Јак - горски бик Краве

Тибетанске хронике наводе јакове, као велико зло за особу, можда је то тако.Али, ипак, они нису настојали да уђу у наше друштво и још увек покушавају да га избегну колико год је то могуће.Улазећи у подручје које људи савладају, ови моћни бикови брзо изумиру.Данас се дивља стада може наћи само у областима тибетанских планина, штавише, ова стада постају све мања.

Дивљим јаковима пријети изумирање

Како изгледа јак?

Дугокоси бик, који се зове јак, један је од најмоћнијих представника ове породице на нашој планети.Невјеројатна животиња која је успјела укротити и припитомити, али преферира планине.Спољни јак је веома чудан, у овом животињском бизону и волу, кози и овну се мешају, а реп је позајмљен од коња. Тешко је поверовати, али ова огромна, наизглед неспретна животиња, која се налази у вртоглавој висини, без страха хода на самом рубу уске планинске стазе поред провалије. Јак хода чврстим и сигурним корацима, као да се креће широким путем.Али да се сретнемо с овим биком у подножју планина је готово немогуће.Дивљи јаки покушавају да избегну особу и оду у планине где се осећају самопоуздано и удобно.Да, и кућни љубимци, посебно током трке, више воле друштво својих рођака.

Јакови не воле друштвољудски

Узгој јака

Рутни период потиче од бикова у септембру, битке за женку су прилично тешке и жестоке, чак се користе и рогови.Трудноћа женке јака траје 257 дана, тако да она рађа једном сваке две године.Мало теле при рођењу тежи од 10 до 15 кг, али до једне године повећава тежину готово 10 пута.Будући да је у дивљини, клинац се буквално држи мајчиног репа око годину дана.Памуцна мајцина сукња дуге вуне омогуцава беби да се осјеца угодно у сваком, цак и најхладнијем времену.Првог месеца живота телад једе мајчино млеко, али после месец дана у храну се додају трава, маховина, лишајеви, лишће и млади изданци биљака.

Изузетно је тешко шпијунирати живот ове породице, јер мајка пажљиво штити своје дијете од знатижељних очију.

Ни у ком случају млеко не би требало узимати од женке која се брине о јаку: мала телад не пати од недостатка апетита и потребна је добра исхрана.Ако млеко није довољно, раст бебе Јак ће се успорити, и он ће расти слабије, у поређењу са његовом дивљом браћом која су добила нормалну исхрану.

Све мајчино млеко одлази на храњење теле

Јак бик

Јаково теле стоји на ногама за неколико минута након његовог рођења, али они неће моћи да оду на дуг пут са остатком стада неколико дана.Женке у телењу се јављају, обично у пролеће, тако да теле има времена да се ојача и добије снагу.Мали јаки су смијешни и радознали, као и сва дјеца, али одмах осјећају сваку опасност. Код првих знакова претње, телад се пење у средину стада, а одрасли бикови стоје око њих, формирајући огроман прстен. Од првих рођендана, мали бик има веома развијен мирис.

Теле у врло раној доби је помало као овца, али већ има коштане израслине на глави - то су будући рогови.Усне јакова су веома танке и изузетно покретне: то им омогућава да добију храну чак иу условима зимских пашњака. Хранљиве биљке ниског раста, недоступне другим животињама, с правом добијају јаке.

Мала телад може бити изложена истим болестима као и одрасле животиње. На фармама које узгајају бикове, примијећено је да се јакови могу заразити и туберкулозом и антраксом. То се обично дешава када вучете јаке у подножју када почиње топла сезона.

Тегел ак моте да ухвати какву болест говеда

Узгој домаћих јакова

Понекад, гледајући ове краљевске бикове, може се рећи да они, покровитељски, допуштају особи да буде близу. Колико год пастир био диван, јакови се стално труде да иду што више у планине, јер само на надморској висини од преко 6000 метара осећају се свеже и снажно. Срећом за њих, мушкарац у планинама нема довољно кисеоника.

Овај фактор је најнепријатнији за сигуран узгој домаћих стада: повећан режим кисеоника озбиљно отежава продуктивност јака.

Поред тога, узгон ових бикова је најизраженији током колотечине, па није ни чудо да стручњаци у овом тренутку не препоручују узнемиравање животиња. Породице дугокосих јакова избегавају човека, али успевају да га укроте. Морам рећи да је то био добар посао за човјека, јер практично нема брига код тибетанских бикова.

Чак и домаћи јаки слободно одлазе у планине за храну

Чак и припитомљена стока воли да сама добија храну, пењући се високо у планинама.Животиње не одбијају да једу мркву, репу, зоб и црни хлеб са мекињама, али то је за њих деликатес.На фармама, минерали, као што су со, креда и коштано брашно, додају се у хранилице јака за добро храњење.

Узгој јака доноси добре приходе фармама:

  • месо није само најексотичнији производ, већ и еколошки најприхватљивији;
  • из масног млека се добија ароматични маслац;
  • Дуга длака бикова се користи за прављење перика и шињона;
  • добро, а рогови иду у све врсте заната и амулета.

Јак припада угроженој врсти животиња, те су стога уврштене у Црвену књигу. Вероватно је вредно размишљати о узгоју удомаћених пасмина ових бикова, и дати дивљим јакима право да живе као природа намењена њима.