имало времена да ојача.

Консерви от това метода за взглад:

 • ризом избојака се слабо покорава и полако се развија;
 • Принос добијен од раслиња, биће мањи од уобичајеног.

Посадите саднице на добро осветљено место, у рупу дубине 50 цм и ширине 60 цм.

Закључак

Декоративна дуња која се узгаја на летњој колиби цениће одличан изглед и профињеност воћа. За репродуковање Цххеномелес-а постоји неколико начина који су мукотрпни: одабиром методе која је најпогоднија за вас, можете развити цијелу породицу дуње у вашем врту.