Јаја без љуске: шта је узрок проблема? Пилићи

Дешава се да домаћице у кокошињцу пронађу чудна јаја. Вањски изгледају као обични, али прилично мекани. Ово је изненађујуће, али у ствари - добили сте прво звоно, да ваши слојеви имају проблема. Шта се дешава и зашто пилићи полажу јаја без љуске? Може бити неколико разлога. И да схватимо колико је озбиљно, вреди их размотрити све.

Јаје без љуске

Општи опис узрока

У дивљини птице ретко имају сличне инциденте.Главни разлог је то што дивља птица полаже јаја само за потомство. А домаћа пилетина је мала фабрика која особи пружа користан производ. Узроци кршења спољашњег покривања јаја могу се сакрити у следећим проблемима:

 • грешке у припреми исхране, као резултат недостатка витамина и елемената у траговима;
 • хормонални поремећаји, промене повезане са годинама или овулацијом;
 • вируси и инфекције.

Неки од разлога због којих кокош почне да полаже јаја без шкољки је прилично лако елиминисати. Али са неким ће морати да се баве. И тако, почнимо редом.

Здрава јаја са непрозирном љуском

Грешке у формулацији исхране и смјештању пилића

Најчешће савласници малих кућица за пилетину суочавају се са сличним проблемом. Ствар је у томе да се пилићи хране њима, шта год они били. То могу бити остаци са стола, чишћење поврћа и воћа, а равнотежа витамина и елемената у траговима једноставно није питање. Да ли је онда чудно што у таквим условима проблеми почињу са љуском јајета?

Идеално пилеће јаје треба да буде чврсто, овалног облика, са глатком или благо грубом љуском. Ако пилетина стави јаје у мекани филм (мембрану), онда у његовој исхрани нема довољно калцијума и фосфора.

У почетку, организам пилића покушава да попуни недостатак елемената у траговима унутрашњим ресурсима. Тортакална, костна и феморална кост су захваћене. Да бисте разумели колико је пиле патило, морате да осетите њену кобилицу. Ако осетите да је мекан, лако се креће и савија, онда је потребно подесити исхрану и додати храну посебној храни. У овом случају, додавање згњечене љуске веома добро помаже, али се може замијенити калцијем, кредом или дробљеном љуском. Поред тога, неопходно је обезбедити да исхрана буде довољно витамина Ц и цинка. Најбоље је да престанете да храните птицу каменом и отпадком и да идете у храну. Ако власници кокошињаца не предузму мјере на вријеме, након што су први пут примијетили да је пилетина положила мекано јаје без љуске, онда ће грешке оброка довести до слабљења костију ногу, тако да птица не може устати и умријети.

Добра исхрана је гаранција здравља пилића

Понекад полагање постаје меко због чињенице да се птица налази у скученој тамној кокоши и ријетко излази на сунчеву свјетлост. Шта учинити у овом случају? Неопходно је прилагодити начин ходања, или додати вештачко осветљење у просторију у којој се чувају кокоши.

Хормонални поремећаји, промене повезане са годинама или овулацијом

Говорећи о хормонским поремећајима, потребно је барем у општим терминима описати процес формирања јаја. Дешава се овако:

 • У јајнику пиле одређене старости, истовремено се развијају многа јаја. Сваки од њих је у фоликулу (корице).
 • Када зрела јајна ћелија, она напушта фоликул, улазећи у птичји јајовод.
 • Кретање дуж гениталног тракта жуманце (јаја) траје више од 20 сати.
 • Током периода кретања, долази до оплодње (или се не дешава) и формирања протеина и мембрана.
 • 30-40 минута након полагања првог јајета, друго јаје улази у јајовод и процес се понавља.

То се дешава у нормалном току процеса, али понекад не успева. Догађа се да су два овула истодобно сазрела у јајнику, тако да су ушли у јајовод. Ако је разлика у пријему била прилично мала, онда ће домаћин добити јаје са два жуманца. Ако до тренутка када стигне други жумањак, први већ почиње да се обраста протеинима и мембранама, друго јаје неће имати времена да се у потпуности формира. У овом случају, резултат ће бити једно јаје са нормално формираном тврдом љуском, а друго је меко, безсхелл.Ова квачила није патолошка, кокошка је сасвим здрава и може наставити да обавља своју функцију.

Један од два жуманца може остати без љуске

Цијели процес формирања и раста јаја, од јајника до полагања, је под утицајем хормона, и контролише га нервни систем.Ако је птица под стресом, нормално сазревање јајета може бити поремећено, што доводи до повећања броја меких јаја без љуске.

​​

Ако је кокошји оброк уравнотежен, нема крсења у кобилици и костима ногу, а она наставља да полаже мека јаја, требало би да се консултујете са ветеринарима, јер само специјалиста може детектовати хормонске поремећаје и предложити систем за лечење птица.

Даља аномалија треба описати као дигресију.Догађа се да је кокош ставила јаје у нормалну тврду љуску, али мале величине и без жуманце.Немојте то схватити као проблем.Овај феномен има своје име - дебело јаје.Управо након формирања нормалног јајета, угрушак протеина се накупља у јајоводу, који је био обавијен током проласка кроз сексуалне начине.

Вируси и инфекције

Ово је вероватно најнеугоднији разлог за појаву јаја без љуске.Постоји много болести које доводе до смањења квалитета (тврдоће) љуске:

 • синдром одлагања јаја (ЕДСЛ-76);
 • инфективни бронхитис;
 • псеудотум (Невцастле дисеасе);
 • микоплазмоза;
 • птичји грип и други.

Код ЕН-76, пилетина производизидање је мање уобичајено, а јаја могу бити неправилног облика, са слабом љуском или без ње. Продуктивност кокоши је значајно смањена. Ако се случајеви открију на фарми живине, онда се она пребацују у категорију угрожених фарми, са свим ограничењима која из тога произлазе. Већ дуже време дезинфекција, механичко чишћење и вакцинација популације живине.

Цхицкенс лове спаце

Шта радити у малој кокошињци? Позовите ветеринара, он ће вакцинисати, прописати третман или препоручити одбијање стоке.

У Невцастлеској болести, због велике опасности од ширења инфекције на сусједне фарме, болесна птица се уништава.

Код инфективног бронхитиса, кућу треба дезинфиковати посебним растворима или аеросолима. Важно је да се током дезинфекције стада налази у просторији, а такође и да се лечи. Често се болесна птица одлаже.

Инфективна болест - микоплазмоза, која такође утиче на формирање шкољке, може се излечити лековима за аеросол, али само у раним фазама болести. Поред тога, стока за вакцину. Ако се болест занемари, птица мора бити заклана.

Још један неугодан разлог појаве меких јаја код пилића је хелминтијаза. Инфекција паразитима је опасна за целу стоку кокошињца и за људе. Ако сумњате на хелминтијазу, потребно је обавити лабораторијске тестове легла и хитно почети третман. Дроге прописујуветеринара, на основу резултата испитивања.

Као што можете видјети, здравље стоке стада мора се помно пратити чак иу малој кокошињци, да не спомињемо велике фарме.Поштовање санитарних стандарда и благовремена изолација оболелих је залог висококвалитетних јаја без одступања облика и тврдоће љуске.